perjantai 4. maaliskuuta 2022

Puutarhamme vaikeat alueet, osa 4/6: Terassin edusta

Tänään blogissani jatkuu jälleen postaussarja puutarhamme haasteellisimmista alueista. Aiemmista postauksistani löytyy juttua kuivasta ja paahteisesta etupihasta, hyötytarhan alueen tiukasta savimaasta ja tontin takaosan metsän muuttamisesta puutarhaksi. Tällä kertaa pohdintavuorossa on terassimme kainaloon jäävä pikkuinen maatilkku, jonka suhteen suunnitelmamme ovat muuttuneet jo monta kertaa.

Tämä haasteellinen alue tulee terassin eteen, kuvassa vasemmalle.

Olemme laajentaneet terassiamme pikku hiljaa vuosien aikana, ja jokaisella terassin osalla on oma tehtävänsä. Viherseinällä reunustetun sohvaryhmälle varatun terassin, aurinkoterassin, Terassin istutusalueen, toisen Rinnepenkin ja terassilta alas puutarhaan johtavien portaiden väliin jää kuitenkin maakaistale, jolle suunnitelmien tekeminen on ollut haastavaa. Alun perin alueelle piti tulla terassiin upotettava uima-allas, ja useana talvena etsimme paikalle sopivaa allasta. Lopulta meidän täytyi kuitenkin tunnustaa maakaistaleen olevan sen verran kapea ja hankalan muotoinen, että vaadittavat perustukset ja tuet huomioiden alueelle ei mahdu meille riittävän isoa allasta, vaan allas täytyy laittaa toisaalle. Myös toista istutuslaatikoihin perustettavaa hyötytarhaa olemme miettineet alueelle, ja siitä olisikin lyhyt matka käydä napsimassa herkkuja. Toisaalta nyt, kun kesäkokkailumme siirtyvät suurelta osin kesäkeittiöön, matka sieltä onkin pidempi tähän terassin edustalle kuin nykyiselle hyötytarhalle. Lisäksi alue on suuren osan päivästä varjossa, joten senkään puolesta se ei ole hyötytarhalle kovin ihanteellinen paikka.

Ilmakuvasta keltaisella rajattu alue hahmottuu paremmin.

Nyt suunnitelmien muututtua jo moneen kertaan, minusta tuntuu, että vihdoin olemme löytäneet alueelle sen lopullisen käyttötarkoituksen! Tälle maatilkulle on nimittäin tulossa koristekasvien alue, joka tasapainottaa laajaa terassin puupintaa. Haaveilen myös kapeasta, alueen halki kiemurtelevasta luonnonkivillä kivetystä polusta ja keskelle tulevasta pienestä vesiaiheesta. Ensi kesänä varmaankin teemme jo alueelle pohjatöitä, mutta lopulliset istutukset jäänevät seuraavaan vuoteen. Postailen tästä haasteellisesta alueesta lisää, kunhan pääsemme sen kanssa eteenpäin.

Hauskaa loppuviikkoa!

2 kommenttia:

  1. Suunnitelmia on hyvä olla monenlaisia, ja niitä on kiva mielessään käännellä ja vertailla. Se ei mitään maksa, että paperilla tai mielessään pyörittelee vaihtoehtoja. Tuleepa sitten onnistuneempi toteutus, kun on puntaroinut asiaa monelta kantilta.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...