sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Kotivara: Myrsky

Tänään on jälleen usean blogin yhteispostauksen aika liittyen kotivaraan. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja omavarainen.fi. Tällä kertaa aiheena on myrsky.Itse olen asunut taajamassa koko ikäni, ja kovin pitkäkestoisia tai vaikeita myrskyn vaikutuksia en ole kokenut. Joskus lapsena kesämökillä ollessamme sähköt menivät kovan ukkosmyrskyn vuoksi poikki vajaaksi vuorokaudeksi. Tästäkään ei kuitenkaan suurta ongelmaa tullut, sillä mökillämme oli maakellari ja juomavetenä meillä oli muutenkin tapana käyttää tontilla olleen lähteen vettä. Lämmitys onnistui takan avulla, myös sauna oli puulämmitteinen ja siellä oli lisäksi iso tynnyri, jossa lämmitettiin järvivettä esim. pesuvedeksi. Kovin suurta muutosta sähkökatkon vuoksi päivittäisiin toimiin ei siis tullut, lähinnä jääkaappi ja sähkölämmitys olivat pois pelistä, mutta helposti korvattavissa.

Neljä vuotta sitten kovan ukkosen jälkeen taivasta koristi kaksi sateenkaarta.

Nykyisessä kodissamme asuessamme myrskyistä ei ole ainakaan vielä ollut meille suurta vahinkoa tai haittaa. Muutaman kerran on ollut lyhyitä, alle puolen tunnin sähkökatkoksia, jotka eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet arkeemme käytännössä lainkaan. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että erilaiset myrskyvahingot ovat aina mahdollisia, ja sen vuoksi riittävä kotivara on erittäin tärkeä. Kaikenlaista kuivamuonaa ja säilykkeitä meiltä löytyy kaapeista, samoin pari vesikanisteria, myös pakastimessa on ruokaa. Varaava takka auttaa talon lämmityksessä ja lisäksi sen yhteydessä olevassa leivinuunissa voi valmistaa ruokaa kaappien ja pakastimen antimista. Taskulamppuja, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkujakin meiltä löytyy. Lisäksi olemme hankkineet puhelimille/tableteille pari varavirtalähdettä, joita pidämme ladattuna. Niiden avulla onnistuu tarvittaessa esim. uutisten seuraaminen.

Lisää tietoa kotivarasta löytyy mm. näistä linkeistä:

Aiempi postaukseni kotivaraan liittyen:

Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista  blogeista:

Oletko sinä varautunut myrskyyn? Miten?

Rentouttavaa sunnuntaita! 

19 kommenttia:

 1. Upeat sateenkaaret.
  Hyvä, ettei ole pahempia myrskyjä kohdallenne osunut.
  Mekin olemme kotioloissa pitkiltä sähkökatkoilta välttyneet.
  Samantapainen varautuminen myrskyyn meilläkin. Kerran olemme akrikaattia tarvinneet.
  Matkoilla joskus laiva ollut kovassa myrskyssä ja pari lentoa on myrkyn vuoksi peruttu, mutta vähällä olemme selvinneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että tekin olette suuremmilta myrskyiltä välttyneet.

   Poista
 2. Täällä jo kovat puuskat natisuttavat nurkkia. Onneksi minullakin on aika yksinkertaiset systeemit: jos vesipumppu ei toimi sähkökatkoksen vuoksi (niitä on melko usein), voin nostaa ämpärillä siitä samasta kaivosta vettä. Vessa ei vettä tai sähköä käytäkään. Jääkaappi ja pakastin vain alkavat sulaa, ja se onkin ongelma, mihin niitä pakasteita plussakelillä vie, täytyy syödä äkkiä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oma kaivo on kyllä kätevä. Vesikanisterien hamstraamiseen tarvitsee kuitenkin jonkin verran tilaa.

   Poista
 3. Hyvä postaus! Meillä on kotivaraa kaapeissa.

  VastaaPoista
 4. On hyvä olla tietoinen, miten voi varautua ja toimia poikkeustilanteissa. Mutta pelätä ei kannata, koska ei se mitään hyödytä tai auta. Meillä täällä käy tällä hetkellä jo aikas myteri. Hieman tarkkailen muutaman metrin päässä talosta huojuvia mäntyjä, koska aikaisemmista myrskyistä on jäänyt kaikenlaisia muistijälkiä mieleen. Vaikka eipä se tarkkailu mitään auta, jos oikeasti tuuli "päättää" puun kaataa! Onneksi tuuli käy nyt sellaisesta suunnasta, että lähimetsä ottaa sen suurimman voiman ensin vastaan, ennenkuin se osuu meidän tontille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä kanssasi tuosta varautumisesta. Meilläkin oli viime yönä kova tuuli, mutta mitään vahinkoa siitä ei onneksi tullut.

   Poista
 5. Me tulimme juuri mökiltä ja yksi kuusi oli kaatunut pahasti konkeloon. Soitettiin yhdelle metsurille ja lähetettiin kuvia. Sanoi että on tosi paha paikka. Se voi kaatua lopullisesti joko pesupaikan päälle tai tallituvan katon päälle. Luvassa on taas myrskyä saa nähdä miten tässä käy. Mennään huomenna katsomaan onko vielä sama tilanne niin metsuri tulee sitten tiistaina paikanpäälle katsomaan ja tekemään mitä asialle voi tehdä. Huh kyllä on jännät paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa kurjasti! Toivottavasti puu ei nyt kaadu tuulessa kokonaan ja metsuri saisi hyvin homman hoidettua.

   Poista
 6. Kokemusta vuorokaudenkin kestäneistä sähkökatkoista on, mutta nyt on kaapelit kaivettu maan uumeniin - ei siis katkoja juuri ole. Tosin pärjäämme hyvin puilla lämmittäen ja lyhdyillä valaisten ja kaivosta vettä nostaen. Silti kaapissa kannattaa pitää kotivaraa, jotta ei tarvitse vaikka sairaana lähteä kauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä kuulostaa olevan kotivara-asiat hyvällä tolalla!

   Poista
 7. Täälläkin tuuli ulvoo ja peltikatto kolisee tällä hetkellä. Sähköt ovat ainakin vielä pysyneet päällä, mutta mielessä teen jo suunnitelmia, jos sähköt vaikka yöllä katkeavat.Toivottavasti varautuminen on tällä kertaa turhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin oli yöllä tosi tuulista ja välillä vieläkin käy kovempi puuska. Toivottavasti vältytte sähkökatkoilta!

   Poista
 8. Maalla asuvana on pakko pitää puskurivarastoa lähes kaikessa, myös eläinten eväissä. Eniten harmittaisi pakastinten sisällön menetys.e

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pakastimen sisältö olisi ongelma meilläkin pitkän sähkökatkon tullessa.

   Poista
 9. Tuo sateenkaari kuva on upea! Aiemmin asuimme ihan maaseudulla ja siellä tottui jo pikkuisen varailemaan evästä sun muuta kaappeihin. Sähköt kun usein saattoivat olla pidemmänkin aikaa pois käytöstä:) Toivotaan että juuri päällä oleva myräkkä ei aiheuttaisi ongelmia:) Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti tosiaan tästä myräkästä ei olisi haittaa. Leppoisaa viikkoa sinullekin!❤

   Poista
 10. Upea tuo sateenkaari-kuva. Se muistuttaa että myrskyn jälkeen on usein komeaa.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...