lauantai 17. elokuuta 2019

Esittelyssä Kantopuutarha

Kaadoimme pari isoa koivua jo viitisen vuotta sitten, ja niistä toisen ylöskaivettua kantoa olen siitä saakka säilyttänyt odottaen sille sopivan paikan löytymistä. On ollut selvää, että kanto tulee metsäpuutarhan puolelle, ja nyt parin kesän aikana metsäpuutarhan alueen alettua hahmottua muotoonsa, on kannonkin paikan etsintä noussut ajankohtaiseksi. Puutarhakohteissa, joissa olen päässyt matkoillamme vierailemaan, on ollut kauniita kantopuutarha-alueita, ja samoin niitä on näkynyt viime aikoina puutarhaohjelmissa, lehdissä ja blogeissa. Lopulta oli aika helppo päättää, että meilläkin kanto päätyy nimenomaan kantopuutarhaan. Paikka tälle alueelle tuli rhodoalueen viereen Puolikuun penkkiä vastapäätä. Tervetuloa kurkkaamaan uuteen Kantopuutarhaamme!

Kantopuutarha myötäilee tonttimme takareunaa. Oikealla Puolikuun penkki.

Etualalla kääpiöpalsamipihta 'Nana', sen takana vasemmalla soreahiirenporras. Reunus on tehty vanhoista, paksuhkoista männyn oksista.

Vanha halkojenhakkuuseen käytetty koivupölli ja talvivaurioihin kuolleen riippahernepensaan koukeroinen latvus löysivät paikkansa kantopuutarhasta.

Pohjanvanamon toivon leviävän alueelle kauniiksi maanpeittäjäksi. Koivupöllin vasemmassa päässä soreahiirenporras, oikeassa reunassa hirvenkieli. Joku lintu on kokenut kovia alueen luona, sillä pieniä, harmaita höyheniä on runsaasti etenkin pohjanvanamon luona.

Takana riippahernepensaan latvuksen alla metsäalppikello 'Spring Symphony', joka myös saisi levitä kauniiksi matoksi. Oikealla olevan ison kannon vasemmalla puolella lajikenimetön härkylä ja edessä himalajanadiantumi.

Himalajanadiantumin lehdet ovat herkän kauniit.

Vasemmalla härkylä, oikealla vironmuratti. Kannonkoloihin olen istuttanut metsäimarretta. Kannon takaa pilkottaa euroopanmarjakuusi 'Summergold'. Kantopuutarhan takana kulkee melkein tontin takareunan pituinen rivi puutarhasta kaivamiamme kiviä, jotka ovat väliaikaisena "kivimuurina" odottamassa siirtoa sinne, missä niitä milloinkin tarvitsen.

Kantopuutarhan valmistuttua jatkoin Sydänpolun reunaa seuraavaa hiekkapolkua ympäri Puolikuun penkin ja Kantopuutarhan edustan, ja alueesta tuli tämän myötä paljon siistimpi. Puolikuun penkin turveharkkoreunuskin tulee paremmin esille hiekkaa kuin nurmea vasten. Jatkan myöhemmin hiekkapolun vielä koko O-penkin ympäri.

Hiekkapolun alueella on suuri kivi, jota aiemmin olemme yrittäneet kaivaa pois, mutta se on osoittautunut liian suureksi sitä ajatellen. Niinpä puhdistin kiven pinnan ja kaivoin sitä vähän enemmän esiin, jotta se erottuu selkeämmin. Sen sammaloitunut pinta on mielestäni kaunis ja sopii metsäpuutarhan tunnelmaan. Puolikuun penkissä rehevänä kasvavat mm. himalajanjalkalehti, särkynytsydän 'Alba', pontalehti ja katvio.

Yleiskuvaa puutarhamme tästä nurkasta. Vanha hiekkapolku pitäisi vielä haravoida ja lisätä sinne vähän uutta hiekkaa, jota uuden ja vanhan raja ei erottuisi niin selvästi.

Tässä vielä Kantopuutarhan kasvilista:
- kampasaniainen (Blechnum spicant)
- kääpiöpalsamipihta 'Nana' (Abies balsamea)
- soreahiirenporras (Athyrium filix-femina)
- pohjanvanamo (Linnaea borealis)
- hirvenkieli (Asplenium scolopendrium)
- metsäalppikello 'Spring Symphony' (Soldanella montana)
- himalajanadiantumi (Adiantum venustum)
- vironmuratti 'Baltica' (Hedera helix)
- metsäimarre (Gymnocarpium dryopteris)
- härkylä, jolle suomenkielistä tarkkaa lajikenimeä en ole löytänyt (Polysticum polyblepharum)
- euroopanmarjakuusi 'Summergold' (Taxus baccata)

Ihanaa viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Voi että, miten jänniä erilaisia alueita teidän puutarhassa on. Se juuri on kivaa, että löytyy monenlaista nähtävää. Tuolla on paljon näkemistä jo nyt, ja kun kasvit kasvavat ja valtaavat alaa, niin aina vain ememmän sitä on. Ja kun sullakin on kaikenlaista kivaa suunnitelmaa koko ajan tekeillä. Tykkäisin itsellänikin tuollaisesta puutarhasta, kunhan joku sen ensin tekisi...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Odotan kyllä kovasti, miltä alue näyttää parin vuoden päästä, kunhan kaikki rehevöityy. Minäkin tykkään, kun puutarhassa on erilaisia alueita.

   Poista
 2. Onpa todella aidon näköinen ja kaunis kantopuutarha.😊

  VastaaPoista
 3. Täällä sanotaan että kantokin on kaunis kun sen kaunistaa. Teillä on käynyt juuri niin😚

  VastaaPoista
 4. Tuo iso kanto ja hernepensaan latvus ovat kantopuutarhan helmiä! Alueesta tuli tarpeeksi suuri, jotta siellä on hyvin tilaa sekä kasveille, että kannoille. Hiekkapolkua vasten kaikki tulee kauniisti esille. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Minna! Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

   Poista
 5. Hieno! Ja kiitos, sain tästä kasvi-idean omaan kantopuutarhaan. Omani on harmillisen kuivassa paikassa eikä siellä monikaan kasvi menesty. Oli kiva tavata tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että sait tästä kasvavinkin. Oli tosiaan kiva tavata taas!

   Poista
 6. Kivan näköinen kantopuutarha, sopii hyvin metsänreunaan!

  VastaaPoista
 7. Kaunis kantopuutarha, siinä on ihan oma tunnelmansa!

  VastaaPoista
 8. Jännittävä kantopuutarha! Se erottuu hienosti hiekkapolun avulla ja muutkin kukkapenkit ovat komeita. Meidän kantoasetelmamme ovat jääneet sekalaisen kasvillisuuden peittoon - pitäisi jotenkin karsia niitä, jotta kannot pääsisivät paremmin esiin.

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtava kantopuutarha! :) Känkyräiset puunoksat ovat mielestäni tosi kauniita ja lahoavasta puusta on tietenkin myös iloa sitä tarvitseville ötököille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kantopuutarha on tosiaan myös ötököille hyödyllinen.

   Poista
 10. Hieno!!! Kanto näyttää siltä, kuin se olisi ikänsä harmaantunut juuri tuossa paikassa. Hyvin luonnollisen näköinen kokonaisuus, joka varmasti vain paranee ajan myötä.

  VastaaPoista
 11. Teillä on tuossa luonteva paikka kantopuutarhalle.
  Hienosti valitut kasvit.
  Olen metsälenkeillä ihaillut kauniita kantoja ja luonnon muovaamia oksia ja haaveillut kantopuutarhasta. Haaveilun asteelle se on jäänytkin .
  Mukavaa tulevaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kannot ovat tosiaan kauniita. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 12. Kantopuutarhat ovat niin kiva idea! Tästä sinun versiostasi näyttää tulevan tosi upea etenkin kun kasvit vielä kasvavat!

  VastaaPoista
 13. Ihana idea hyödyntää kantoja ja oksia! Metsäinen puutarha on todella kaunis ja varmasti kestäväkin.

  VastaaPoista
 14. Voi että aina vaan käy ihanemmaksi😍 Upeita saniaisia ja varjotarhan tunnelmaa. Olette saaneet ihan mielettömästi aikaan vaikka on pienet lapsetkin. Varmasti jaatte yhteisen kiinnostuksen puutarhan rakentamiseen miehesi kanssa💕

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...