keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 3/8, terassi

Aloitin pari viikkoa sitten postaussarjan puutarhamme kehittymisestä näiden vajaan kymmenen vuoden aikana, mitä olemme nykyisessä kodissamme asuneet. Etupihan ja talon päätyjen muutoksia jo esittelin, ja nyt vuorossa on takapihan terassialue. Sitä olemmekin työstäneet pikku hiljaa, eikä se vieläkään ole täysin valmis. 
 
Terassillamme on nykyisin useita istutusalueita ja yksi niistä on runsaasti luonnonkiviä sisältävä Terassin pieni kolmio.
 
Muuttaessamme tähän taloon terassia ei ollut vielä lainkaan, vaan koko alue oli pelkkää kivimursketta ja nurmikaistaletta talolta Rinnepenkkien reunaan asti. Valmiille perustuksille oli kuitenkin helppo ryhtyä rakentamaan, ja ensimmäisenä kesänä vuonna 2012 mies teki kaiteilla reunustetun terassialueen ruokailuryhmälle. Seuraavaksi vuorossa oli terassilta alas puutarhaan johtavien portaiden rakentaminen. 
 
Kuvaa "vanhasta" terassista ruokailuryhmineen en löytänyt, tässä se on jo purkuvaiheessa ulkoporealtaan upottamista varten.

Kun aloimme suunnitella ulkoporealtaan hankkimista, tajusimme, että sille paras paikka olisikin tuo ruokailuryhmän kohta, sillä sauna ja pesutilat sekä niiden yhteydessä olevan kodinhoitohuoneen ulko-ovi ovat talon siinä päädyssä. Niinpä kesällä 2016 poreallas tulikin "vanhalle" terassille, josta purimme pois kaiteet, jotta terassiin upotetusta altaasta olisi paremmin näkymät puutarhaan. Tämän myötä terassia pitkin laajentaa, ja seuraavaksi syntyi kapea kaistale poreallasterassin viereen, johon tuli myös istutusalue Pensasryhmä. 
 
Ilmakuva 6/2017. Ulkoporeallas on paikoillaan ja sen ympäriltä valkea kaide purettu. Porealtaan vasemmalle puolelle on tehty matalampi terassikaistale ja sen viereen perustettu Pensasryhmä.

Kesällä 2018 laajensimme terassia myös toiseen suuntaan, jonne tuli uusi ruokailuryhmän paikka sohvaryhmineen, ja tämän viereen kesällä 2019 edelleen aurinkoterassi aurinkotuoleja varten. 
 
Sohvaryhmän aluetta ympäröivät yksivuotisten kesäkukkaköynnösten muodostamat viherseinät.

Samaa aluetta toisesta suunnasta

Talon edustalle mahtui myös aurinkoterassi löhöilyä varten.

Ilmakuva 7/2020. Sohvaryhmän yllä on tässä kuvassa kankainen katos levitettynä, katoksen saa halutessaan myös vedettyä pois seinän viereen. Aurinkoterassi on oikealla. Uima-altaan paikka odottaa keskellä.

Terassimme luona on useita istutusalueita tuomassa vehreyttä puupintojen keskelle. Kivikkokasvialue ja Terassin pieni kolmio sisältävät paljon luonnonkiviä ja niiden seassa kivikkokasveja sekä tuijia. Terassin istutusalue taas on vehreämpi ja runsaampi kokonaisuus suuren tuijan edessä. Lisäksi sohvaryhmän aluetta reunustavat viherseinät, joita pitkin kiipeilevät yksivuotiset kukkivat köynnökset. Terassin toisessa laidassa taas on pikkuinen Suunnikas, toiseen päähän jää aiemmin mainittu Pensasryhmä. Terassin etureunaa rajaavat Rinnepenkit ja porealtaan kohdalta myös neilikkaruusurivistö. Lisäksi terassi saa kesäisin väriä lukuisista kesäkukka- ja hyötykasviruukkuistutuksista. 
 
Terassin pieni kolmio

Kivikkokasvialue

Terassin istutusalueen teimme kesällä 2018.

Jo seuraavana kesänä kasvit olivat rehevöityneet huomattavasti.

Terassin laajennuksesta kesken on edelleen allasterassi, joka tuntuu ikuisuusprojektilta. Sopivan kokoista valmisallasta emme ole löytäneet, ja toistaiseksi emme ole vielä lähteneet allasta rakentamaan itsekään esim. betoniharkoista. Pari viime vuotta olemme tätä allasasiaa pohtineet ja pohtineet, ja nyt ajattelimme ottaa asian suhteen aikalisän ja palata siihen joskus lähivuosina uudestaan. Jossain vaiheessa uima-altaan joka tapauksessa haluaisimme, sillä paikka on täydellinen iltapäivän ja ilta-auringon loisteessa polskimiseen. Palailenkin tuohon allasasiaan sitten, kun se on meille taas ajankohtainen.
 
 Hyvää viikon jatkoa!

10 kommenttia:

 1. Isot muutokset on tehty ja hyvälle näyttää! Tuo kokoontaittuva katos kiinnostaa erityisesti. Taitaa vaan olla kovin tyyris kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on Askosta ostettu, viitisensataa se taisi maksaa.

   Poista
 2. Tykkään, kun teidän terassin muodot ja korkeuserot myötäilevät hienosti maastoa.

  VastaaPoista
 3. Kaunis tuo teidän puutarha. Meillä tehtiin juuri kotona täällä Turussa kaikenlaisia putki- ja viemäritöitä ja seuraavaksi alkaa maanrakennus. Kiva saada vähän inspiraatiota sen suhteen, että millaisen puutarhan ja terassin sitä itse laittaisi. Luonnonkiviä sekä erilaisia köynnöksiä laitan ainakin ihan varmasti.

  VastaaPoista
 4. Kaunis on teidän puutarha ja tuollaisella takapihalla on kyllä kiva oleskella ja ihastella näkymää ympärillä.

  Mukavaa kevättä sinulle!:)

  VastaaPoista
 5. Nämä ovat kyllä mukavia postauksia, näkee että muutosta todellakin tapahtuu ja vielä aika sukkelaan!
  Nuo ilmakuvat ovat upea lisä, sillä niistä muutoksen näkee todella hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvien avulla tosiaan muutoksen huomaa selkeimmin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...