lauantai 3. elokuuta 2019

Esittelyssä Buried Pot Garden - monivuotisten yrttien ruukkupuutarha

Yksi tämän kesän puutarhaprojekteistamme on ollut monivuotisten yrttien ruukkupuutarha, jonka päätin tehdä mansikkamaan viereen. Aiempina vuosina olen aina loppusyksyllä kaivanut ruukuissa kasvaneet monivuotiset yrtit esimerkiksi istutuslaatikoihin talvehtimaan ja sitten keväällä olen taas nostanut ne takaisin ruukkuihin pois kylvöjen tieltä. Joitakin yrttiruukkuja olen talvettanut myös tuivion oksien suojassa. Halusin kuitenkin monivuotisille yrteille oman tarhansa, jossa ne voisivat olla paikoillaan vuodesta toiseen. Vaihtoehtoja mietittyäni päätin toteuttaa yrttitarhan buried pot garden -tyyppisenä eli maahan upotettuna ruukkutarhana.

Kukkivan Penkin ja Rinnepenkin välimaastoon jääneelle kapealle alueelle on ollut haastava keksiä "järkevää" käyttöä, mutta mansikkamaa ja nyt sen vieressä oleva buried pot garden sopivat mielestäni paikoilleen erinomaisesti. Mansikkalaatikot ovat vielä harsojen alla, sillä viimeiset marjat ovat siellä punastumassa. Käytin ruukkupuutarhaan muutamaa eri ruukkukokoa, sillä se tuo  mielestäni yleisilmeeseen kivaa vaihtelua ja rytmikkyyttä.

Aiemmin postaukseni aiheena ollut kaarisilta johdattaa mansikkamaalle. Yrtit on istutettu ruukkuihin, joista on pohja poistettu. Etualalla oleva iisoppi alkaa pian kukkia, oikeassa reunassa sitruunamelissa. Takana vasemmalla venäläinen rakuuna ja sen vieressä kukassa oleva korianteri.

Keväällä siemenestä kasvattamani laventeli ja kuukausimansikka 'Alexandra' rajaavat buried pot gardenin aluetta. Toivoisin kovasti laventelien talvehtivan ja muodostavan jatkossa tiheän kasvuston, mutta jos ne eivät pärjää, teen reunuksen todennäköisesti kokonaan kuukausimansikasta. Vasemmalla ruukussa ruohosipuli, keskellä iisoppi, oikealla viherminttu.

Kukkivan Penkin vierestä terassille päin. Venäläinen rakuuna viihtyy hyvin nykyisellä paikallaan.

Luonnonkivet erottavat vaalean koristekiven laventelin ja kuukausimansikan multatilasta. Etualan ruukussa timjami, vasemmalla viherminttu, keskellä ryytisalvia, jonka taakse jää sitruunamelissa, ja oikealla kiinansipuli. Kukkivassa penkissä "rönsyilevät" ruiskaunokit.

Kasvihuoneen, istutuslaatikoiden ja buried pot gardenin väliin jäävä alue tulee meillä jatkossa olemaan työn alla. Haaveissa siintävät nimittäin kivetty istuskelualue, lisää istutuksia ja oma alueensa yksivuotisille yrteille. Näiden toteuttaminen jää kuitenkin myöhemmäksi, ehkäpä ensi kesäksi.

Iloista viikonloppua!

25 kommenttia:

 1. Sinulla Tiiu riittä hyviä ideoita, tämä buried pot garden on kerrassaan ihastuttava! se sopii hyvin tuohon kaarisillan kupeeseen, jatkuuhan siitä koristekiveys kauniisti jokena sillan alitse.
  jos laventelisi eivät talvehdi, niin yhtenä vaihtoehtona olisi laittaa iisoppia reunuskasviksi. itse käytän iisoppia, se on kestävä ja kauniisti kukkiva reunus. kestää hyvin leikkaamista, joten siitä saa kasvatettua kauniin matalan aidanteen.
  innostavaa elokuuta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi! Ja kiitos vinkistä iisopin suhteen! Täytyy pitää se mielessä, jos laventelit eivät selviä talvesta. Innostavaa elokuuta Sinullekin!

   Poista
 2. Pärjäävätkö talven hyvin noissa ruukuissa? Kivan näköistä��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivon yrttien talvehtivan hyvin. Ne ovat nyt muutaman talven selvinneet reikäpohjaisissa ruukuissa joko istutuslaatikkoon upotettuina tai tuivion alla, joten jospa ne pärjäisivät tässäkin. Ruukut ovat kuitenkin pohjattomia ja maata on parannettu syvemmälle kuin mitä ruukkujen reunat ulottuvat. Mielenkiinnolla odotan kevättä, miten käy.

   Poista
 3. Tuo on kyllä kivan näköinen alue. Ilona ehtikin jo ehdottaa iisoppia laventelin tilalle, se tuli minullekin mieleen. Kuukausimansikastakin tulee kyllä kiva reunus ja herkkuja lisäksi. Toivotaan kuitenkin, että laventelit talvehtivat hyvin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisi kyllä ihana saada tuohon ehta laventelireunus, mutta saa nähdä, miten käy. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 4. Ihana tuo kaarisilta ja "pottiyrttimaa" näyttää upealta. Ovatko yrttiruukut muovisia, savea? Jokin ratkaisu ruukussa kasvatettavien yrttien talvehtimiseen pitää keksiä, tuo on oiva ratkaisu Ü

  Omat laventelini talvehtivat yrttimaasäkissä, mikä yllätti iloisesti. Yritän ennättää tehdä niille perennapenkin pätkää, että saan istutettua ne siihen ennen pakkasia. Toivotaan, että sielläkin korkeudella saat talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruukut ovat muovisia, kaksi suurinta on vain pelkkiä keraamisia reunuksia maan pinnalla muutama vuosi sitten hajonneista ruukuista. Upea juttu, että laventelisi talvehtivat!

   Poista
 5. Kaunista on...:)
  Ostin itsekin tänä kesänä viisi laventelia ja mietin, saisinko ne talvehtimaan ulkona täällä kakkosvyöhykkeellä.
  Kaarisiltakin on aivan upea. Näin niiden teko-ohjeet aikaisemmassa postauksessasi ja laitoin ne muistiin tulevan varalle. Kiitos niistäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva, jos kaarisillan ohjeista on hyötyä!

   Poista
 6. Suloista, viehättävää ja viimeisteltyä❣

  VastaaPoista
 7. Näyttääpä viimeistellyltä! Yrttitarha sopii hyvin tuolle alueelle ja kivialusta nostaa yrtit hyvin esiin.

  VastaaPoista
 8. Voi miten kaunis puutarha ja kekseliäs, ihana on tuolla tepastella.

  VastaaPoista
 9. Kaunis alue ja todella kiva idea! Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 10. Hieno idea. On aina mukavaa saada jollekin haastavalle alueelle hyvä idea. Visuaalisesti myös kaunis. Ihan kuin joki ilman vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On tosiaan palkitsevaa, kun haasteellisella alueella palaset vihdoin loksahtavat paikoilleen.

   Poista
 11. Siulla on kyllä kaikki hyvässä järjestyksessä. Kivan näkönen ruukkumua!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...