torstai 13. toukokuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 8/8, lasten puutarha

Tänään on vuorossa viimeinen osa puutarhamme kehitystä seuraavassa postaussarjassa. Aiemmin esittelemäni etupiha, talon päädyt, terassi, kasvihuone ja hyötytarha, nuotiopaikka, metsäpuutarha ja tontin reuna löytyvät edellä olevista linkeistä. 
 
Kun muutimme tähän yhdeksän vuotta sitten, odotin viimeisilläni esikoistamme. Niinpä puutarhaa rakentaessamme olemme koko ajan huomioineet myös lasten näkökulman. Ensimmäisinä vuosina touhuamiseen riittivät nurmikenttä ja nuotiopaikan viereen tekemämme hiekkalaatikko, joka oli ahkerassa käytössä ja kätevällä paikalla nuotion ääressä istumista ajatellen.
 
Nuotiopaikkaa käytämme ympäri vuoden ja lapsetkin nauttivat elävän tulen ääressä istumisesta.
 
Keskimmäisen lapsemme tultua taaperoikään hankimme kuusi vuotta sitten leikkimökin keinujen ja liukumäen kera. Tässä yhdistelmässä on lisäksi pöytä ja penkit sekä pieni hiekkalaatikko. Maatrampoliini meille tuli vuonna 2016 ja upotimme sen tontin takaosaan, jossa se ei olisi aivan niin näkyvällä paikalla. Silloin jo nuorimmaisemmekin oli syntynyt, mutta ei toki vielä ollut pomppimisiässä.
 
Lasten Jungle Gym -mökki pääsi ensin nurmikentälle, jossa heidän on ollut hauska myös leikkiä ja pelata. Mökin alla on pöytä ja penkit sekä pieni, kannellinen hiekkalaatikko.

Lapsia ajatellen puutarhassamme kasvaa mm. Sydänpolun alueella metsämansikkaa, mesimarjaa ja jalomaarainta maanpeitekasvina, samoin Liljarinteen ja Buried Pot Gardenin luona reunuskasvina kuukausimansikkaa, joita lapset käyvät leikkiensä lomassa napostelemassa. Sydänpolulla alppiruusujen keskellä on marjojen popsimista varten Mansikkakivi, jolla voi istuskella herkkuja napsiessaan. Myös puutarhamme monet kiemurtelevat polut ovat lastemme mieleen. Nurmialuetta olemme käyttäneet niin telttailuun kuin erilaisiin pallo- ja pihapeleihinkin. Yksi frisbeegolf-korikin meiltä löytyy. 
 
Mansikkakivellä on hauska istuskella ja herkutella polun toisella puolella maanpeitekasvina kasvavilla metsämansikoilla, mesimarjoilla ja jalomaaraimilla.

Tähdenlennon polun huipulle tehty pajumaja on lapsista hauska oleskelupaikka, ja sieltä pääsee laskemaan rinnettä alas liukumäkeä pitkin. Viime vuonna lapset saivat myös oman hyötytarhansa mehiläistarhauksesta yli jääneisiin laatikoihin. 
 
Lasten hyötytarha on nuotiopaikan vieressä. Tänä vuonna tarha laajeni jo yhdellä vanhalla mehiläislaatikolla, johon tuli puutarhamansikan taimia.

Nyt 9-, 7- ja 5-vuotiaat lapsemme osallistuvat mielellään myös erilaisiin puutarhatöihin. Näistä mieluisimpia ovat kylvöt, kastelu ja sadonkorjuu, mutta myös kaivuu- ja kottikärräysapuna he tykkäävät olla. Lisäksi pienet rakentamis- ja nikkarointihommat ovat alkaneet kiinnostaa etenkin vanhinta lastamme. 

Tänä vuonna lasten puutarha on muutoksen alla, kun mökki siirtyi maatrampoliinin luo tontin takanurkkaan. Sinne on tarkoitus tehdä tänä kesänä mökin yhteyteen myös puumaja.
 
Lasten leikkimökki on nyt tonttimme toisessa takanurkassa maatrampoliinin luona. Puumajaprojekti on vielä alkuvaiheessa.

Elävältä pajumajalta lähtee liukumäki leikkimökille päin.

 Postailen lasten puutarhan uusista tuulista, kunhan puumajaprojektimme etenee!

Hauskaa loppuviikkoa!

1 kommentti:

  1. Koko ajan teille on tulossa jotain uutta ja kiinnostavaa. Kaiken muun ihanan lisäksi teidän pihanne on lapsiystävällinen.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...