torstai 31. maaliskuuta 2022

Pihapuiden kaatoa

Tälle talvelle olimme suunnitelleet kahden ison koivun kaatamista puutarhastamme. Molemmat kasvoivat nuotiopaikan luona, ja ne alkoivat paksuutensa perusteella olla jo sen verran vanhoja, että halusimme ne pois. Lisäksi ainakin toisen arvelimme olevan jo osittain laho, sillä siinä oli runkovaurio talon edellisten asukkaiden runkoon naulaaman keinun tukipuun jälkeen. Niinpä niiden kaatamisella oli jo vähän kiirekin, ja joka tapauksessa ne oli pakko saada pois ennen nuotiopaikan ehostamista ja mm. laavun rakentamista.

Terassilta olohuoneen ikkunan edestä kuvattuna. Kaadettavat koivut on merkitty keltaisin nuolin.

 

Viime viikonloppuna oli hyvä hetki puiden kaatamiseen, sillä pakkaskelien ansiosta hanki oli tosi kova ja suojasi sen ansiosta mm. alleen jääviä pensaita. Ainoa suunta, mihin mittailimme puiden mahtuvan kaatumaan ilman vaurioita, oli kohti taloa. Mies on kaatanut paljon puita, mutta täytyy tunnustaa, että silti jännitin koivujen kaatoa. Nimittäin vähän vinoon lähtiessään puut olisivat voineet kaatua kasvihuoneen tai kesäkeittiön päälle. Lisäksi mielessä kävi, ulottuvatko latvat kuitenkin terassin viherseinien ja katoksen luo, vaikka tätäkin olimme moneen kertaan arvioineet ja laskeskelleet. Puiden kaataminen sujui kuitenkin uskomattoman hienosti ja latvat sujahtivat siististi Rinnekaaren kärhöpylväiden välistä.

Puut kaatuivat kauniisti kärhöpylväiden välistä. Nurmikentällä kasvava koristeomenapuu 'Musta Rudolf' taas jäi oikeanpuoleisen koivun oikealle puolelle ja selvisi vaurioitta.

Nuotiopaikan takaa katsottuna ennen puiden kaatamista...

... ja sen jälkeen. Rinteessä koivujen välissä näkyvät rungolliset syreenit eivät onneksi myöskään jääneet puiden alle. Vasemmanpuoleisen koivun oikealla puolella oleva tammi innostuu nyt toivon mukaan entistä nopeampaan kasvuun, kun koivu ei ole imemässä kaikkea vettä alueelta. Myös oikealta kaadetun koivun kannon viereen aiomme istuttaa jonkin puun tuomaan suojaa nuotiopaikalle. Kannot jäivät tarkoituksella korkeiksi, sillä minulla on niitä varten hauskoja suunnitelmia.

Nyt tuleville pakkaspäiville meillä onkin puuhaa koivujen pilkkomisessa ja oksien siivoamisessa. Kun saamme tämän homman valmiiksi, alkaakin sitten toivottavasti taas keli lämmetä ja kevät edetä!:)

Mukavaa maaliskuun viimeistä päivää!

3 kommenttia:

 1. Taitavasti kaadettu! Hauska nähdä, mitä olet suunnitellut kantojen varalle. Mukavaa kuunvaihdetta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Postailen kannoista lisää kesällä, kunhan ne ovat valmiit.:) Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Meillä on pari puuta pihalla, jotka myös kaadetaan. Lähinnä siksi, että ovat meidän aurinkopaneeleiden tiellä melko pitkän ajan päivästä. Ja ovat ne melko kitukasvuisiakin, että ei ne oikein enää kasva tai näytä kivalta. Pitää myös miettiä kannoille jotain tehtävää.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...