maanantai 3. helmikuuta 2020

Unelmana omavaraisempi elämä: Kylvöt, esikasvatus ja puhdetyöt

Nyt helmikuun ensimmäisenä maanantaina on taas aika omavaraisuuteen liittyvän yhteispostauksen, jonka aiheena tällä kertaa ovat kylvö, esikasvatus ja puhdetyöt. Yhteispostaussarjaa koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Tämän vuoden ensimmäiset pikkutaimet: joulukuun loppupuolella kylvetyt chilit ja paprikat näyttivät tammikuun puolivälissä tältä. Viikko sitten koulin niistä jo ne lajikkeet, joille ensimmäiset kasvulehdet olivat ilmaantuneet sirkkalehtien rinnalle.

Meillä kylvöt ja esikasvatus ovat tärkeä osa kevättä. Tosin kylvöt aloitan jo syksyllä, jolloin laitan syyskylvönä mm. porkkanat, pinaatin, palsternakan, tillin ja kehäkukat odottamaan kevättä. Syyskylvöinä ainakin itse olen onnistunut näiden kasvien kanssa paremmin ja sato on ollut suurempi kuin keväällä kylvettynä. Toisaalta syyskylvöt myös helpottavat kevätkiireitä.

Viime syksyn kylvöjäni lokakuun loppupuolelta: porkkanaa, mustajuurta, kehäkukkaa, retikkaa, palsternakkaa, pinaattia ja tilliä.

Kevätkylvöt aloitin tällä kertaa jo joulukuussa, jolloin kylvin chilit ja paprikat. Tammikuussa kylvölistallani oli lähinnä muutamia kesäkukkia. Lisäksi tammikuussa tein perennojen hankikylvöt. Kylvöt suunnittelen talven aikana jo hyvin etukäteen, esim. mitä kylvän, milloin ja mihin ne on tarkoitus istuttaa puutarhassa. Tämän vuoden kylvösuunnitelmistani postasinkin jo aiemmin. Kylvösuunnitelmani laadin suurelta osin aiempien vuosien kokemusteni perusteella. Minulla on tapana alkuvuodesta laatia ja postata yhteenvedot edellisvuoden kasvatuksistani chilien ja paprikoiden, tomaattien, kesäkukkien ja hyötykasvien suhteen, ja niiden perusteella mietin, mitä kannattaa jatkossa kylvää ja mitä en enää aio kokeilla. Vanhojen tuttujen lajien/lajikkeiden lisäksi kokeilen vuosittain muutamia uusia. Kylvöjen ajankohdat suunnittelen kylvökalenterin mukaan. Kylvöjä miettiessäni yritän myös pitää jonkinlaista tasapainoa esikasvatettavien ja suorakylvettävien välillä. Vaikka meillä esikasvatustilaa onkin melko hyvin, ovat suorakylvöt aina vähätöisempiä ja nopeampia tehdä. Jos kaikki pitäisi esikasvattaa, eivät tila ja aika yksinkertaisesti riittäisi.Viime vuonna helmikuun loppupuolella keittiön ikkunan edessä kasvivalojen alla näytti tältä.

Sadonkorjuupuuhiinkin pääsimme jo, sillä perinteisten kevätkylvöjen lisäksi meillä on lasten kanssa ollut tapana laittaa alkuvuodesta/kevättalvella kasvamaan versotettavaa. Mm. sinapinsiemenen, herneen, auringonkukan, vihanneskrassin ja maissin versot ovat mukava lisä esimerkiksi leivän päälle tai salaattiin ja lisäksi niiden kasvun seuraaminen tuo jo ihan kevät-fiiliksen.Vuoden ensimmäistä satoa: edessä vihanneskrassin, takana vasemmalla sinapinsiemenen ja oikealla auringonkukan versoja.

Talven puhdetöihin meillä kuuluvat mehiläistarhauskaluston huolto ja rakentaminen. Uusien kehien tekeminen, langoittaminen ja niihin mehiläisvahalevyjen kiinnittäminen on hyvä hoitaa valmiiksi jo talven kuluessa, jolloin kesällä pesälaatikot ovat jo käyttövalmiina odottamassa vientiä mehiläispesille. Lisäksi talvella teemme yleensä joitakin puutarhaan liittyviä pikkuprojekteja. Tällaisia ovat olleet mm. kasvihuoneen hyllyt, kasvihuoneen verhot, ruukutuspöytä, heinäseivästikkaat, lintujen pesätarvikeautomaatti, kasvipöytä huonekasveille, Mörköpolun möröt ja kukkiva pöytä. Nytkin meillä on muutamia DIY-projekteja tekeillä, ja postailen näistä lähiaikoina tarkemmin, kunhan ne valmistuvat.:)Toissa talven puhdetöinä valmistui esimerkiksi ruukutuspöytä, jonka materiaalina hyödynsimme mm. vanhaa vauvanhoitopöytää ja uunipeltiä.


Viime talvena teimme mm. heinäseivästikkaat...


...ja kasvipöydän, johon käytimme tarpeettomaksi jäänyttä syöttötuolia ja puista taaperoporttia.


Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
Omavaraisuussuunnitelmia vuodelle 2020
Viime vuoden omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Tsajut
Harmaa torppa  
Omavarainen 
Sarin puutarhat
Ku ite tekee
Metsäläisten elämää
Urban Farming kaupunkiviljely
Kohti laadukkaampaa elämää
Caramellia 
Oma tupa, tontti ja lupa
Korkeala  
Rakkautta ja maan antimia
Riippumattomammaksi 
airot ulapalla  
Villa Kotiranta 
Pienenpieni farmi

Valoisaa helmikuun alkua!

30 kommenttia:

 1. Täälläkin on juuri aloiteltu versoilut normaalia laajemmalla mittakaavalla. Yleensä olen kasvatellut vain herneiden versoja salaattiin, mutta nyt laittelin muutamaa eri lajia versokasvatukseen. Kaipa se kompensoi vakaata päätöstä olla tänä vuonna täyttämättä joka nurkkaa esikasvatuspurkeilla :D

  VastaaPoista
 2. Ruukutuspöytä on ollut haaveissa niin ulos kuin sisälle. se on kuitenkin jäänyt jospa nyt saisin uutta intoa sen toteutukseen.

  VastaaPoista
 3. Ihania nikkarointi projekteja. Harmi kun oma vasarasormi on keskellä kämmentä, eikä opetteluun oikin riitä motivaatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En minäkään näitä yksin saisi aikaiseksi, mutta onneksi mies suostuu näitä ideoitani toteuttamaan.

   Poista
 4. Olette todella taitavia nikkareita! Versojen kasvatus on ihanan nopeasti palkitsevaa. Mukavaa helmikuuta teidän perheelle!

  VastaaPoista
 5. Olen ihaillut tuota ruukutuspöytää, se vaikuttaa todella näppärältä. Josko tänä vuonna askasrtelisimme oman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laita sitten kuvia, jos päädytte pöydän tekemään!:)

   Poista
 6. Ihania nuo teidän diy-projektit, todella hyvännäköistä tulee vanhasta "rojusta"!

  VastaaPoista
 7. Taas tätä lukiessa muistui mieleen että ne rairuohot! Pikkuisille tipuille pitää pian päästä tarjoamaan vihreää :) Onnea on kunnon esikasvatustilat. Itsellä on vain yksi ikkuna etelään päin ja sekin on kylmässä eteisessä eli saunalla pitää tehdä esikasvatukset

  VastaaPoista
 8. Oletpa te laittaneet "hihat heilumaan".
  Ihania Diy-deoita teillä.
  Nuo terhakat taimet viimevuoden helmikuulta näyttävät omiltani viime vuoden huhtikuussa. Olen aina Maija-myöhäinen.
  Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
 9. Chilit ja paprikat täälläkin jo sirkkalehdillä! Hernettä ihmisille ja kauraa eläimille kasvamassa. Tomaatteja laitan kohta multiin ja ikkunalaudat alkavat pikkuhiljaa täyttymään! Kohta on kevät! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja kylvöjä olet tehnyt! Kevät on tosiaan jo lähellä.:)

   Poista
 10. Perennojen uloslaitto on täällä oikeastaan seuraavana listalla. Olen miettinyt pääni puhki mihin ihmeeseen voisi laittaa ruukkuja niin ettei koira pääse niitä penkomaan. Mutta hoksasin sitten että täällähän on vanha kanihäkki tms pihalla joten ei muuta kuin ruukut häkkiin suojaan :D Versoja on muuten täälläkin kasvatettu, mutta lähinnä kanoille. Koomista sinänsä kun hankin jouluna toisen kappaleen idätysastioita sillä silmällä että saisin aikaiseksi idätyksen myös ihmisille, mutta eipä ole tullut käytettyä. Kanoja on sen sijaan hemmoteltu iduilla pari kertaa viikossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kanojen hemmottelua!:) Tuo kanihäkki onkin hyvä idea ruukkuja suojaamaan.

   Poista
 11. Chilit täälläkin jo kurkottelevat aurinkoon päin, tomaatit vielä kylppärin lattialämmössä mullan alla. Kevät on kyllä ihanaa aikaa ❤

  VastaaPoista
 12. Teillä ollaan todella näppäriä hyödyntämään vanhaa. Ruukutuspöytään hyödynnetty uunipelti on hyvä idea. Ehkä juuri tätä varten olen jemmannut vanhan uunin peltejä jo monta vuotta.... kyllä niitä vielä joskus tarvitsen, sanoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uunipeltejä voi tosiaan hyödyntää vaikka mihin.:)

   Poista
 13. Kylläpäs siellä on oltu ahkerina! Täällä vielä odotellaan ensimmäisten pikkuisten nousemista mullan alta.. :) Pitäisi kyllä versottaa ahkerammin kun kaapeista löytyy vaikka mitä kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Versottamiseen ei tosiaan ihmeellisiä välineitä tarvita.:)

   Poista
 14. Voi miten reipasta puuhastelua. Tuo kasvipöytä on todella hieno, kekseliästä kierrätystä kaikenlisäksi !

  VastaaPoista
 15. Voi vitsit, kirjoitin pitkän kommentin ja julkaistuani sen Blogger ilmoitti jostain errorista :D Tää on niin tätä... Piti sanomani, että upeita uusiokäyttöideoita! Pitää kyllä ehdottomasti palata inspiroitumaan tähän postaukseen, kun saamme joskus hiukan lisätilaa... Ja voi ihme, kuinka upea määrä taimia. Teillähän on ihan huikea sato odotettavissa :)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...