torstai 24. syyskuuta 2020

Sadeveden keräysjärjestelmän maisemointia

Sadeveden keräysjärjestelmän päivitys on ollut meillä työn alla melkein koko kesän, tosin hommat sen osalta ovat aina katkenneet muiden projektien tultua etusijalle. Nyt tämäkin homma on vihdoin edennyt kohti loppusuoraa.

IBC-kontin hankimme jo keväällä, ja heinäkuussa saimme talon päätyyn laatoituksen valmiiksi sitä varten. Niinpä kontti on ollut paikoillaan jo hyvän tovin, ja olemme käyttäneet sitä vedenkeruuseen ja kasteluun. Iloksemme huomasimme, että kontista vesi valuu puutarhaletkua pitkin riittävällä paineella ilman pumppuakin alempana olevalle kasvihuoneelle. Päivänpesän Katja vinkkasi aiemmin, että hana kasvihuoneen luona olisi kätevä, ja ajattelimmekin ensi vuonna ottaa vinkistä vaarin.

 

Ensin kontin ympärille tehtiin kehikko vaakalaudoitusta varten.

Vanhat terassikaiteen laudat olivat sen verran lyhyitä, että niitä täytyi latoa aina kaksi vierekkäin. Alas jäi aukko puutarhaletkua varten.

Kontin viereen kokosimme elokuun lopulla seinäkasvihuoneen, ja sen jälkeen pääsimme vihdoin alueen maisemoinnin kimppuun. Mies nikkaroi vanhoista terassilaudoista kontille kehikon, jonka valkoinen maalipinta tosin pitää vielä uusia. Kontin edustalle ja reunalle tuli uusi istutusalue, "Pikkuniitty", jolle pääsi nyt kaksivuotisia kukkia, perennoja ja monivuotisia köynnöksiä. Ajattelin kuitenkin niiden lisäksi istuttaa alueelle alkukesäisin vielä jotakin yksivuotista kukkivaa köynnöstä juuri IBC-kontin viereen. 

 

Vaakalaudoitus valmiina. Maalipinta pitää vielä uusia ja pystysaumakohtiin on tarkoitus laittaa koristelistat. Lautojen välissä on pienet raot, jotta köynnösten on helpompi tarttua kehikon pintaan.


Yksi projekti sadevedenkeräyskontin maisemoinnissa on vielä jäljellä. Ajattelimme nimittäin tehdä sen päälle pienen viherkaton. Tätä pääsemme todennäköisesti aloittelemaan ensi viikolla, mutta voi kyllä olla, että kasvien istuttaminen jää ensi kevään hommiksi. Viherkaton tekemiseen palailen, kunhan saamme asiaa eteenpäin.:)

Hauskaa loppuviikkoa!

4 kommenttia:

 1. Meillä on myös kaksi IBC-konttia kastelutarpeisiin. Toisesta tulee vesi kasvihuoneen automaattiseen Blumat-kastelujärjestelmään ja toisesta voi laskea kätevästi vettä isosta hanasta kastelukannuun (paljon mukavampi, kun saa kannun hetkessä täyteen). Konttien maisemoinnin hoitavat pensaat ympärillä. Sadevedet on ohjattu tulemaan säiliöihin, toki voimme täyttää myös muuten säiliöt, jos on pitkä sateeton kausi.
  Sellainen huomio tästä ihan ehdottomasta ja loistavasta kastelusysteemistä; olemme pesseet keväisin IBC kontit sisältä, sillä meillä on ilmeisesti kattovesistä tai muuten tullut kontin pohjalle kaikenlaista mujua. Yhden kauden kastelussa siitä ei ole ollut haittaa, mutta vuosien kuluessa pesemättömyys voisi haitata?
  Puutarhan kastelusysteemit on ihan ehdoton juttu ja nämä IBC-kontit ovat valtavan iso apu veden keräämisessä. Konttien maisemointi on haaste ja teillä on kontti maisemoitumassa kauniilla tavalla.

  VastaaPoista
 2. Tuosta tulee aivan kerrassaan upea!
  minulla samoja ajatuksia,omiin säiliöiden piilottamiseen:))
  Mukavaa viikonloppua!,Sinulle! 🍂🍁🍄🙂🌻🦔

  VastaaPoista
 3. Tuas onki hyvä paikka viherkatolle. Sellaasella korkeurellaki, että näköö mitä siinä kasvaa. Ku köynnöksekki kasvaa, ei kukaa arvaa mitä on sisällä.

  VastaaPoista
 4. Hyvä on olla kasteluvettä puutarhassa ja sadeveden keräily kannattaa. Viherkatto kuulostaa mukavalta.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...