lauantai 10. elokuuta 2019

Korkeuksiin kurkottajia ja maanpeittäjiä: Kärhöjä ja ruusuja, osa 1/2

Rakastan kärhöjä ja olen keräillyt niitä eri puolille puutarhaamme. Tänä kesänä kärhövalikoimamme täydentyi edelleen 16 uudella lajikkeella, joista puolet päätyi etupihan uudelle istutusalueelle (alueen esittely on luvassa myöhemmin). Viime kesänä istutin ensimmäistä kertaa köynnösruusuja kärhöjen läheisyyteen, ja nyt olen ihastunut niihinkin. Kärhöjä olen käyttänyt pääosin kurkottamassa korkeuksiin köynnöstukia ja portteja pitkin, mutta muutamia myös maanpeitekasvina. Osa kärhöistämme ja köynnösruusuistamme on jo aloittanut kukintansa, osa kasvattelee vielä nuppujaan. Tässäpä kuvia tämän hetken kaunottaristamme!

Viime vuonna Angervorinteeseen puutarhaportin pieleen istuttamani köynnösruusu on erittäin herkullisen värinen.

Yllä olevan köynnösruusun kaverina kasvaa samoin vuosi sitten istutettu loistokärhö 'Blue Angel'.

Loistokärhö 'Blue Angel'

Nuotioalueen toisella reunalla olevan puutarhaportin pielessä kiipeilevät valkoinen köynnösruusu ja loistokärhö 'Piilu', jotka myös ovat minusta kaunis parivaljakko.

Loistokärhö 'Piilu'

Saman puutarhaportin toisella laidalla kukkii punainen köynnösruusu.

Maanpeittäjänä O-penkissä rönsyilee tiukukärhö 'Arabella'. Taustalla pilkottavat Sydänpolkua reunustavat kärhöpylväät.

Sydänpolun vieressä olevissa kärhötuissa tarhaviinikärhö 'Etoile Violette' on jo avannut ensimmäiset kukkansa. Muut kasvattelevat vielä nuppujaan.

Tarhaviinikärhö 'Etoile Violette'

Kuvasin eilen myös etupihamme uusia kaunottaria, mutta kuvien siirto tietokoneelle ei jostain syystä onnistunut silloin. Niinpä tämä postaus saa jatko-osan lähipäivinä, kunhan saan loputkin kuvat koneelle.:)

Lämmintä ja rentouttavaa viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Etoile Violette on upean värinen. Ovatko ruusut Lidlistä? Harkitsin pitkään keväällä että olisin kokeillut sieltä toistakin köynnösruusua mutta en uskaltanut kun ensimmäinen hankinta ei olut sitä mitä piti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat tosiaan Lidlistä. Ostin viime vuonna useamman, ja niistä yksi taitaa olla jaloruusu, mutta muut näyttäisivät olevan köynnösruusuja niin kuin pitikin.

   Poista
 2. Upeita kärhöjä - ja kuinka paljon! Sulla on komea syyskesä puutarhassasi! Ruusut ja kärhöt on niin munkin lemppareitani.

  Rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruusut ja kärhöt ovat tosiaan aivan ihania. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 3. Ihania kärhöjä ja kekseliäitä tukiratkaisuja! Olen vähän jumittnut ajatukseen, että könnöksille pitäisi olla aita, portti tai seinä kiipeilytueksi ja ne loppuvat alta aikayksikön. Mutta niillehän voisi tosiaan järjestää kiipeilypaikkoja vaikka perennapenkin keskelle. Hmmm....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo muut tukiratkaisut tosiaan mahdollistavat kärhöille vaikka minkälaisia paikkoja puutarhaan.

   Poista
 4. Ihanasti kukkia! Etoile Violettessa on hienon syvä väri.

  VastaaPoista
 5. Mahtava määrä kärhöjä sinulla! Meillä nuo muutamat kärhöt ovat valloittaneet kukin itselleen aika ison elintilan - tyypillisesti jonkun muun kasvin seurana. Piha perällä yksi kärhöistä on ominut ensin luumupuun ja sitten sitä kautta kivunnut korkeuksiin koivun oksille ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo luumupuuta ja koivua koristava kärhö kuulostaa ihanalta.

   Poista
 6. Kunnioitettava kärhöperhe teidän puutarhassa ja kivoja tukiratkaisuja.
  Muutenkin silmä lepää sinun kuvia katsoessa.
  Hyvää jatkoa viikonloppuun!

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia ihanista kukkasista <3 mukavaa viikonlopun jatkoa :)

  VastaaPoista
 8. Mahtava määrä kärhöjä! Niitä olisi kiva saada lisää omaankin puutarhaan. Pitäisi vaan ensin keksiä lisää tukirakenteita. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 9. Ruusut ja kärhöt ansaitsevat kaiken huomion ja rakkauden. Tuo Piilu on niin ihastuttava, että heräsi pohdinta, minne sellaisen voisin istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ja kärhöt ovat tosiaan upeita. Piilu on minustakin erityisen kaunis.

   Poista
 10. edellistä liljapostaustasi lukiessani vain huokailin ihastuksesta ja nyt voin jatkaa pihasi kukkaloiston ja taidokkaasti suunniteltujen istutusalueiden ihastelua! isäni oli myös aikoinaa mestari liljojen kasvattaja. hänen liljapenkkiään käytiin kylänväen voimin ihastelemassa. nyt siitä ei ole jäljellä enää kuin muutama keisarinkruunu, jotka taisivat kasvaa samassa kohdassa jo lapsuudessani;) itse ole hankkinut lähinnä vain tarhapäivänliljoja.
  köynnösruusujen ja kärhöjen liitto on ihastuttava. minulla kasvaa myös ansarin köynnöstuessa kärhö köynnösruusun kaverina. kärhön piti olla Piilu, mut ei kyl ole, vaan joku aivan muu. no kaunis hänkin, mut vaaleanpunaisen köynnösruusun kaveriksi olin suunnitellut juuri Piilua. olen istuttanut Piilun myös piippuköynnöksen kaveriksi, mutta se yhdistelmä ei oikein toimi, piippuköynnös kasvaa liian rehevästi.
  sinun kärhöpylväät kyl tosi upeat!
  kiva saada viel jatkkoa tähän upeaan postaukseen, mukavaa sunnuntaita Sinulle Tiiu:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Onpa harmi, että kärhösi osoittautui joksikin muuksi kuin mitä ruukussa luvattiin. Minullakin on käynyt jonkin kärhön kanssa niin. Kauniita ne ovat toki kaikki, mutta olisihan se kiva, että lajike täsmäisi. Mukavaa sunnuntaita Sinulle!

   Poista
 11. Ihanat kärhöt ja ruusut <3 Minulla kärhöt jo lopettaa kukintaansa ja niitä on vain viisi,mutta ovat kyllä ehdottomasti lempikukkiani.Suloista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhöt ovat tosiaan aivan ihania. Suloista sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 12. Minä olen haaveillut lisäävääni kärhöjä sekä hankkivani myös köynnösruusuja. Niille vaan tuet puuttuvat, joten ensin ehkä tuet olisi syytä tehdä / hankkia. Kauniisti kukkivat. On mukavaa, että kärhöt ja ruusut kukkivat niin pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin muutama kärhö odottaa terassilla vielä istutusta, sillä tukien tekeminen on kesken.

   Poista
 13. Kauniit kärhöt! Ruusujen ja kärhöjen liitto toimii aina hienosti. Odotan innolla kuvia uusista hankinnoistasi ja tietysti myös vanhoista kärhöistä, kunhan puhkeavat kukkaan. Nyt luvatut sateet tekevätkin niille hyvää ja kun ei ole ihan jäätävän kylmääkään luvassa, niin varmaan pian ovat kaikki täydessä loistossaan. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sateet tosiaan tulivat tarpeeseen ja tekivät hyvää puutarhalle. Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...