torstai 10. maaliskuuta 2022

DIY: Pullopuutarha

Yhteistyössä Huiskula

Olen jo pitkään ihastellut erilaisia pullopuutarhoja niin sosiaalisessa mediassa kuin puutarhalehdissäkin. Nyt huomattuani kaupassa tarkoitukseen sopivan pullon oli minunkin pakko tehdä oma pullopuutarhani. Halusin tehdä pullopuutarhan nimenomaan suljettuun pulloon, jonne muodostuu oma ekosysteeminsä eikä sulkemisen jälkeen pulloa tarvitse enää avata, ei edes kastelua varten, jos kaikki menee niin kuin pitääkin. 

Pullopuutarhani on suljetussa lasipullossa. Sen valokuvaaminen oli tosi haastavaa, sillä kaikki mahdollinen tuntui heijastuvan pullon lasista. Niinpä se ei pääsekään näissä kuvissa täysin oikeuksiinsa.

Oma pulloni on suuaukoltaan sen verran suuri, että sain käteni hyvin mahtumaan sen sisälle ja sen vuoksi kasvualustan lisääminen ja kasvien istuttaminen olikin melko helppoa. Pienisuuaukkoisessa pullossa apuna voi sen sijaan käyttää esimerkiksi kepin varteen teipattua haarukkaa ja lusikkaa, ja kasvitkin täytyy silloin tarvittaessa jakaa pienemmiksi mahtuakseen pullon suuaukosta sisään.

Kasvualustana käytin viherkasvimullan ja orkideamullan sekoitusta, johon laitoin mukaan myös jouluistutuksista jäänyttä sammalta. Pullon pohjalle taas laitoin kerroksen ruukkusoraa. Kasveiksi yritin valita sellaisia, jotka viihtyvät korkeahkossa ilmankosteudessa, mutta eivät tarvitse runsasta kastelua. Lopulta pullopuutarhaani päätyi käpäläsaniainen, maaorkidea ja pennimuori. Kasvualustaa en kastellut kovin märäksi, mutta sen sijaan kasvien juuripaakkujen annoin imeä itseensä kunnolla vettä kulhossa ennen istuttamista. Istuttamisen jälkeen pyyhin vielä pullon sisäpinnat kostella talouspaperin palalla. 

Pennimuori, maaorkidea ja taustalla käpäläsaniainen

Pullopuutarhaa suositellaan pitämään valoisassa paikassa, muttei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Meillä se päätyi ainakin nyt ensi alkuun keittiön lipaston päälle. Jos pullopuutarha alkuvaiheessa alkaa näyttää liian kostealta, avaan sen korkin joksikin aikaa, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan pois. Toisaalta, jos huomaan merkkejä liiasta kuivuudesta, kastelen pullopuutarhaa tarvittaessa. Toivoisin kuitenkin, että sopiva tasapaino löytyisi, jotta pullopuutarha saisi elää suljettuna ihan omaa elämäänsä.


Oletko sinä kokeillut pullopuutarhan tekoa?
Jos olet, mitä kasveja istutit ja miten ne ovat pärjänneet?

Aurinkoista torstaita!

12 kommenttia:

 1. Hieno tuo sinun pullopuutarhasi! Minulla oli vuosia sitten pullopuutarha. Tai itse asiassa lasipurkkipuutarha, kun tein istutuksen isoon lasipurkkiin. Sen muistan,että kastelun kanssa oli alkuun taiteilua, ettei ole liian kuiva tai märkä. Sain kipinän pullopuutarhuriksi ryhtymiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin muutama kasvi odottamassa vielä istuttamista avonaiseen lasipurkkiin.

   Poista
 2. Kaunis. Onnistuisikohan minulla poropeukalolla

  VastaaPoista
 3. Vau! Itsekin olen haaveillut pullopuutarhasta 🤭 En vain ole sitten toteuttanut 💁‍♀️
  Olet löytänyt kyllä ihanan näköisen pullon 🤩

  VastaaPoista
 4. Wau! Tätä minunkin piti kokeilla luontokerholaisten kanssa. Olisimme ehkä laittaneet sammalia lasipurkkiin tai jotain muuta edullista. Mutta sitten luontokerho loppui kerholaisten vähyyden takia ja jäi sitten tämäkin kokeilematta. Jäi kyllä kaivelemaan ja voisi kokeilla ihan ittekseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi, että kerho loppui! Kokeile ihmeessä itsekin!:)

   Poista
 5. Lasipurkkipuutarhaa olen kokeillut. Erehdyin istuttamaan Asparaguksen, eli Unelman, joka on tullut pitkälle ulos purkista :) Luulin ettei se menesty, toisin kävi. Sitten oli joku pienilehtinen saniainen, joka on hengissä, mutta punalehtinen Pilkkulehti, luulisin, kuoli heti kohta.
  Kantta ei voinut pitää kiinni kun Unelma tykkäsi kasvaa :) On se ihan kiva kun kasvaa.
  Mulla on tuo Pennimuori kasvattanut varmaan ½ metriä pitkät versot tavallisessa ruukussa. Tykkään siitä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kuulla kokemuksiasi! Minäkin tykästyin tuohon pennimuoriin. Pullopuutarhaan päätyi siitä pikkuinen jakopala, ruukkuun laitoin varsinaisen kasvin ja ajattelin ehkä ripustaa sen amppeliin roikkumaan.

   Poista
 6. Todella kaunis pullo pullopuutarhaan. Täytyypä kokeilla pienimuotoisesti, jos vaikka itsekin onnistuisin :)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...