keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Kesäkukkien pistokaslisäystä

Olen nyt muutamana vuonna talvettanut pelargoneja ja samalla aina lisännyt niitä pistokkaista. Viime talvena kokeilin pistokaslisäystä myös lumihiutaleen kohdalla, ja sekin onnistui hyvin. Ananaskirsikkaakin olen lisännyt pistokkaista. Tänä vuonna kokeilin uutena tulikruunun ja muratin pistokaslisäystä.

Vesilasissa juurrutetut pistokkaat pääsivät kylvömultaan.

Nyt leikkasin pistokkaat jo vähän tavanomaista aikaisemmin, tammikuun puolivälissä. Pelargonin pistokkaaksi leikataan n. 10cm pituinen, puutumaton verso, jossa on 3-4 lehtiparia. Pistokas katkaistaan alimman lehtiparin alapuolelta, jonka jälkeen alimmat lehdet poistetaan korvakkeineen. Näin pistokkaaseen jää lopulta 2-3 lehteä. Nuput ja kukat tulee myös poistaa pistokkaista. Tätä samaa ohjetta mukaillen olen leikannut muidenkin kasvien pistokkaat.

Pistokassaalista odottamassa juurruttamista. Tässä kuvassa pistokkaissa on vielä ylimääräisiä lehtiä.

Pistokkaat voi juurruttaa kylvömullassa, jolloin ruukun päälle on hyvä laittaa rei´itetty muovipussi pidättämään kosteutta. Itse olen kuitenkin tehnyt juurrutukset vesilasissa, sillä ainakin pelakuut ovat tehneet sillä tavoin hyvin juuret. Nytkin laitoin pistokkaat pieneen vesitilkkaan juurtumaan kasvivalon alle. Veden vaihdan niille muutaman kerran viikossa ja samalla huuhtelen pistokkaiden tyviä, jos ne olisivat sattuneet limoittumaan. Kun pistokkaissa on kunnon juuret, istutan ne pieniin taimiruukkuihin.

Pistokkaita noin kuukauden vesilasijuurrutuksen jälkeen. Pelakuissa ja tulikruunussa on jo runsaat juuret, muratissa vaatimattomammat.

Tällä kertaa vesilasissa juuret kasvatti reilut 80% pelakuista, molemmat tulikruunun pistokkaat ja 40% murateista, joista viimeisenä mainituista muutama pistokas on vielä lasissa puskemassa juuria. Yleensä pistokkaat ovat lähteneet hyvin kasvuun multaan istuttamisen jälkeen, ja tälläkin kertaa alku näyttää varsin lupaavalta. Jonakin vuonna voisin kuitenkin kokeilla kesäkukkien pistokkaiden tökkäämistä myös suoraan multaan. Huonekasveilla sitäkin olen tehnyt ja se on toiminut hyvin.

Lisäätkö sinä kesäkukkia pistokkaista?

Iloa ja aurinkoa päivääsi!

24 kommenttia:

 1. Minulla pelargonit eivät alkaneet juurtumaan ollenkaan vesilasissa, vaan näytti siltä, että varsi alkaa märkänemään. Muutama tumma pilkku jo ilmestyi. Päädyin lyhentämään versoja ja tökkäämään kylvö- ja taimimultaan. Katsotaan, miten tässä touhussa käy. Täytyy kohta varmaan napsia lisää pistokkaita. Nuo kyseiset yksilöt jäivät ihan liian lyhyiksi nyt kun jouduin niitä vielä lyhentämään. Sen sijaan verenpisarat ovat puskeneet juuria vesilasissa ja alkaisi pian olla aika istuttaa ne multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pelargonisi lähtevät mullassa juurtumaan paremmin! Minullakin pari pistokasta meni vesilasissa huonoksi.

   Poista
 2. Toivotaan että pistokkaat kasvavat hyvin! Mukavaa päivää❤

  VastaaPoista
 3. Pistokaslisäys on helppo keino lisätä omaa kasvimäärää. Aina ei onnistu, mutta eipä siinä mitään menetäkään. Minulla on monta pelakuuta itse lisätyistä pistokkaista, samoin muraatteja. Nyt ei kyllä muita lisättäviä ole talvetuksessakaan. Kivoja kasvatustouhuja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on ihan totta, pistokaslisäyksessä ei menetä mitään. Talvetettuja kasveja kun tulee muutenkin vähän leikattua. Kivoja kasvatustouhuja sinullekin!

   Poista
 4. Pelakuissa on ainakin niin hyvät juuret, että varmaan lähtevät hyvin kasvuun.
  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 5. Tuo lumihiutaleen talvettaminen, leikkasitko niitä syksyllä ennen sisälle tuontia? amppelissa olevat kun kasvavat aika massiiviseksi kesän aikana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkasin tosiaan lumihiutaleita ennen sisään tuomista n. 15-20 cm pituisiksi.

   Poista
 6. Hienot juuret on sinulla pistokkaat kasvattanut ja isolla prosentilla . Olen tökännyt pelakuusta leikkaamia pistokkaita suoraan ruukkuun emokasvin juurille, jos olen halunnut niiden tuuhettuvan vielä isommaksi. Pitää minunkin murateista ottaa kohta pistokkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo onkin hyvä konsti saada kasvista vielä tuuheamman näköinen.

   Poista
 7. Laitan pelapuista pistokkaita joka kevät ja ainakin osa niistä onnistuu. Tällä hetkellä minulla on enkelinkellon ja tuoksupelargonin oksia vesilaseissa. Murattia voisi myös kokeilla.

  VastaaPoista
 8. Täytyypä katsoa omaa pelargonia sillä silmällä, olisiko siitä varaa ottaa pistokkaita. Kesäkukkia en ole tainnutkaan ennen lisätä pistokkaista. Hirveästi ei kyllä ole varaakaan lisätä talvetettavia, kun talvetustilat ovat niin vähäiset ja keväällä samat tilat toimivat taimien kssvatuspaikkana. Hienot pistokkaat sinulla. Toivottavasti ne lähtevät oikein reippaaseen kasvuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tilanpuute tosiaan meinaa aina keväisin jossain vaiheessa iskeä taimien kanssa. Mukavia kevättouhuja sinulle!

   Poista
 9. Hyvän näköiset pistokkaat, varmasti lähtevät hyvin kasvuun ja ehtivät kukkaan kesäksi :) Tänä vuonna en ole vielä ottanut yhtään pistokkaita, mutta yleensä niitä on tullut otettua jonkun verran. Helppoa ja mukavaa touhua. Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on tosiaan helppo keino lisätä kesäkukkien määrää. Mukavaa maaliskuun alkua!

   Poista
 10. Pelargooniooren leikkauksen myätä, tuloo laitettua latvoja vesiklasihin. Mullon ny talavetukses äiteen isoo muratti ja tairan siitä leikellä pisimmät pistokkahiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikatut latvat on tosiaan kätevä hyödyntää pistokkaina. Toivottavasti muratin pistokkaat lähtevät hyvin juurtumaan!

   Poista
 11. Kiitos murattivinkistä, taidankin kokeilla josko saisin pihan murateista pistokkaita ja muratit ensi kesän kesäkukille.

  VastaaPoista
 12. Voi miten rehevät juuret olet saanut aikaan vesilasissa! Pelakuut innostavat taas kohta!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...