maanantai 5. elokuuta 2019

Unelmana omavaraisempi elämä: Sadeveden kerääminen

Nyt elokuun ensimmäisenä maanantaina osallistun jälleen omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan, jossa on tarkoitus tällä kertaa käsitellä säähän liittyviä asioita puutarhan ja omavaraistelun kannalta. Tämä kesä on ollut kuiva, samoin viime kesä, jolloin sen vähäisenkin sadeveden kerääminen hyötykäyttöön helpottaa vesivajausta edes jonkin verran. Ajattelinkin kirjoittaa nyt sadeveden keräyksestä, sillä se on asia, joka meitäkin on askarruttanut jo jonkin aikaa.

Yksi sadevesitynnyreistämme on mansikkamaan luona, josta on lyhyt matka esimerkiksi kasvihuoneelle. Sadevesitynnyreiden päällä meillä on suojaverkot (kuvaushetkellä kasteluhommat olivat kesken, jonka takia verkko ei näy kuvassa).

Postasin sadevesien talteenotosta reilu vuosi sitten keväällä, jolloin kerroin meidän hankkineen rännirosvot sadevesien johtamiseksi keräysastioihin. Silloin pohdimme, että upottaisimme jossain vaiheessa ison sadevesisäiliön maahan ja pumpulla ottaisimme siitä veden. Tämän kesän aikana suunnitelmamme ovat kuitenkin muuttuneet tämän suhteen. Rännirosvot meillä ovat edelleen ahkerassa käytössä, ja niistä vesi johdetaan kolmeen 200 litran tynnyriin. Kevättalvella keräsimme tynnyrit täyteen lunta, josta riitti kasteluvedeksi pitkälle toukokuuhun. Alkukesän pärjäsimme talteenotetuilla sadevesillä hyvin, mutta heinäkuussa tynnyrit lopulta tyhjenivät ja jouduimme turvautumaan vesijohtoveteen lähinnä ruukkupuutarhan, kasvihuoneen ja uusien istutusalueiden kastelussa. Nyt parin viikon aikana sateita on taas ajoittain ollut ja olemme saaneet vettä talteen tynnyreihinkin.

Rännirosvon avulla sadevedet saa johdettua puutarhaletkua pitkin haluttuun kohteeseen. Jos vettä sataa kaatamalla, liika vesi menee normaalisti sadevesiviemäriin.

Maahan upotettavan säiliön sijasta olemme kuitenkin nyt alkaneet kääntyä siihen suuntaan, että iso sadevesisäiliö tulisi maan päälle, mutta maisemoisimme sen esimerkiksi köynnöskasveilla. Tässä vaihtoehdossa houkuttaa mm. säästyminen valtavalta kaivamisurakalta, jota riittää muutenkin ihan tarpeeksi. Lisäksi maan päällä oleva säiliö olisi jatkossa helpompi siirtää, jos sen haluaakin toiseen paikkaan. Paikka säiliölle on jo mietittynä, mutta tänä kesänä emme todennäköisesti ehdi asian eteen tehdä vielä mitään, vaan menemme nykyisellä tynnyrisysteemillä. Joskus vuosien kuluttua toivoisin, että saisimme puutarhaamme tehdyksi myös pienen lammen, joka toimisi sadevesilammikkona. Silloin sadevesisäiliöstä voisi ehkä luopua kokonaankin.

Sitten vielä omavaraisuuskuulumisten pariin! Monivuotisten yrttien ruukkutarha valmistui vihdoinkin ja siitä postasinkin pari päivää sitten. Tein yrttitarhan buried pot garden -tyyliin upottamalla maahan ruukkuja, joista poistimme pohjat. Yrttitarhaan istuttamani yrtit ovat jo muutaman talven selvinneet hyvin reikäpohjaisissa ruukuissa, jotka olen upottanut myöhään syksyllä istutuslaatikoihin. Osa yrteistä taas on ollut näissä ruukuissaan tuivion katveessa. Toivon mukaan kasvit talvehtivat uudessa paikassa hyvin, ainakin olosuhteiden luulisi olevan suotuisammat kuin aiemmin.

Yrttitarha tuli mansikkamaan ja kasvihuoneen läheisyyteen. Kaarisilta johdattaa yrttimaan yli mansikkalaatikoille.

Puutarhasta satoa on kertynyt jo säilöttäväksi asti mukavasti etenkin herukoista, puutarhamansikoista ja -vadelmista. Myös chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot' on jo talven varalle mukava määrä. Nyt heinä-elokuusta alkaen iso osa kasviksistamme tulee omasta puutarhasta, mikä on aivan ihana asia. Omaa satoa vain ei voita mikään! Sadonkorjuun myötä istutuslaatikoihin on tullut lisää tilaa, ja näihin aukkokohtiin olen kylvänyt uusia eriä mm. salaatteja ja retiisejä. Hunajan sadonkorjuukin on jo vähitellen aloitettu, ja ainakin tällä hetkellä senkin suhteen satonäkymät ovat tälle vuodelle ihan hyvät. Kompostointialue nytkähti vihdoin viikonloppuna eteenpäin, kun mies "vapautui" terassinlaajennusurakasta valmistelemaan kompostorien alle tulevaa laatoitusta. Ehkäpä minulla on ensi kuussa siitäkin lisää kerrottavaa ihan kuvien kera.:)

Eilen lautaselle päätyi porkkanoita, valkosipulia, kyssäkaalia, kaskinauriita, chiliä ja tomatilloa.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

17 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen sadonkorjuukuva, niin kauniit juurekset. Kyssäkaali on todella koristeellinen.
    Kasteluvesiomavaraisuus on muuten todella tärkeä juttu, hyvin oivallettu ja hyvät suunnitelmat. Säiliö maan päällä on tosiaan joustavampi ratkaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin että onpa kaunis kyssäkaali! ja vielä noin virheetönkin!

      Poista
  2. Järkeviä suunnitelmia. Maan päällä olevassa sadevesisäiliössä (jos sen saa tarpeeksi korkealle) on myös se hyvä puoli, että siihen voi laittaa hanan, josta saa kätevästi kastelukannun täyteen. Meilläkin sadeveden talteenotto eteni hiukan. Hankimme alkukesästä rännikaivot talon kulmille ja niistä putket jo olemassa olevaan kallioon louhittuun sadevesikaivoon. Sitten vielä kun saisi rännit paikalleen, rupeisi sadevettä kertymään ihan eri määriä. Minullakin on erikseen vesiastia vielä kasvimaan läheisyydessä, saunan räystään alla. Siinäkin ränni vielä lisäisi veden kertymistä. Kasvimaalla vettä kuitenkin tarvitaan eniten, joten siitä on helppo täyttää kastelukannu.

    VastaaPoista
  3. Meillä myös yritetään sadevettä kerätä, mutta kun ei sada! Onneksi on kaksi kaivoa omalla tontilla, joista toinen on kunnostettu. Ei tästä muuten mitään tulisi!

    Me aletaan myös tällä viikolla linkoamaan hunajaa. Jännät paikat, kun ekaa kesää vasta mehiläiset meillä on!

    VastaaPoista
  4. Minä olen ihaillut teidän suunnitelmia ja toteutuksia niin kauan, kuin olen blogiasi lukenut.
    Sadevesi on kasveille parempaa, kuin vesijohtovesi ja siksikin sen talteenotto on järkevää.
    Hyvä sadonkorjuu-kuva. Etenkin rapsakka kyssäkaali on meillä ollut lasten kestosuosikki :)
    Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  5. Rännirosvo on meilläkin harkinnassa...
    Jokaisen rännin alla on toki vesisaavit, mutta pitkän kuivan kauden aikana saavivesi ei kauaa riitä, joten olen ajatellut jonkinlaisen lammen kaivamistakin. Oma kaivo sentään on, mutta nyt jo kerran vesi loppui, joten sen käytön kanssa on oltava järkevä.
    Mielenkiinnolla odotan postaustasi vesiväiliöstä.:)

    VastaaPoista
  6. Pätevät suunnitelmat teillä on!
    Me olemme sikäli onnekkaita että nostamme pumpulla luonnonvettä saaviin. Tai kastelen suoraan letkulla. Tosin viime kesänä tämäkin lähde rupesi ehtymään😔
    Kasvatuslaatikoita olen itsekin miettinyt, mutta vielä ei ole mitään tapahtunut. Pitäisi saada tuo mies kloonattua😉

    VastaaPoista
  7. Onpas tuo yrttipuutarha kaunis. Sinulla on, Tiiu, toimivuuden lisäksi kaikki niin tyylikästäkin siellä. Miten säilöt chilejä? Meillä tulee niitä nyt reilusti ja ovat todella tulisia. Ajattelin keittää chilikastiketta ja kuivata osan. Onkohan kuivaaminen järkevämpää jo valmiiksi paloiteltuna?

    VastaaPoista
  8. Oman maan sato maistuu parhaalta! Kastelua on saanut tänä kesänä harrastaa pari kertaa viikossa täällä Pirkanmaalla!

    VastaaPoista
  9. Sadevettä on järkevää kerätä talteen. Meillä on kuution säiliö ja yksi tynnyri joihin kerätään navetan katolta vesiä. Molemmat ammottaa tyhjyyttään sateen puutteen takia. Kuution säiliö on käytetty jo kaksi kertaa tyhjäksi tänä kesänä, samoin tynnyri ja silti on jouduttu kastelemaan myös kaivovedellä. Onni on oma porakaivo josta ei lopu vesi.
    Sitten joskus kun uusi kasvihuone valmistuu niin sen vedentarpeen takia on mietittävä vedenkeruu uusiksi.

    VastaaPoista
  10. elokuu on todellinen sadonkorjuu kuu, on todella palkitsevaa saada koota terveellisen aterian ainekset oamlta pihamaalta!
    sadevesien keruu on aivan välttämätöntä ja teillä on siihen todella hyvä suunnitelma!

    VastaaPoista
  11. Voi miten kaunis tuo ruukkupuutarha on! Ihana!

    Rännirosmot on kyllä käteviä. Mekin niitä meinattiin, mutta olivat justiinsa loppu kun piti asiaa pistää edemmäs, joten malttamattomina päädyttiin siihen, että ränni ohjaa suoraan 160 litran sadevesitönteröihin ja mahdollinen ylivuoto menee sitten ulos ohjattuna kourua pitkin toisaalle.

    Tosin tuota ylivuotoa ei ole pahemmin nähty. Sateita on tänäkin kesänä tullut niin todella vähän.

    VastaaPoista
  12. Ihana tuo uusi yrttipenkki! Tekisipä joku minullekin.

    VastaaPoista
  13. Rännirosvolla olisi täälläkin käyttöä! Täällä tosin kaikki syöksyputket ovat neliskanttisia, täytyykin tsekata löytyykö sellaisiin sopivia palasia. Eräänlainen pot garden on muuten täälläkin kokeilussa. Muutama minttu on istutettuna vanhoihin ämpäreihin ja hyvin selvisivät niissä talven yli vaikka eivät olleet edes maahan upotettuina. Marokonminttu on suosikkini, siitä tulee minusta sitä oikeaa minttuteetä <3

    VastaaPoista
  14. Minäkin olen tehnyt vaikka mitä suunnitelmia sadeveden keräämiseksi, mutta motivaatio on nyt aika alhaalla kun ei sada :D Puolitoista kuukautta, eikä pisaraakaan. Tuo rännirosvo näyttää kyllä näppärältä keksinnöltä!

    Ihania sadonkorjuukuvia, ja ruukkupuutarha on kertakaikkisen suloinen!

    VastaaPoista
  15. Tuota rännirosvoa olen meillekin miettinyt. Todella näppärän oloinen systeemi.

    Meillä satoi kesäkuussa alle 8 milliä ja sekään ei tullut kerralla. Tämä kertoo vain sen, että saavit on kaivettava heti aikaisin keväällä esille, jotta niihin saa edes joskus täytettä.

    VastaaPoista
  16. Yksityinen lainatarjous sinulle
    Etsit rahoitusta joko toiminnan virkistämiseksi tai projektin toteuttamiseksi tai asunnon ostamiseksi, mutta valitettavasti pankki asettaa sinut ehdoille, joita et pysty täyttämään.
    Tarjoamme luottoa lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Korko on 2%. Ota minuun yhteyttä suoraan sähköpostitse:
    Sähköpostiosoitteeni: smajslova.jarmila@hotmail.com
    Sähköpostiosoitteeni: smajslova.jarmila@hotmail.com

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...