perjantai 4. syyskuuta 2020

Puutarhan marjoja ja hedelmiä

Tämä kesä on ollut ainakin meillä marjojen suhteen todella hyvä. Mustikoita ja lakkoja olemme keränneet luonnosta, ja myös villivadelmia keräsin tontin takaa useita litroja. Kuitenkin myös puutarhan marjoista ja hedelmistä on kertynyt satoa oikein mukavasti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Mesimarjoja ja jalomaaraimia saimme muutamia desilitroja, ja ne kaikki tuli naposteltua suoraan puskista. Niiden satomäärät ovat vähitellen lisääntyneet vuosi vuodelta. Puutarhamansikkaakin tuli viime vuosia enemmän, ja satokausi kesti pitkään. Käytimme niitä runsaasti tuoreena, mutta pakastimeenkin niitä jäi.

Puutarhamansikat ovat meillä yksi kesän odotetuimmista herkuista.


Pensasmustikat ovat tänä vuonna tuottaneet ensimmäisen kerran kunnolla satoa. Muutama vuosi sitten kuopuksen vauvasyksynä mustikat jäivät suojaamatta ja jänikset jyrsivät ne silloin mataliksi. Nyt vihdoin pensaat ovat jo sen verran kookkaat, että satoa on tullut muutamia litroja. Mustikat tosin kypsyvät todella tipoittain ja ainakin 'Aino':sta ne putoavat kypsinä herkästi, joten sadonkorjuukin on ollut asteittaista. Puutarhavadelmien sato jäi tänä vuonna niukaksi, mutta villivadelmia sen sijaan tuli tontin reunasta useita litroja.
 
Pensasmustikkaa 'Aino' ja puutarhavadelmaa 'Ottawa'

Puna-, valko-, viher- ja mustaherukoita tuli normaaliin tapaan. Karviaisiakin tuli ihan hyvin, ja tänä kesänä edes karviaispistiäisen toukat eivät hyökänneet pensaiden kimppuun. Marjasinikuusamien sato sen sijaan oli tänä kesänä tavanomaista huonompi ja marjoja tuli vain yksittäisiä.
 
Punaherukka 'Katri'

Karviainen 'Lepaan Punainen'

 
Omenapuista 'Pirja' ja 'Huvitus' tekivät jälleen hyvän sadon, ja nyt ensimmäistä kertaa veimme omenoita myös mehuasemalle. Lisäksi tein niistä sosetta ja pakastin paloina, ja päivittäin niitä on syöty parin viimeisen viikon aikana myös suoraan puusta. 'Punakaneli' teki omenoita muutamia kymmeniä, kuten viime vuonnakin, ja 'Vuokko' vain pari.

Osa mehuasemalle päätyneistä omenoista.


Luumupuut 'Sinikka' tekivät viime vuonna vain yhden maistiaisluumun, mutta tänä vuonna niistä kummastakin tulee jo vähän enemmän satoa.
 
Luumupuussa 'Sinikka' on jo lupaavasti kypsyviä raakileita. Pari luumua pääsimme jo maistelemaankin.

Kiinanlaikkuköynnös 'Annikki' ja nimetön ovat myös tänä vuonna tekemässä ensimmäistä kertaa "minikiivejä". Niitä olen viime aikoina yrittänyt muistaa käydä säännöllisesti kyttäämässä, jotta osaisin kerätä ne oikeaan aikaan. Viime viikonloppuna löysin jo pari vähän pehmentynyttä marjaa, joita maistoin, ja ne tosiaan muistuttavat kovasti maultaan kiiviä.

Kiinanlaikkuköynnökset 'Annikki' ja nimetön tekevät vihdoin "minikiivejä".


Kirsikka 'Latvian Matala' teki nyt ensimmäistä kertaa jo melko hyvän sadon. Harmillisesti kuitenkin lyhyen viikonloppureissun aikana linnut kävivät syömässä ja nokkimassa pilalle osan marjoista, vaikka olimmekin laittaneet pelottimia. Siitä huolimatta pääsimme itsekin kirsikoiden makuun. Lisäksi kirsikkapuu 'Sikkolan Kuulasmarja' teki ensimmäisen kirsikkansa, joten tulevina vuosina satoa on odotettavissa jo kahdesta puusta. Suklaakirsikka 'Chokoladnaja' sen sijaan ei vieläkään ole satoiässä.

Kirsikka 'Latvian Matala' teki vihdoinkin hyvän sadon, josta tässä kuvassa ovat ensimmäiset maistiaisemme.


Päärynäpuut 'Aune' ja kaksi 'Pepiä' sen sijaan antavat edelleen odottaa satoaan. Jospa ensimmäisen oman päärynän saisimme sitten ensi kesänä…
 
 Millainen satovuosi sinulla on ollut marjojen ja hedelmien suhteen?

Hauskaa loppuviikkoa!

6 kommenttia:

 1. Ei häävi. Mutta mettämustikoota ja autiotaloon (Isännän sukulaasen) vattuja oon keränny Flikalle asti.

  VastaaPoista
 2. Ompas teillä jo luumut kypsän näköisiä. Meillä vasta muutaman hassun on voinut syödä...mutta paljon niitä on.

  VastaaPoista
 3. Nyt sadonkurjuu on parhaimmillaan. Onneksi äitini puutarhasta satoa on tullut mukavasti, omasta pienestä puutarhastamme kun satoa ei tänä vuonna tullut juurikaan.

  VastaaPoista
 4. Hienoa satoa! Ihana kun pääsee herkuttelemaan oma kasvattamilla kesäherkuilla! Marjoja tulikin tänä vuonna hyvin! Leppoisaa alkanutta syyskuuta♥️

  VastaaPoista
 5. Onpas upea sato, monenlaista herkkua! :)

  Ihan kohtalainen satovuosi, ei mitään yhtä lajia kovin paljoa, mutta ihan kivasti kaikenlaista naposteleltavaa pitkin satokautta.

  Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 6. Ihanaa satoa, jo kuvien katselu antaa energiaa.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...