maanantai 26. elokuuta 2019

Hortensiahurahdus

Hortensioihin olen ihastunut vasta parin viimeisen vuoden kuluessa, ja tänä kesänä ehkä vasta ihan kunnolla. Syyshortensia 'Grandiflora' on meillä ollut jo useita vuosia, ja se kasvaa kauniina Porraspenkin keskellä. Sen kaveriksi hankin pari vuotta sitten lähistölle mustilanhortensian, ja viime syksyn alelöytöihini kuului metsäpuutarhaan päätynyt kuutamohortensia. Japaninhortensia 'Diamant Rouge' meillä on ollut pari vuotta, mutta se ei ole vielä kertaakaan kukkinut. Lisäksi istutin muutama vuosi sitten syksyllä Sydänpolun läheisyyteen kesän ajan ruukussa olleen jalohortensian, joka nousee vuosi toisensa jälkeen, mutta ei kuki. Toisaalta sen lehdistö on kauniin limenvihreä, joten koristearvoa sillä siltikin on. Viime vuonna etupihalle päätyi kaksi rungollista syyshortensiaa 'Limelight', ja ne ovat ensimmäiset hortensiamme, joiden kukinnasta en saa tarpeekseni. Toki muidenkin kukinta on ollut kaunista, mutta nämä ovat ainoat, joita on pakko käydä ihastelemassa ihan varta vasten. Reilu viikko sitten olleen bloggaajatapaamisen yhteydessä innostuin Tahvosten upeista uutuushortensioista. Samalla reissulla hankin myös japaninhortensian 'Pinky Winky', ja nämä kaikki kolme hortensiaa pääsevätkin työnimellä 'Hortensiapolku' kulkevalle alueelle. Tervetuloa kurkkaamaan puutarhamme hortensioita!

Rungollinen syyshortensia 'Limelight' on aivan ihastuttava täydessä kukassa.

Etupihalla syyshortensioita 'Limelight' on kaksin kappalein, mutta niistä toinen kukkii selvästi runsaammin.

Porraspenkin syyshortensia 'Grandiflora' on ensimmäinen hortensiahankintani. Kun rakensimme koholla olevan Porraspenkin sen ympärille, se piti kaivaa ylös ja istuttaa vähän ylemmäs, ettei se hautautuisi liian syvälle.

Puolivarjossa kasvavan mustilanhortensian kukinnot hehkuvat valkeina tuoden valoa alueelle.

Viime syksynä istuttamani ale-löytö, kuutamohortensia, on metsäpuutarhassa vielä ihan pikkuinen taimi.

Uusimpiin hortensiahankintoihini kuuluvat syyshortensia 'Pinkachu' ja pallohortensia 'Pink Annabelle'.

Pallohortensia 'Pink Annabelle'

Syyshortensia 'Pinkachu'

Kahden edellisen seuraksi "Hortensiapolulle" päätyy japaninhortensia 'Pinky Winky'.

"Hortensiapolun" läheisyyteen sopisi vielä ainakin pari hortensiaa lisää, kunhan löydän sopivat lajikkeet. Mikä on sinun suosikkihortensiasi?

Aurinkoista ja lämmintä elokuun viimeistä viikkoa!

37 kommenttia:

  1. Kauniit kuvat. Hortensiat ovat ihania.
    Ihmeellisintä on, että sama hortensia kukkii aivan erivärisin kukinnoin maan happamuudesta riippuen.
    Ihanaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Unohdin jo :) Tällä hetkellä suosikkini on syyshortensia.

    VastaaPoista
  3. Hortensiat ovat ihania! Minulla vanhat ( n. 25 v) syyshortensiat kukkivat todella runsaasti joka vuosi ja olen aina niistä pitänyt. Ainoa harmi on, jos kylmä kesä siirtää kukinnan myöhäiseksi ja vastaavasti ensimmäinen hallayö on varhain, joten kukinnasta nauttiminen jää lyhyeksi. Lime hortensioita minulla on 3 ja ovat tosi kauniita, mustialanhortensioita 2 ja tänä vuonna pitsimäinen kukinta on ollut ihanan runsasta. Pallohortensiat ovat uusia, joten niiden suhteen vielä kerään kokemuksia - mutta kauniita nekin! Vaikea valinta - pitää olla kaikkia!!

    VastaaPoista
  4. Upeita hortensioita. Minä olen myös niihin hurahtanut! Ihanaa aurinkoista viikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  5. Ovat ne kauniita! Komeasti kukkivat nuo etupihan rungolliset syyshortensiat. Mustilanhortensia on kestosuosikkini, mutta kyllä muutkin hortensiat ovat alkaneet salakavalasti hiipiä suosikkilistoille. Syyshortensioita meillä on nyt kaksi mutta kolmannelle on jo paikka katsottuna. Saa nähdä, tuleeko vielä lisääkin jossain vaiheessa. 'Pinky Winky' on todella suloinen. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nuo rungolliset hortensiat ovat minustakin upeassa kukassa. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. hortensiat ovat ihastuttavia. sinulla on paljon erilaisia, joten jatkossa kukintaa riittä moneksi viikoksi. oma suosikki hortensiani on edelleenkin jo vanhempieni istuttama syyshortensia entisen maitotelineen paikalla navetan seinustalla. parhaillaan se kukkii todella kauniisti, enpä olekkaan huomannut laittaa siitä vielä tänä styksynä yhtäänb kuvaa blogiini.
    oikein mukavaa elokuun viimeistä viikkoa myös Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hortensiat ovat kyllä ihania ja upea tuollainen yksilö, jolla on noin pitkä historia. Kauniita kesäpäiviä!

      Poista
  7. Ihania hortensioita! Tuo rungollinen 'Limelight' on minun suosikkini. Meillä oli niitä kaksi, mutta tuhotalvi vei ne. Yritin löytää uusia tilalle jokunen vuosi sitten, mutta niitä ei ollut tarjolla lähistöllä. Täytyy taas ensi keväänä yrittää löytää niitä. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Harmi, että talvi vei hortensianne! Toivottavasti löydät uudet Limelightit tilalle. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  8. These are so beautiful 🌺🌸🌺🌸 lovehappy week Ria 💕

    VastaaPoista
  9. Täällä hurahdus tuli muutama vuosi sitten, nyt pihassa on hortensialajikkeita toistakymmentä ja pensaiden kokonaismäärä yli kaksikymmentä. Helppoja, kestäviä ja näyttäviä. Kuivuudesta tosin kärsivät tänä vuonna ja juurtuminen meidän savimaassa vie 2-3 vuotta. 'Pinky Winky' on ihana! Odotahan vain kun kukkii. Siitä kannattaa leikata latvat vuosittain, kukkii runsaammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mikä ihana hortensiakokoelma! Teillä on varmasti upea kukinta nyt. Kiitos vinkistä Pinky Winkyn suhteen!

      Poista
  10. Hortensioita olen keräillyt vähän itsekin. Ihan tavallinen syyshorttu on yksi suosikeitani, mutta odotan paljon myös puumaiseksi kasvavalta kesähortensia 'Brechtscneideri'ltä. Tuo Pink Annabelle pitää jostain kyllä löytää - näyttää tosi herkulliselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pink Annabelle on tosiaan ihana. Upealta kuulostaa tuo kesähortensia!

      Poista
  11. Kiitos! Ihanaa uutta viikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  12. Komea kokoelma kauniita hortensioita.

    VastaaPoista
  13. Onpa upeat rungolliset Limelightit! Ja Pinky Winky on myös väritykseltään herkullinen! Minulla on vasta kolme hortensiaa, ja pihapiirin rajat alkavat tulla vastaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tilaa ne tosiaan vievät, mutta kolmellakin hortensialla saa ihanan kukinnan.

      Poista
  14. Mukavan hurahuksen oot suanukkin. Mie ostin tuon Limelightin tuohon mehtäalalle ja kolome muutakin siinä on. Kymmenkunta erlaista meiltäkin löytyy ja ovat terveitä ja mukavia kukkivia. Varmasti kaunis tuo punainen kukkiessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan kiva hurahdus.:) Teilläkin on tosi paljon hortensioita ja varmasti kaunis kukinta.

      Poista
  15. Kauniita hortensioita! Minulla ei niitä vielä kasva, mutta valkoinen hortensia varjoisan puolen penkkiin on haaveissani. Kuutamohortensia ja mustilanhortensia kiinnostaisivat, mutta ne taitavat kasvaa aika korkeiksi. Saisi olla joku hieman matalampi lajike. Mukavaa elokuun loppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varjoisaan paikkaan valkoinen hortensia tosiaan sopii hyvin ja tuo valoa. Mukavaa elokuun loppua sinullekin!

      Poista
  16. Kauniit hortensiat. Ne ovat tähän aikaan vuodesta suuria ilonaiheita.

    VastaaPoista
  17. Oi mikäkin tein hortensiapolun mutta sittemmin olen siirtänyt kaikki hortensiat sieltä alapihalle kosteampaan ja varjoisampaan ja nyt polun varrella kasvaa pari rhodoa ja yksi atsalea. Voisin varmaan hyvinkin istuttaa puutarhan pelkillä hortensioilla, niin ihania ne on😂 Suosikkini on ehkäpä 'Wim's Red'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensiat ovat kyllä aivan ihania. Tuo 'Wim's Red' on tosi kaunis.

      Poista
    2. No niin nyt alkaa taas olla se aika vuodesta kun näihin retkahtaa jälleen kerran💚 Taidan huomenna lähteä ostoksille alkavan kesäloman kunniaksi😊

      Poista
  18. Meillä myös mietinnässä rungollinen syyshortensia. Mietityttää vain kuinkahan isoksi ne kasvavat. Onko sinun syyshortensia kasvanut kovasti noita kuvista?

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...