torstai 6. toukokuuta 2021

Lukijan toive: Puutarhan eri alueiden kehitys, osa 7/8, tontin reuna

Olen jo useana viikkona kirjoitellut puutarhamme eri osien kehityksestä ja esitellyt etupihan, talon päätyjen, terassin, kasvihuoneen ja hyötytarhan, nuotiopaikan ja metsäpuutarhan kehitystä. Tänään vuorossa on tontin toinen reuna.

Tähän muuttaessamme tontin reuna-alue oli nurmikkoa, ja rakensimme isotuomipihlaja-aidan viereen lapsille leikkimökin. Kuten aiemmin kerroin, ostimme kunnalta lisää maata, jolloin tämä reunakaistalekin suureni pihlaja- ja koivuvaltaisella metsiköllä. Muutamia puita kaadoimme tontin tältäkin reunalta, samoin raivasimme ryteikköjä pois. Ensimmäinen istutusalue tontin tähän reunaan oli vuonna 2014 tehty Kohopenkki, jonka taakse tein mm. kanukoita sisältävän Varjoryhmän maastouttamaan niiden taakse vuonna 2016 upotettua maatrampoliinia.

Kohopenkki 6/2017, sen taustalla alvejuuret ja tuolloin vielä pienet kanukat ja niiden takana lasten maatrampoliini. Aiemmin alue oli pihlaja- ja koivuvaltaista metsikköä.

Kohopenkin innoittamana syntyi samantyylinen Porraspenkki v. 2017 . Aivan tontin reunaan mies nikkaroi myös köynnöskehikon, jossa kiipeilevät kiinanlaikkuköynnökset. Niistä nyt vuosien odottelun jälkeen saimme viime syksynä jo ensimmäisen kerran satoakin. Kiinanlaikkuköynnösten viereen tontin takaosaa kohden olen aivan reunaan istuttanut parin-kolmen viime vuoden aikana mm. punapajuangervon, mongolianvaahteran, tuijan yms. muita muualta puutarhasta lähtöpassin saaneita kasveja. Tarkoituksena olisi tehdä alueelle monilajinen, vähän aidannetyyppinenkin istutus, jota koristavat suuret luonnonkivet. Suurin osa kasveista onkin jo paikoillaan, myös suurimmat kivet on alueelle tuotu, mutta niiden asettelu on vielä kesken. 

Porraspenkki on tehty samaan tyyliin kuin oikeassa reunassa pilkottava Kohopenkkikin. Takana vasemmalla näkyvät kiinanlaikkuköynnösten kehikot. Kuva otettu 6/2020.

Viime kesänä tontin tästä reunasta nurmikon puoli sai uusia istutusalueita, kun teimme Rinnekaaren, Isokareen ja Pikkukaaren. Lasten leikkimökin siirsimme viime viikonloppuna nurmialueelta maatrampoliinin läheisyyteen, sillä sen entiselle paikalle, Iso- ja Pikkukaaren väliin on tänä kesänä suunnitelmissa kesäkeittiön rakentaminen. Tontin tämä reuna tuleekin muuttumaan jo kuluvan kasvukaudenkin aikana paljon. Tässä vielä pari ilmakuvaa alueelta:

Ilmakuva 6/2017. Tontin laidalla yläreunassa lasten mökki on jo paikoillaan, takaosassa näkyvät maatrampoliini ja sen vasemmalla puolella Kohopenkki ja Varjoryhmä. Porraspenkki vielä puuttuu.

Ilmakuva 7/2020. Koivujen latvusten takaa tontin takaosa ei näy, mutta mökin lähettyvillä erottuvat kuorikatteiset Iso-, Pikku- ja Rinnekaari. Tänä kesänä mökin tilalle olisi tarkoitus rakentaa kesäkeittiö.

Palailen kesän mittaan tämän alueen kuulumisiin, kunhan puutarhaprojektimme etenevät.:)

Kaikkea hyvää päivääsi!

1 kommentti:

  1. Kerrassaan upeita kukkapenkkejä.
    Mielenkiinnolla odotan kesäkeittiö-projektin etenemistä.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...