maanantai 3. toukokuuta 2021

Unelmana omavaraisempi elämä: Esittelyssä kasvihuoneet

Tänään on taas vuorossa omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jossa tällä kertaa aiheena ovat kasvihuone ja siemeninventaario. Itse keskityn kertomaan nyt ainoastaan kasvihuoneistamme, sillä siemeninventaarion tein jo talvella ja lajittelin silloin siemenet kylvökuukauden mukaan odottamaan multaan piilottamista. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Meidän kasvihuoneunelmamme toteutuivat vuonna 2017, jolloin hankimme Julianan kasvihuoneen (Juliana Compact 8.2). Kasvihuoneen ympärille on rakentunut vähitellen hyötytarha, Kivikkokasvialue ja liuskekivetty oleskelualue. Koenkin tämän kasvihuoneen alueen olevan tällä hetkellä puutarhamme sydän. Äskettäin postailin myös tarkemmin ilmakuvien kera kasvihuoneen alueen huimasta kehityksestä viime vuosina

Kasvihuoneen ympäristössä on lavatarha, monivuotisten yrttien Buried Pot Garden, mansikoiden matala lavatarha sekä omenapuiden alle jäävä Kivikkolaakso. Kasvihuoneen edustalla on liuskekivetty oleskelualue ja Kukkiva Penkki.

Tässä isommassa kasvihuoneessamme kasvatan vuosittain tomaattia, chiliä, paprikaa, tomatilloa, maissia ja kasvihuonekurkkua. Myös vesimelonia on kasvihuoneessamme toisinaan ollut, ja tänä kesänä sitä on tulossa sinne taas vuoden tauon jälkeen. Viidakkokurkkua kokeilin viime vuonna, mutta se ei ollut meidän juttumme. Kasvihuoneemme takaseinällä kiipeilevät lisäksi viiniköynnökset ’Zilga’ ja ’Somerset Seedless’, joista tosin satoa ei ole vielä tullut. 
 
Elokuussa kasvihuoneessa on jo aina viidakkomainen tunnelma.

Keväisin käytän kasvihuonetta myös taimien karaisuun, ja lähes kaikki esikasvattamani taimet päätyvätkin paikoilleen eri puolille puutarhaa kasvihuoneen kautta. Meillä on kasvihuoneessa lämmitin, joka mahdollistaa taimien siirron sinne vähän varhaisemmin kuin lämmittämättömään ansariin. Odotan kuitenkin aina, että yöpakkasia ei enää sääennusteessa olisi lähiajoille luvassa, ennen kuin ryhdyn taimien siirtohommaan, jotta kasvihuonetta ei tarvitsisi lämmittää niin kovin paljon. Tämä isompi kasvihuoneemme on meillä ympärivuotisessa käytössä, sillä kasvukauden päätyttyä se muuttuu ihanaksi tunnelmointitilaksi. 

Hämärinä syys- ja talvi-iltoina kasvihuone on ihana tunnelmointipaikka.

Viime kesänä sain lisäksi haaveilemani seinäkasvihuoneen talon päätyyn sadevesien keräyskontin viereen. Siellä ehdinkin jo viime kesänä kasvattaa parveke- ja amppelitomaatteja. Myös basilika siirtyi seinäkasvihuoneeseen loppukesällä kelien viilettyä ja harson alla se selvisi siellä pitkälle syksyyn. Tälle kesälle seinäkasvihuoneeseen olisi tarkoitus tehdä vielä hylly, joka mahdollistaisi tilan entistä paremman käytön. Tänäkin vuonna aion kasvattaa siellä matalakasvuisia tomaatteja ruukuissa ja niiden lisäksi muutama chili tai paprika löytänee paikkansa sieltä. 

Seinäkasvihuone on talon päädyssä, johon paistaa aamu- ja alkuiltapäivän aurinko.

Omavaraisuusrintamalla suunnitelmamme ovat edenneet nyt jo kiihtyvään tahtiin lumien sulettua. Tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuun kylvöt ovat pääosin hyvässä kasvussa. Niiden kuulumisia esittelinkin viime viikolla videolla: Esikasvatettujen taimien kuulumisia. Toukokuun kylvöt aion tehdä tällä viikolla, jäljellä on mm. avomaankurkun, papujen ja kurpitsojen esikasvatus. Syyskylvöistä osa on jo kasvussa, ja niistä postailen tarkemmin vielä ihan lähipäivinä. Aurinkopaneelit ovat tuottaneet hyvin, ja huhtikuun aurinkoisina päivinä menivät aiemmat tuottoennätyksemme rikki. Mehiläispesistä lähes kaikki olivat talvehtineet hyvin, pari pesää oli vähän epävarmemmassa kunnossa, ja saa nähdä, virkistyvätkö ne vielä. Harmillisesti kelit olivat parina viime viikkona taas niin viileitä, että mehiläiset eivät lentäneet, vaikka mm. paju ja raita kukkivat täällä nyt runsaasti. Nyt onneksi on luvattu lämpimämpää. Puutarhavarasto-polttopuuyhdistelmäkin on edistynyt hyvin, seinät ovat jo pystyssä ja kattorakenteet viherkattoa varten työn alla. 
 
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:

Kaunista toukokuun alkua!

11 kommenttia:

 1. Mietinkin tässä juuri mehiläisiä, että miten ne nyt pärjäävät kun raita/pajut ja leskenlehdet ovat kukassa mutta kelit tosi kylmiä. Edes kimalaiskuningattaria ei ole paljon näkynyt. Toivottavasti kohta loppuisi yöpakkaset!

  Zilga olisi täällä hankintalistalla. Meinasin uhkarohkeasti laittaa sen lämpimälle seinustalle säleikköön kasvamaan. Sellainen paikka että siihen voi virittää vaikka harsoa päälle jos tarvitsee. Mutta tuollaisia seinäkasvihuoneita tänne mahtuisi kyllä pariinkin eri paikkaan. Jospa jossain vaiheessa saisi sellaisiakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan lämpenisi pian! Ainakin ensi viikon ennuste näyttää lupaavalta. Tuo suunnittelemasi paikka Zilgalle on ainakin suojaisa. Pidetään peukkuja, että se viihtyy siinä!

   Poista
 2. Tuo sun kasvihuone ja se miljöö sen ympärillä on kerrassaan lumoava. Sitä jaksaa katsoa ja katselee mielellään aina kun postaat kasvarialueesta kuvia. On se vaan niin hurmaava paikka!

  Meillä olisi tänä vuonna ensimmäistä kertaa tulossa viinirypäleitä kasvatukseen. Kivaa taas kokeilla jotain itselle uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Johanna! Toivottavasti viiniköynnökset lähtevät hyvin kasvuun!:)

   Poista
 3. Ei mun olisi pitänyt mitään Canvan kuvia käyttää kun olisin pyytänyt ne sulta. Sulla on jo mun puutarha. Kiitos sain voimia pyristellä omaaa puutarhaa oikeaan suuntaan. Toi pikkukivi pylväs on kyllä tosi makea taisit juuri ratkaista kivien sijoittelu ongelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos paljon kauniista sanoistasi! Noihin kivipylväisiin saa tosiaan hyvin uppoamaan kaikenlaisia pikkukiviä.

   Poista
 4. Olen aina blogiasi lukiessani kiinnittänyt huomioni siihen, miten kauniisti teidän kasvihuone sulautuu ympäristöön.
  Ihailen myös tapaasi hyödyntää kivet. Meilläkin on kivinen tontti ja koen kivet ongelmaksi.

  VastaaPoista
 5. Kasvatatko maissit kasvihuoneessa? Millainen multavara sinulla on niissä? Itselläni ne on aina avomaalla ja tuntuu, että juuristo on tosi massiivinen.

  VastaaPoista
 6. Ihastuttava puutarha! Mun käsityskyvyn yli menee viiniköynnösten talvehtiminen =/. Meillä vyöhykkeellä 1 olen menestyksekkäästi onnistunut tappamaan kolme kertaa viiniköynnöksen. En ihan hetkeen yritä sitä kasvattaa kun ei vaan onnistu. Mutta on rohkaisevaa tietää että tuokin voi onnistua.

  VastaaPoista
 7. Teidän puutarha näyttää upean runsaalta ja inspiroivalta. Ihania kerroksia ja korkoeroja!

  Meillä on päästy oikein urakalla pelastaan sisätiloihin eksyneitä kimalaisia. Toivotaan, että pian lämpenee ja he jättävät talon sisätilat meidän käyttöömme:)

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla että seinustakasvihuone toimii. Rivarissa asuessani haaveilin sellaisesta.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...