keskiviikko 7. elokuuta 2019

Täydennyksiä

Kesän kuluessa olemme työstäneet puutarhaamme taas useita uusia istutusalueita. Näiden lisäksi olen tehnyt kasvihankintoja kuitenkin myös vanhoihin kukkapenkkeihin. Osa näistä täydennyksistä on tullut kasvimenetyksien tilalle, osa taas kohtaan, joka on vain odottanut sopivan kasvin löytymistä. Tässäpä muutamia tämänkesäisiä puutarhamme täydentäjiä!:)

Puolikuun penkkiin amurinkärsäkallan viereen pääsi kärsäkalloihin kuuluva Arisaema ciliatum var. liubaense, jolle suomenkielistä lajikenimeä en ole löytänyt.

Sydänpolulla rönsyakankaali 'Chocolate Chip' pääsi kapealehtikalmian alle maanpeittäjäksi. Myös toinen rönsyakankaali, 'Black Scallop', päätyi samalle alueelle alppiruusun alle.

Sydänpolulle istutimme aivan tontin takanurkan luo hurmevaahteran tuomaan kaivattua vaihtelua vihreälehtisten kasvien sekaan.

O-penkki sai täydennystä valkoisesta sinivuokosta 'Alba'. Toivon sen kukkivan ensi keväänä kaverina lähistöllä kasvavalle tavalliselle sinivuokolle.

Sinivaleunikolle en ole löytänyt puutarhassamme kunnon paikkaa, jossa se menestyisi hyvin. Tällä kertaa se päätyi kokeilemaan Liljarinteeseen, josko siellä olisi otolliset kasvuolosuhteet.

Metsätammen istutimme Liljarinteen alapuolelle nuotiopaikan luo. Alueella kasvaa suuria koivuja, joista pari näyttää siltä, että niiden kaatamista voi joutua harkitsemaan lähivuosina. Metsätammen lisäksi alueelle päätyi punatammi ja punalehtikoivu. Toiveena olisi, että uudet puut ehtisivät jo vähän kasvaa ennen koivujen kaatoa, jotta alue ei jäisi aivan puuttomaksi. Kuvassa tammella on näköjään vielä kaupan tukikeppi, mutta nyt sekin on saanut jo asialliset tuet.

Näiden lisäksi tämänkesäisiä täydentäjiä ovat olleet myös mm. tiiunruusu, loistomagnolia ja sihteerikkömagnolia 'Susan' Liljarinteessä, harjaneilikka Porraspenkissä ja ruusuorapihlaja etupihalla. Toivon mukaan nämä täydennykset jäävät puutarhaamme pitkäkestoiseksi iloksi!

Mukavaa keskiviikkoa!

16 kommenttia:

 1. Minusta rönsyakankaali on oikein kaunis kasvutavaltaan ja kukkiessaan, ainakin auringossa se on menestynyt hyvin. Kivasti teillä etenevät kaikki projektit! Sinulla on monia erikoisuuksia puutarhassasi ja hyvin kirjanpito nimineen kunnossa :).

  VastaaPoista
 2. Nuo tummaraidalliset kärsäkallat ovat upeita.
  Kiinnostavia kasveja muutenkin! Toivottavasti valeunikko menestyy. Minäkään en ole löytänyt niille paikkaa, aina ovat kuolleet parissa vuodessa ellei jo pikemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsäkallat ovat tosiaan ihania. Jos sinivaleunikko ei nytkään menesty, saa sen kokeilu jäädä toistaiseksi, sillä tämän jälkeen kaikki suotuisan oloiset paikat on meiltä kokeiltu.

   Poista
 3. Kivoja kasvihankintoja! Upea väri tuossa kärsäkallassa! Niitä en ole vielä kasvattanutkaan. Sinivaleunikko ei ole meilläkään löytänyt sopivaa paikkaa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tuo sinivaleunikko on tarkka kasvi paikkansa suhteen. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 4. Jännittävän näköiset kärsäkallat - ihan uusi kasvi minulle! Akankaalit ovat ainakin luotettavia ja niistä syntyy maanpeittoa nopeasti! Puiden istuttaminen ja niiden kasvun seuraaminen on hienoa. Niistä riittää iloa pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akankaalit ovat kyllä helppoja ja ainakin meillä ovat viihtyneet hyvin rhodojen alla. Yritän saada kasvatettua niistä yhtenäisen maton koko rhodoreunustalle. Siinä tosin tovi voi kestää.:)

   Poista
 5. Punatammessa on hieno syysväri, hyvä valinta pihan puuksi. Ei ole minunkaan sinivaleunikot menestyneet, pari kertaa olen kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatammi tuli ihan sattumalta taimistolla vastaan ja heräteostoksena tarttui mukaan, mutta tuntuu kyllä oikein hyvältä hankinnalta.

   Poista
 6. Kasvisi ovat varmasti kauniita, mutta minä parin viikon päästä kaihileikkaukseen menevä en paljon näe.
  Puista osaan sanoa sen verran, että meillä tammi hurjstui kasvamaan, kun lähellä olevat valtavat, janoiset koivut oli kaadettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivut tosiaan tuntuvat vievän kaiken veden ympäristöstään. Toivottavasti leikkaus menee hyvin ja näkösi korjautuu!

   Poista
 7. Sinivaleunikkoni ovat usein viihtyneet ja kukkineet hieman kosteassa, mutta ei märässä paikassaan puolivarjossa. Tänä vuonna taisivat jäädä liian varjoon tai kuivaan, eikä ruusukkeet tehneet kukkavarsia. Projektina vielä tulee olemaan niiden naapureiden rajoittaminen ja varmuuden vuoksi myös uusien paikkojen etsiminen. Toivon pitkää ikää uusille kasveillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olin ihan varma, että edellinen paikka juuri hieman kosteassa olisi sinivaleunikoille hyvä, mutta en tiedä oliko se liian varjoinen sitten kuitenkin. Tämä uusi paikka on nyt puolivarjoisa. Saa nähdä, miten käy. Upeaa, että sinä olet saanut ne menestymään!

   Poista
 8. Pääsin tänä kesänä vierailemaan puutarhassa, missä oli kaksi valtavaa punatammea. Pihan omistaja ei ollut tiennyt mitä puita ne olivat. Minä puolestaan en ole sellaista uskaltanut hankkia, koska olen ajatellut sen olevan liian eksoottinen näillä alueilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän punatammen lapussa luki vyöhykkeeksi I-III, joten ajattelin rohjeta kokeilla, josko se menisi täällä nelosellakin. Ainakin paikka on tosi suojaisa.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...