torstai 15. heinäkuuta 2021

Sadonkorjuupuuhia

Meillä satokausi alkoi jo varhain mm. villiyrttien, raparperin ja yrttitarhan ansiosta. Nyt heinäkuun aikana suuri osa kasviksistamme tulee lautaselle jo oman hyötytarhan puolelta, ja kurkunkin suhteen olemme olleet omavaraisia jo muutaman viikon. Mansikkasato oli tänä vuonna hyvä, ja homeisia marjoja ei juurikaan ollut. Pinaattikiinankaalia taas olemme usean vuoden yrityksen jälkeen päässeet maistamaan ensimmäistä kertaa, tosin vasta yksittäisiä lehtiä olen poiminut, en vielä kokonaista kerää. Myös chilit ovat viihtyneet pihalla ruukuissaan ja satokausi alkoi niiden osalta ennätysvarhain, jo kesäkuun puolella. Tässäpä lisää sadonkorjuukuulumisiamme kuvien muodossa!

Mansikkasato oli tänä vuonna erityisen hyvä. Omia puutarhamansikoitamme 'Polka' ja 'Bounty' keräsin noin kymmenen litraa ja vielä viimeisiä marjoja on puskissa jäljellä.

Nuorimmainen halusi esitellä samaan tyyliin metsämansikkasaalistaan. :) Meillä lapset ovat ahkerasti keränneet parin viime viikon aikana metsä- ja kuukausimansikoita ihan sellaisenaan naposteltavaksi, mutta myös mm. iltapuuron päälle.

Päivittäin hyötytarhasta löytyy jo kasviksia lautaselle. Tässä yhden lounaan raaka-aineita: sipuleita, porkkanoita, mansikoita, sokerihernettä 'Norli', kasvihuonekurkkua 'Obelix' F1 sekä salaattiin mm. pinaatin, mangoldin, mizunan ja rucolan lehtiä.

Pensaspapujakin olemme jo syöneet.

Myös kaksi parsaa rohkenin leikata maistiaisiksi. Istutin juurakot viime vuonna, ja ne kasvoivat jo sen verran runsaina, että ajattelin, ettei parin varren menetys haittaa. Nämä olivat ensimmäiset omat parsamme ja toivon, että ensi vuonna satoa tulee jo enemmän.

Kasvihuoneesta tulee nyt kurkkua tosi hyvin. Myös ensimmäiset avomaankurkut alkavat olla satovalmiita.

Kirsikka 'Latvian Matala' teki ensimmäistä kertaa enemmän kuin muutaman marjan. Olen nyt päivän-parin välein käynyt keräämässä kypsiä kirsikoita aina muutaman desilitran kerrallaan. Tällä hetkellä olen kerännyt marjoja yhteensä parisen litraa ja suurin osa on vielä puussa kypsymässä.

Erilaisia salaatteja olemme tehneet puutarhan hyötykasveista ja villiyrteistä jo reilun kuukauden. Tässä juhannussalaatissa koristeena oli metsäkurjenpolven ja orvokin kukkia.

Osa kesäkurpitsoista kasvattelee jo hedelmää, mutta osa puskee vielä pelkkiä poikakukkia. Niitä olemme täyttäneet ja friteeranneet kesäherkuksi.

Ämpäriperunoistakin saisi jo satoa, ja niitä ajattelin nostaa lasten kanssa viikonloppuna. Myös herukoiden satokausi on pian alkamassa, valkoherukat ovat jo kypsiä ja punaisetkin ovat saaneet jo väriä.

Minkälaista satoa sinä olet jo saanut puutarhastasi?

Iloista loppuviikkoa!

2 kommenttia:

  1. Tämä vuosi on tosi erikoinen ja kaikki kukki jo "liian" aikaisin. Enpäs edes muista, milloin mansikkasato olisi näin aikaisessa ollut. Samoin metsämarjat.

    VastaaPoista
  2. Kyllä meitä nyt hellitään lämmöllä ja varhaisella sadolla.
    Meillä on saatu nauttia uuden sadon mansikoista, kirsikoista, valko- ja punaherukoista, tomaateista, kurkuista, kesä- ja spagettikurpitsoista, munakoisoista, paprikoista, chileistä, salaateista, yrteistä sipuleista, perunoista, herneistä ja pavuista.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...