maanantai 7. syyskuuta 2020

Unelmana omavaraisempi elämä: Herkkuja omasta sadosta

Nyt kuukauden ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen aika. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tällä kertaa aiheena ovat reseptit omavaraisiin ruokiin ja omavaraisuussuunnitelmien eteneminen.

Parsakaali 'Premium Crop'

Meillä aiemmin täysin omavaraiset ruoat ovat olleet nimenomaan kasvisruokia. Esimerkiksi erilaiset sosekeitot ovat nopeita ja helppoja valmistaa ja koko perheemme tykkää niistä. Myös kasviswokit kuuluvat samaan sarjaan. Tänä kesänä ostimme pikkuisen metsäpalstan, jossa olemme käyneet nyt päiväretkillä silloin tällöin viikonloppuisin. Palsta rajoittuu järveen, ja olemmekin käyneet näillä reissuilla myös mato-ongella. Lasten riemu on ollut suuri aina kalansaalista saadessa. Nyt meillä onkin syöty ahventa lähes viikoittain, ja omavaraiset reseptitkin ovat monipuolistuneet tämän myötä.

Erään onkimiskerran huima saalis, tosin lapset olivat jo tästäkin kalamäärästä ikionnellisia.

Keräsin tähän muutaman tämän kesän omavaraisista suosikkiruoistamme:

Paistettua ahventa, hunajaporkkanoita ja parsakaalia

Paistetut ahvenet
ahvenia
ruisjauhoja
suolaa
öljyä (voita)

Perkaa ahvenet, suolaa ne ja laita muutamaksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Pyörittele kalat ruisjauhoissa. Paista pannulla rasvassa kullanruskeiksi.

Hujanaporkkanat
porkkanoita
hunajaa
suolaa
mustapippuria
öljyä (voita)

Kuori ja tarvittaessa pilko porkkanat esim. tikuiksi. Paista pannulla rasvassa, mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla.

Parsakaalit
parsakaalia
vettä
suolaa

Pilko parsakaalit ja keitä napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

Maa-artisokkakeitto
maa-artisokkaa
perunaa
vettä
kasvisliemikuutio
(ruokakermaa)

Kuori ja pilko maa-artisokat ja perunat. Keitä kypsiksi kasviliemikuutiolla maustetussa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta kasvikset, lisää joukkoon keitinvettä ja halutessasi ruokakermaa. Kuumenna.

Oman sadon kasviswokki

sokeriherneitä
porkkanoita
parsakaalia
sipulia
kesäkurpitsaa
pensaspapuja
valkosipulia
chiliä
ruokaöljyä
suolaa
pippuria

Pese kasvikset, pilko porkkanat, kurpitsat, sipuli, valkosipuli, chili ja parsakaali. Wokkaa kasvikset pannulla öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Kesäkurpitsaa, sokerihernettä, papuja, kurkkua, kurpitsankukkia, basilikaa, kirsikoita.

Sitten omavaraisuussuunnitelmien etenemisen pariin! Tuon yllä mainitsemani metsäpalstan oston myötä olemme nyt omavaraisia polttopuiden suhteen. Myös joulukuuset aiomme jatkossa käydä hakemassa sieltä. Viimeisen kuukauden aikana sadonkorjuu ja omien herkkujen säilöminen talven varalle ovat olleet ahkerasti käynnissä. Kun aika ei riittänyt oman mehun keittämiseen, kävimme pari viikkoa sitten viemässä satsin omenoita mehuasemalle, ja nyt pastöroitua omenamehua riittää ainakin hetkeksi. Omenoita olen säilönyt myös soseena ja paloina pakastimeen, ja kuivasinkin niitä pienen erän. Marjat on nyt kerätty, luumut vielä kypsyvät. Tarkempia kuulumisia puutarhamme hedelmien ja marjojen suhteen postailinkin äskettäin. Myös hyötytarha ja kasvihuone ovat antaneet parastaan. Hunajan sadonkorjuu on myös jo tehty, ja hunajaa kertyi taas ihan mukavasti, vaikkakin saalis per mehiläispesä jäi viime vuotta heikommaksi. Myös siemeniä olen kerännyt taas ahkerasti talteen tulevien vuosien kylvöjä varten.

Kasvihuoneen edustan ja sinne johtavan polun liuskekiveyksen saimme valmiiksi viime kuussa. Se olikin kesän suurin puutarhaprojektimme.

Kasvihuoneen edusta koki tänä kesänä suuren muodonmuutoksen, kun teimme alueelle vaalean liuskekiveyksen. Istutuslaatikoitakin syntyi pari lisää, ja lisäksi niiden eteen tuli uusi kukkapenkki, Pisara.

Talon päätyyn kokosimme seinäkasvihuoneen, johon terassin ruukkupuutarhassa olleet tomaatit ja basilikat pääsivät äskettäin muuttamaan. Seinäkasvihuoneesta postailen aivan lähipäivinä vielä tarkemmin. Sen vieressä oleva sadevedenkeräykseen käytettävä IBC-kontti on myös maisemoinnin alla ja senkin ilmeeseen palaan tämän kuun aikana.

Nyt syyskuun aikana toivon, että vähitellen pääsemme myös jatkamaan keväällä kesken jäänyttä puutarhavaraston ja polttopuutelineen yhdistelmää.


Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1
Jovela

Vyöhyke 2
Sarin puutarhat

Vyöhyke 3
Tsajut
Rakkautta ja maan antimia
Luomulaakso
Villa Kotiranta

Vyöhyke 4
Korkeala

Oikein hyvää syyskuuta ja ihania sadonkorjuuhetkiä!

4 kommenttia:

 1. Wau!Siis minkä kokoinen parsakaali!Ja nuo muutkin korissa olevat kasvikset kertovat,että teillä on onnistuttu mahtavasti viljelyssä!Ja hienot abborat täydentävät omavaraisten ruokalistaa.
  Olet varmasti hyvin tyytyväinen tavoitteiden saavuttamisesta.Nostan täällä lippaani!😍

  VastaaPoista
 2. Maa-artisokka! Me siirrettiin meidän maa-artisokat toiseen paikkaan viime vuonna ja niin ovat omissa oloissaan olleet, että olen vallan unohtanut ne. Hyvänen aika :D Kiitos kun muistutit, sillä maa-artisokkakeitto on suurta herkkuani ja pitää sitä mukulaa taas muistaa nostaa talveksi.

  Kaunista ja satoisaa alkusyksyä sinne :)

  VastaaPoista
 3. Onpas mahtavat ahvensaaliit ja ihana herkkukori :) Miten omenat reagoivat pakastamiseen? Oletko huomannut, että jokin tietty laji toimii palapakastuksessa hyvin?

  Teidän piha näyttää kyllä aivan ihanalta. Ja hienoa, että omavaraisuus tuntuu toimivan laajenevasti :)

  VastaaPoista
 4. Oma metsäpalsta on varmasti hykerryttävän ihana. Joulukuusi on astetta merkityksellisempi,kun se on omasta metsästä.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...