perjantai 4. helmikuuta 2022

Puutarhamme vaikeat alueet, osa 1/6: Kuiva ja paahteinen etupiha

Vaikka monin paikoin olemmekin saaneet puutarhastamme jo sellaisen, että olemme siihen itsekin tyytyväisiä, on haasteitakin tontillamme riittänyt. Osa näistä puutarhamme vaikeista alueista on jo selätetty, osa odottaa vielä lopullista toteutusta. Ajattelinkin nyt käydä vähän läpi näitä puutarhamme vaikeimpia alueita.

Etupihamme oli pitkään haastava alue, mutta nykyisin se on nimensä mukaisesti ihana, vehreä keidas. Oikealla kivimuurin takana näkyy kulottunutta nurmikkoa, joka aiemmin peitti myös koko tätä kasvirunsauden aluetta.

Tässä ensimmäisessä postauksessa keskityn etupihaamme, joka ehti käydä hermoilleni useita vuosia, ennen kuin se pääsi nykyiseen muotoonsa. Kun muutimme tähän, etupihallamme oli nurmikkoalue, joka kulottui joka ikinen kesä aivan kuivaksi ja keltaiseksi. Etupihamme on tosi paahteinen paikka, sillä se on etelään päin ja varjoa ei juuri ole. Lisäksi nurmikon alla oli olosuhteisiin nähden liian ohut multakerros.

Vuonna 2017 etupihamme näytti tältä. Jo kesäkuun alkupuolella nurmikko on alkanut kellertää valkean koristekivikatteisen alueen vieressä.
 
Sama alue vuonna 2020. Alue koki muutoksen vuonna 2019, ja viime kesänä Vehreä Keidas oli jo huomattavasti rehevämpi kuin tässä kuvassa. Sama suuntaus toivottavasti jatkuu myös tulevina vuosina.


Etupihallamme oli alunperin pienehkö, valkoisen kiven kattama alue pilarikatajineen. Ensin laajensimme tämän alueen ulottumaan talolle asti. Halusin etupihallemme kivialueen vastapainoksi rehevyyttä, runsautta ja kaunista kukintaa, ja sen vuoksi myöhemmin, vuonna 2019, vuorossa oli kulottuvan nurmialueen muuttaminen Vehreäksi Keitaaksi. Poistimme nurmikon ja teimme kasveille kunnon multatilan, joka köynnösruusujen ja kärhöjen kohdalla on syvyydeltään 50 senttimetriä, perennoilla 30-40 senttimetriä. Valitsin alueelle auringossa viihtyviä kasveja, jotka eivät pienestä kuivuudestakaan hätkähdä. Esimerkiksi kärhöt ja köynnösruusut viihtyvät alueella hienosti ja kukkivat runsaasti. Myös monet koristeheinät, kuten hurmesilkkiheinä 'Red Baron' ja rantavehnä ovat menestyneet alueella hyvin. Perennoista mm. pikkulevisia, maksaruohot, posliinirikko, villanukkajäkkärä, silmäkatana 'Bicolor' ja hiekkamaruna 'Boughton Silver' ovat kotiutuneet Vehreälle Keitaalle.

Hiekkamarunaa, kuunliljoja, kiiltotuhkapensas, ruusuja ja kartiovalkokuusia

Olen kerännyt Vehreän Keitaaan alueelle pyöreitä muotoja mm. heinämättäillä ja lisäksi muotoonleikkaan muutamia alueella kasvavia pensaita, kuten purppuraheisiangervoa, taikinamarjaa ja kiiltotuhkapensasta.

Ruusut kukkivat etupihalla runsaasti. Etualalla kasvaa hopeamaruna 'Valerie Finnis', taustalla tuessa kiipeilee violettikukkainen tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elegans'.

Mitkä ovat sinun puutarhasi haasteellisimpia alueita?

Oikein hyvää viikonloppua!

1 kommentti:

  1. Mielenkiinnolla luin juttusi, kerroit aika tarkasti ja kuvat oli hyvin selostettu. Marunat pisti silmään, myös itselläni niitä on, harvemmin niitä kuvissa/jutuissa on.
    Odotan jo seuraavaa! Merja

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...