torstai 15. huhtikuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 4/8, kasvihuone ja hyötytarha

Tänään jatkuu taas puutarhamme eri osien kehittymistä seuraava postaussarja. Aiemmissa osissa olen esitellyt jo etupihan, talon päätyjen ja terassin muutosta sen yhdeksän vuoden aikana, mitä olemme tässä talossa asuneet. Nyt vuorossa on kasvihuoneen ja hyötytarhan alue, jonka muutos on yksi suurimmista puutarhassamme.


Tähän muuttaessamme kasvihuoneen ja lavatarhan alueella oli pelkkä nurmikenttä. Istutimme heti ensimmäisenä kesänä vuonna 2012 neljä omenapuuta tontin reunalle. Vuonna 2016 mies nikkaroi kolme ensimmäistä istutuslaatikkoa. Seuraavana vuonna alueelle syntyi Kukkiva Penkki. Kasvihuonetta olimme suunnitelleet kyseiselle paikalle jo ennen lavojen rakentamista, ja sille olikin paikka varattuna omenapuiden ja lavojen väliin. Kasvihuoneunelmamme toteutui vuonna 2017, jolloin tosin kasvatuskausi kasvihuoneessa jäi vielä tosi lyhyeksi.

Syksyllä 2016 teimme kolme ensimmäistä istutuslaatikkoamme.


Ilmakuva 6/2017. Silloiset kolme istutuslaatikkoamme ovat harsojen alla. Kasvihuoneen perustukset ovat työn alla. Vasemmalla näkyvät hiekka- ja kivimurskekasa tulivat perustuksiin.


Heinäkuun lopussa vuonna 2017 kasvihuoneemme oli vihdoin koossa. Kuvan etualalla on Kukkiva Penkki, jossa kasvoi sinä vuonna mm. kaliforniantuliunikkoa ja ruiskaunokkia.

Kesäksi 2018 täytyi saada kolme istutuslaatikkoa lisää. Lisäksi käsittelimme kaikki istutuslaatikot ja myös Kukkivan Penkin mustiksi. Mansikoille teimme matalat lavat Kukkivan Penkin taakse, ja omenapuiden alle aloimme tehdä Kivikkolaaksoa, joka sai vielä viimeiset luonnonkivensä ja kivikkokasvinsa seuraavana kesänä. Kesällä 2019 kasvihuoneen ympärille syntyi pikkupatio mansikka- ja raparperilaatikoineen. Kasvihuoneen taakse taas tuli ensimmäisen vuoden kasvatusten mukaan nimensä saanut "kaalilaatikko", jossa tosin vaihtelen hyötykasveja vuosittain. Samana vuonne teimme myös Buried Pot Gardenin monivuotisille yrteille ja mies rakensi pienen kaarisillan, jota pitkin pääsee kulkemaan yrttitarhan yli mansikkalaatikoille .

Kesällä 2018 perustimme mansikkamaan mataliin lavoihin.

2019 kasvihuoneen ympärille syntyi pikkupatio ruukkupuutarhaa varten ja sen taakse "kaalilaatikko" sekä sivulle matala mansikka-raparperilaatikko.

 
7/2019 kasvihuoneen ja hyötytarhan alue näytti tältä. Buried Pot Garden monivuotisille yrteille näkyy etualalla pienen kaarisiltansa kera.
 
Viime keväänä mies teki vielä kaksi uutta neliön muotoista istutuslaatikkoa toisten seuraan ja yhden pitkulainen kasvihuoneen taakse maa-artisokkaa varten. Lisäksi parsa sai oman laatikkonsa. Viime kesänä myös kasvihuoneen edusta sai ansaitsemansa vaalean liuskekiveyksen, kuten sinne johtava polkukin. Alueelle tuli myös uusi istutusalue, Pisara. Lisäksi tein matalan aidan ohuista rangoista alueen toiselle reunalle, ja sen luo syntyi myös kesäkukkapenkki erottamaan aluetta lasten leikeissään käyttämästä nurmikosta. 
 
8/2020. Istutuslaatikoiden eteen tein viime vuonna uuden istutusalueen, Pisaran, ja kasvihuoneen edusta sekä sinne johtava polku saivat vaalean liuskekiveyksen.

Kasvihuoneelta talolle päin.

Tässä vielä ilmakuva alueesta 7/2020. Silloin liuskekiveyksestä puuttui vielä saumausaine ja sen reunat olivat siistimättä. Kivikkolaaksoa pilkottaa omenapuiden latvusten katveesta aivan kuvan alareunassa.

Kasvihuoneen ja hyötytarhan alue on tällä hetkellä eniten "valmis" puutarhassamme, vaikkei puutarha olekaan koskaan täysin valmis. Jatkossa haaveilen vielä ulkovalaistuksesta tälle alueelle ja lisäksi kasvihuoneen takana olevalle alueelle voisin huolia vielä ainakin yhden istutuslaatikon.:)
 
Iloa päivääsi!

12 kommenttia:

 1. Teillä on kyllä valtavan upea puutarha! Sekä puutarhan kasviyhdistelmät että rakenteet sopivat tosi hyvin yhteen. Tosi kiva nähdä puutarhan kehitys eri alueilla, kiitos kun kirjoitat siitä monta osaa. Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
 2. Oot saanu miehen ihanasti mukaan ja olette saaneet hurjasti aikaan. Toimiiko tuo hiekkakäytävä? Eli itääkö siinä roskakasvit? Meillä kivituhkassa kasvaa kaikenlaista.
  Ilmakuvat on mukavia, näkee sijainnit hyvin.
  Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yksittäisiä rikkakasveja hiekalle on joskus tullut, mutta irtoavat helposti.

   Poista
 3. Voi että näyttää kauniilta. Olette saaneet mahdottoman paljon aikaiseksi. Voitte olla ylpeitä! Hyvää kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 4. Puutarhasi on kaunis ja huolella rakennettu. Kiva, että miehesi on yhtä innostunut ja valmis rakentamaan kanssasi uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Between! Yksin en tosiaan olisi mitenkään saanut tätä kaikkea tehtyä.:)

   Poista
 5. Todella kaunista olette saaneet aikaiseksi ja melkoinen kasvutarina on pihalla ollut. Kaunista ja näyttävää kaikin puolin 🤍 Aurinkoisia kevätpäiviä kauniissa puutarhassa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Hienoa, kun olet kertonut muutoksesta puutarhassa. Nämä antavat uutta puhtia omiinkin toteutuksiin. Vaikka joskus tuntuu, että homma etenee hitaasti, vähitellen tulee hyvä. Teillä on tosin ollut hurja tahti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha tosiaan paranee vuosi vuodelta ja jakamalla projekteja useammalle vuodelle voi pienissä paloissa saada suurtakin aikaiseksi.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...