tiistai 1. maaliskuuta 2022

Pelargonien ja ananaskirsikan pistokaslisäystä

Viime viikolla siistin jälleen talvetuksessa olevia pelargoneja ja ananaskirsikoita, ja samalla napsin niistä myös pistokkaita. Tämä talvetettavien kasvien pistokaslisäys tulee tehtyä aina vähän kuin huomaamatta, sillä siistimisen yhteydessä syntyy runsaasti sopivaa pistokasmateriaalia enkä raaski sitä kompostoriinkaan heittää. Ruukkupuutarhassa on näille nimittäin aina hyvin tilaa, ja jos ylimääräisiä taimia sattuisi tulemaan, niille aina löytyy sukulaisista ja ystäväpiiristä ottajia.:)

 

Pelargonien pistokasmateriaalia

Pelargonin pistokkaaksi leikataan n. 10cm pituinen, puutumaton verso, jossa on 3-4 lehtiparia. Pistokas katkaistaan alimman lehtiparin alapuolelta, jonka jälkeen alimmat lehdet poistetaan korvakkeineen ja jätetään pistokkaaseen lopulta 2-3 lehteä. Myös nuput ja kukat täytyy poistaa. Tätä samaa ohjetta mukaillen olen leikannut muidenkin kasvien pistokkaat.

Itse olen yleensä tehnyt pistokkaiden juurrutukset vesilasissa, koska ne ovat tehneet juuret hyvin sillä tavalla, ja toisaalta tykkään seurata juurien kehittymistä. Tälläkin kertaa laitoin ananaskirsikoista leikkaamani pistokkaat pieneen vesitilkkaan juurtumaan kasvivalon alle. Veden vaihdan niille parin-kolmen päivän välein ja samalla huuhtelen pistokkaiden tyvet, jos ne ovat sattuneet limoittumaan. Kun pistokkaissa on kunnon juuret, istutan ne pieniin taimiruukkuihin. 

Ananaskirsikoista leikkaamiani pistokkaita

Säästyäkseni yhdeltä välivaiheelta laitoin nyt sen sijaan pelargonien pistokkaat ensimmäistä kertaa juurtumaan suoraan ruukkuihin kylvömultaan. Ruukkujen päälle laitoin rei´itetyt muovipussit pidättämään kosteutta juurtumisen ajaksi. Huonekasvien pistokkaita olen aiemmin juurruttanut näin, ja niilläkin se on toiminut tosi hyvin.


Lisäätkö sinä kesäkukkia tai muita kasveja pistokkaista?

Kauniita helmikuun viimeisiä päiviä!

2 kommenttia:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...