keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Kurkistus kasvimaalle

Kulunut kesä oli meillä todella hyvä hyötytarhan kannalta, ja olemme päässeet korjaamaan ihanan runsasta satoa. Vieläkin kasvimaalla herkkuja riittää, vaikka olenkin viime aikoina yrittänyt pitää kiirettä, että ehtisin kaiken korjata talteen ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Pinaatti, lamopinaatti ja pavut olivat tänä vuonna erityisen satoisia, samoin herneet. Tässä muutamia kuvia lavatarhamme tämän hetken tilanteesta.

Etummaisen lavan reunan yli rönsyää lamopinaatti (l. uudenseelannin pinaatti) runsaana kasvustona. Sen aion kerätä ja pakastaa aivan lähipäivinä. Lamopinaatin takana ruusukaalit 'Roodnerf' ojentelevat lehtiään.

Kasvatan ruusukaalia nyt ensimmäistä kertaa, ja sadonkorjuu alkaa senkin osalta lähestyä lupaavasti.

Parsakaali 'Premiun Crop' yllätti minut todella iloisesti. Leikkasin keskeltä aiemmin pois suuren kukinnon, muita kukintoja ei silloin ollut näkyvillä. Unohdin lehtiruusukkeen paikoilleen (yleensä olen sen aina poistanut, jotta olisi tilaa muille kasveille enemmän), ja nyt samassa kasvissa onkin kolme uutta mehevää kukintoa.

Salkopapu 'Blauhilde' on tehnyt valtavan sadon. Palkoja on kertynyt enemmän kuin muista pavuistamme yhteensä ja niitä on pakastimessakin useita litroja, vaikka olemme popsineet niitä pitkin kesää ja alkusyksyä. Tätä kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja kylvän ehdottomasti jatkossakin jättäen sen sijaan muita papuja vähemmälle.

Ilmasipuli on uusi ihastukseni. Istutin sen viime vuonna, ja se tekee nyt ensimmäistä kertaa satoa.

Myskikurpitsat ovat meillä epäonnistuneet aiempina vuosina. Tänä vuonna on yksi hedelmä kasvamassa, joten jospa vihdoin pääsisimme sitäkin maistamaan.

Mangoldi on yleensä onnistunut minulla hyvin. Nyt kokeilin uutta lajiketta 'Winter', joka virittyi kukkaan. Toisessa istutuslaatikossa kasvavat, perinteiset 'Rhubarb Chard' ja 'Bright Lights' eivät sen sijaan pettäneet tänäkään vuonna.

Maa-artisokka vaihtui meillä keväällä paikan muutoksen myötä toiseen lajikkeeseen, ja vihdoin sain kaipaamiani kukkiakin ihasteltavaksi. Sen satoa korjaan vasta myöhään syksyllä juuri ennen maan jäätymistä.
 

Miltä sinun kasvimaallasi näyttää? Oletko jo korjannut kaiken sadon ja valmistellut paikat talvea varten?

Kivaa keskiviikkoa!

2 kommenttia:

  1. Kylläpä kasvimaallasi näyttää runsaalta. Meillä on jo muut korjattu, paitsi palmu- ja lehtikaalia on edelleen runsaasti sekä kosmoskukkia. Pitäisi keksiä jotain uusia reseptejä noiden kaalien valmistamiseksi. Jonkun verran olen ryöpännyt kevyesti pakastimeen.

    VastaaPoista
  2. Sullon kasvimaalla viälä vaikka mitä. Täälä näyttää aika tyhyjältä. Muutama porkkana ja punajuuri o viälä looras, muut oon jo tyhyjänny.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...