torstai 30. tammikuuta 2020

Hankikylvöt

Tein vuosi sitten ensimmäistä kertaa kylmäkäsittelyn vaativien perennojen hankikylvöjä, ja niiden onnistuttua hyvin ajattelin kokeilla niitä uudestaan. Tällä kertaa kylvölistallani oli mm. kurjenmiekkaa, kurjenpolvea, isotähtiputkea ja kylmänkukkaa. Kylvin kunkin lajin/lajikkeen siemeniä aina omaan muoviruukkuunsa hiekansekaiseen multaan siemenpussien ohjeiden mukaisesti. Ruukut numeroin vedenkestävällä tussilla ja kirjoitin paperille listan, mitä mihinkin ruukkuun kylvin. Ruukkujen/purkkien pohjassa on oltava reiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee lumien sulaessa valumaan pois.

Ruukut vielä ennen viimeistä kastelua, jonka jälkeen ne pääsivät ulos.

Kunnollisen kastelun jälkeen kiikutin ruukut ulos ja upotin ne hankeen kaivamaani kuoppaan. Viime vuonna minulla oli ruukkujen päällä harso estämässä ei-toivottujen siementen joutumista ruukkuihin. Se kuitenkin jäätyi useita kertoja keväällä mullan pintaan ja osa siemenistä tarttui siihen. Tällä kertaa jätin nyt harson laittamatta, mutta ajattelin levitellä sen kylvösten päälle heti, kun ruukut alkavat keväällä pilkottaa hangesta. Lopuksi vain heittelin lumet ruukkujen päälle. Jos rikkakasveja nyt kovasti purkeista alkaa keväällä puskea, täytyy sitten tulevilla kerroilla kuitenkin yrittää virittää se harso ruukkujen suojaksi. Nyt sitten vain odotellaan kevättä, lumien sulamista ja siementen itämistä.:)

Ruukut piiloutumassa lumen alle.

Oletko sinä tehnyt hankikylvöjä? Jos olet, mitä olet kylvänyt?

Oikein hyvää loppuviikkoa!

22 kommenttia:

 1. hankikylvöjä en ole koskaan itse tehnyt, syyskylvöjä kylläkin palsternakalla, persiljalla ja porkkanalla. nopeuttavat kyl tosi paljon kasvuunlähtöä keväällä ja aikaistavat satoa selvästi.
  tääl ei ole viel tälle talvelle ollut lunta hangiksi asti. sentti pari satanut kahteen otteeseen, nekin sulanut heti seuraavaksi päiväksi pois.
  mukavaa viikonloppua myös Sinulle Tiiu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin tykkään syyskylvöistä, niillä on monta hyvää puolta. Meilläkin lumet kävivät melko vähissä, mutta tällä viikolla sitä on tullut ihan kunnolla lisää. Mukavaa viikonloppua Sinullekin!

   Poista
 2. Pitääkin taas kerran tullata varasto ja katsoa oliko siellä jotain siemeniä jotka voisi laittaa nyt ja jemmata vaikka kasvilavaan avotaivaan alle.

  VastaaPoista
 3. Enoo toistaaseksi kokeellu. Mutta eihän sitä koskaa tiärä, koska tuloo etehe.

  VastaaPoista
 4. Hankikylvöjä en ole tehnyt, syyskylvöjä kyllä. Mietin tässä lumettomuudessa, millaisessa lämpötilassa kylmäkäsittely ulkona nyt onnistuisi. Eihän siihen pakkasta tarvita, koska jääkaapissakin kylmäkäsitellään ja siellä lämpötila on n. +5.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, muutama plussa-astekin riittää kylmäkäsittelyyn eikä lumikaan ole välttämätön.

   Poista
 5. En ole koskaan tehnyt hankikylvöjä. Suosin jääkaappikylvöjä ja tietysti suoraan penkkeihin syksyllä tehtäviä kylvöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo syyskylvöt ovat kyllä näppäriä. Jääkaappikylvöt ovat minulla jääneet vähiin, ainoastaan karhunlaukkaa olen kylvänyt siten.

   Poista
 6. Hankikyvöjä olen tehnyt ja nytkin teen, mikäli tämä juuri satanut kevyt lumikerros sälyy. Perennojen kylvö on yleensä onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lumet säilyvät, että pääset tekemään hankikylvöjä!

   Poista
 7. Hankikylvöjä en ole tehnyt mutta syyskylvöjä kyllä. Nyt kylvin ukonhattua keltaista ja valkoista sekä luonnonukonhattua , kylmänkukkaa ja jotain muutakin mutta lappu on mökillä ja nyt ei tule mieleen. Saa nähdä tuleeko mitään kun peurat kävelevät ja sotkevat. Hankikylvöjä olisi kiva kokeilla jos vain olisi hankia 🤔. Olikohan se kaksivärinen lupiini mitä laitoit siemenkirjeeseen monivuotinen se kukki hyvin viimevuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kylvösi saavat olla rauhassa peuroilta ja itävät hyvin. Sen kirjolupiinin piti olla kaksivuotinen, mutta ainakin minulla on kukkinut samasta talvehtineesta lehtiruusukkeesta nyt jo useamman kesän.

   Poista
 8. Hankikylvöt laittaa jo sanana mielikuvituksen liikkeelle.
  Koskaan en ole hankikylvöä tehnyt.
  Jos en olisi tätä postausta nähnyt, kuullut vain sanan, olisin ajatellut että siemenet kylvetään suoraan kasvupaikalleen.
  Aina oppii uutta.
  Oikein hyvää viikonloppua ja helmikuuta sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla oli ihan sama ajatus hankikylvöistä vielä muutama vuosi sitten, kunnes sitten jostain kuin asiasta tarkemmin.:D Hyvää viikonloppua ja mukavaa helmikuun alkua sinnekin!

   Poista
 9. heittelin kyllä tulikukan ja sormustinkukan siemeniä ihan suoraan lumen päälle :D se on hankikylvötapa myös

  VastaaPoista
 10. Kiva nähdä kylmäkäsittelykuvia:) Ja kohta päästään jännäämään, miten pienet alut lähtevät kasvamaan. Meillä on myös pikkuhiljaa laitettu perennojen kylvöastioita puutarhaan. Onnea kevätkylvöihin!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...