maanantai 13. tammikuuta 2020

Yhteenveto viime kesästä: Kesäkukat

Olen nyt etenkin parina edellisenä vuonna kylvänyt paljon erilaisia kesäkukkia ja yrittänyt löytää joukosta omia suosikkejani. Vähitellen tietyt kasvit ovatkin erottuneet joukosta edukseen, ja osa on jo päässyt vuosittaisten kylvöjeni listalle. Tänä vuonna tuskin kylvän enää näin suurta määrää eri lajeja, vaan suosin aiemmin hyväksi toteamiani. Tässäpä kokemuksiani viime vuoden kesäkukkakasvatuksistani:

Tuoksuherneet, köynnöskrassit ja keijunmekot loivat värikkäät viherseinät terassin sohvaryhmän ympärille.

- köynnöskrassi: Esikasvatin. Krassia en ole aiemmin kasvattanut ja ihastuin siihen nyt todella. Iti hyvin, kukki runsaasti oranssinpunakirjavin kukin pakkasiin asti.
- tuoksuherne vaal.pun: Esikasvatin. Kaunis ja hyväntuoksuinen. Iti hyvin. Kuuluu jokavuotiseen kylvövalikoimaani.
- tuoksuherne tummansin.: Esikasvatin. Iti huonosti ja lopulta en saanut yhtään kukkivaa kasvia. Tänä vuonna uusi yritys.
- koruköynnös: Esikasvatin. Lähti todella hitaasti kasvuun ja kukintakin alkoi vasta elo-syyskuussa. Kasvutapa on kaunis, mutta kukat eivät ole minusta mitenkään erityisiä. En kylvä ainakaan lähivuosina lisää. Yksi kasvi minulla on talvehtimassa, jos saisin sen kukkimaan ensi kesänä aikaisemmin.
- keijunmekko: Esikasvatin. Kylvin ensimmäistä kertaa. Iti hyvin ja lähti kasvuun mukavasti. Kukki runsaasti aina pakkasiin asti. Tähän rakastuin, joten ehdottomasti kylvän uudestaankin.
- tarhaneito 'Miss Jekyll': Suorakylvö. Iti hyvin ja siniset kukat ovat todella kauniit. Kukinta kesti kuitenkin vain pari viikkoa. Siemenkodat ovat hienot ja sopivat käytettäväksi esim. kuivakukka-asetelmissa.
- sinisievikki: Suorakylvö. Iti hyvin, kukki kauniisti, mutta melko lyhyen aikaa.

Sinisievikki

- orvokki, oranssi: Esikasvatin. Iti hyvin, kukki koko kesän aina pakkasiin asti. Kuuluu vakiokylvöihini.
- tsinnia 'Zahara Sunburst': Esikasvatus. Iti hyvin, mutta taimivaiheessa noin puolet kasveista kuoli. Jäljelle jääneet kasvoivat hyvin ja kukkivat pitkään. Kokeilen uudestaankin.
- kesäleimu 'Nana Compacta Beauty': Esikasvatus. Ei itänyt useista kylvöeristä huolimatta.
- kirjosalvia: Esikasvatus. Iti melko huonosti, kaksi kukkivaa kasvia sain lopulta. Ihana, vaaleanpunainen kukinta heinäkuulla, kukki uudestaan elokuun lopulla. Kylvän uudestaan.

Kirjosalvia

- leijonankita, sekoitus: Esikasvatus. Iti  ja kasvoi hyvin. Lapset saivat kukat omaan kasvilaatikkoonsa hoidettavaksi. Kukki kauniin vaaleanpuna-keltaisin kukin. Ehdottomasti jatkoon.
- iso-olkikukka, sekoitus: Esikasvatus. Iti huonosti, en saanut yhtään kukkivaa kasvia.
- isosamettikukka 'Vanilla' F1: Esikasvatus. Iti hyvin, suuret kermanvaaleat kukat. Kukki komeasti koko kesän. Suosikkisamettikukkani.
- ryhmäsamettikukka 'Petite Yellow': Esikasvatus. Kauniit, vaaleankeltaiset kukat. Helppo kasvatettava.
- ryhmäsamettikukka 'Bonita, sekoitus: Esikasvatus. Keltaista, oranssia ja punertavaa samettikukkaa. Helppo ja vaivaton kasvattaa. Kuuluu vuosittaisiin kylvöihini.
- auringonkukka 'Teddy Bear': Esikasvatus. Iti ja kasvoi hyvin. Suloiset, pörröiset auringonkukat. Lasten suosikki ja itsekin pidin tästä. Jatkoon!
- ruiskaunokki, sekoitus: Suorakylvö. Helppo kasvattaa, vaatimaton paikan suhteen. Kukkii pitkälle syksyyn. Kylvän vuosittain ja itseasiassa suorakylväytyy itsekin.

Ruiskaunokki, sekoitus

- rusoikikukka, sekoitus: Suorakylvö. Vaivaton kasvattaa. Kukkii pitkälle syksyyn. Kuuluu jokavuotisiin kylvöhini. Kaunis pari ruiskaunokille. Hyvä kuivakukka.
- tarhakukonkannus, sekoitus: Esikasvatus. Iti melko hyvin, mutta lopulta sain kukkivia kasveja vain muutaman. Samalla tavalla kävi viime vuonnakin. Tuskin kylvän jatkossa.
- hopeavillakko: Esikasvatus. Kylvin monta erää, yksikään siemen ei itänyt. Sama juttu kävi viime vuonna. En kylvä enää.
- tuoksupielus, 'Rosie O'Day': Esikasvatus. Iti hyvin. Kukat todella pieniä, mutta niitä on erittäin runsaasti. Hyväntuoksuinen. Sopii hyvin esim. kukkapenkin reunuskasviksi. Kylvän jatkossakin.
- tuoksupielus, 'Snowcloth': sama kuin edellisellä
- jättiverbena: Esikasvatus. Iti hyvin ja taimia riitti niin ruukkuun kuin kukkapenkkiinkin istutettavaksi. Kukki kauniisti pitkälle syksyyn. Houkuttelee hyvin perhosia ja pölyttäjiä. Kylvän jatkossakin.
- kiinanasteri, 'kääpiöasteri', sekoitus: Esikasvatus. Melko helppo kasvattaa. Näyttävät, kohtalaisen suuret vaaleanpunaiset, lilat tai valkoiset kukat. Kukki pakkasiin asti. Jatkoon!
- tuoksulaventeli: Esikasvatus. Iti hyvin, kasvoi melko hitaasti ja kukki vasta loppukesällä. Yritän saada näitä talvehtimaan. Jos eivät talvehdi, kylvän jossain vaiheessa uudestaan.
 - perunkoiso: Esikasvatus. Kasvatin tätä nyt ensimmäistä kertaa. Iti hyvin, kasvoi nopeasti ja alkoi kukkimaan varhain alkukesällä, helppo kasvattaa. Heinäkuussa oli hetken kukaton jakso, mutta loppukesällä kasvit intoutuivat kukkimaan uudelleen. Melko kookkaat, n. 4cm halkaisijaltaan olevat lila-valkoiset kukat. Kylvän jatkossakin.

Perunkoiso

- kohtalonkukka 'Carnival', sekoitus: Esikasvatus. Kylvin useampaan kertaan, mutta ei itänyt. Kokeilen vielä uudestaan.
- kukontöyhtö, sekoitus: Esikasvatus. Iti melko huonosti, myös taimivaiheessa oli haasteellinen hoidettava. Muutaman kukkivan kasvin kuitenkin sain. Suloiset vaaleanpunaiset töyhtömäiset kukinnot. Söpöytensä vuoksi kokeilen ehkä vielä joskus uudestaan.
- purppurarevonhäntä: Esikasvatus. Iti hyvin ja lähti mukavasti kasvuun. Kaunis ja erikoinen punainen lehdistö, minkä vuoksi on hieno lisä tuomaan väriä ja vaihtelua kesäkukkaistutuksiin. Kokeilen uudestaankin.
- isosilkkikukka 'Sybil Sherwood': Esikasvatus. Kylvin usean erän, osa iti, mutta kuolivat viimeistään taimivaiheessa. Kokeilen joskus uudestaan.
- jänönhäntä: Esikasvatus. Iti hyvin, helppo kasvattaa. Todella suloinen, matala koristeheinä, jonka röyhyt muistuttavat nimensä mukaisesti jäniksen häntää. Niitä silittelimme lasten kanssa ahkerasti. Kaunis myös kuivattuna. Ehdottomasti jatkoon!
- sini-ikiviuhko, sekoitus: Esikasvatus. Iti melko hyvin, mutta kasvoi hitaasti. Kukki kahteen kertaan, ensin keskikesällä, sitten uudestaan syyskuussa. Sopii hyvin kuivakukaksi. Kokeilen joskus uudestaan.

Sini-ikiviuhko

- tähtisilmä, sekoitus: Esikasvatus. Iti hyvin, mutta taimivaiheessa noin kolmannes kasveista kuoli. Tosi kaunis violetinsävyinen kukka, jaksoi kukkia pitkään aina ensimmäisiin pakkasiin saakka. Jatkoon!
- riippapetunia: Esikasvatus. Ei itänyt useista kylvöeristä huolimatta, sama juttu kävi viime vuonna. En kylvä enää.
- petunia v.pun-valkoraidallinen: Esikasvatus. Iti kohtalaisesti ja aivan pikkutaimivaiheessa oli herkkä mm. oikean kosteuden suhteen. Kun taimi vähän vankistui, oli kasvatus jo helppoa. Kukki hyvin pakkasiin asti.
- petunia 'Night Sky': Esikasvatus. kts. edellinen.
- petunia, sekoitus: Esikasvatus. kts. edellinen.

Aiemmin postasin vastaavanlaiset listat myös viime kesän tomaateista sekä paprikoista ja chileistä. Lähiaikoina luvassa on vielä yhteenvetoa viime kesän yksivuotisista hyötykasveistani.

Mitkä ovat sinun lempikesäkukkiasi?

Kaunista uutta viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Wau,mikä määrä kukkia sinulla ollut esikasvatuksessa!Luulen,että itse esikasvatan tänä vuonna samettiruusuja.Olen tällä hetkellä niihin niin kovin ihastunut,vaikken aiemmin tykännyt yhtään.Viime kesänä sain jonkun lehden välissä siemenpussin ja heitin siemenet joskus keskikesällä multaan laatikkoon ulos.No sieltähän nousi pirteästi taimet,jotka reppanat kukkivat sitten vasta lokakuussa,tai jokunen niistä siis vain ehti kukkia...Samettiruusuja haluaisin laittaa nyt yrtti ja salaattilaatikkoon ja kasvimaalle,hyötykasvien sekaan poistamaan tuholaisia ja joitakin myös pihalle koristeeksi.Osaatko antaa vinkin,mikä olisi hyvä hetki nyt laittaa niitä itämään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään samettikukista. Niistä on paljon kauniita lajikkeita ja kasvimaallakin niistä on iloa. Itse olen kylvänyt ne aina huhtikuussa.

   Poista
 2. Olet kylvänyt ja kasvattanut melkoisen valikoiman kesäkukkia! Tämä on tietysti hyvä keino löytää ne jatkokäyttöön pääsevät. Minulla oli hyvin pieni valikoima kylvössä, mutta joidenkin suhteen oli samoja kokemuksia. Kesäleimut eivät millään itäneet ja jättiverbenat taas itivät ja kasvoivat hyvin. Suorakylvettävät ovat varmoja, ruiskanokit ja tuokusuherneet - nekin kylvin viime vuonna suoraan kasvupaikalle. Krassit sopivat hyvin kiipeilemään terassin laidoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista suorakylvettävistä minäkin tykkään, ne ovat niin helppoja ja vaivattomia. Tämän vuoden kesäkukkalistani jääkin jo paljon lyhyemmäksi, kun olen löytänyt näitä omia suosikkejani kokeilujen perusteella. Krassit ovat kyllä ihania! En ymmärrä, miten ole tullut niitä aiemmin kylväneeksi.:)

   Poista
 3. Erinomainen yhteenveto. Parhaiten löytää suosikkinsa kokeilemalla.
  Krassin kylvän aina suoraan ja hyvin itää sekä kasvaa. Sopii monenlaisiin paikkoihin, vaikka täyttämään perennoille suunniteltuja paikkoja kesäajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin taidan suorakylvää krassista tänä vuonna ainakin osan ja katsoa, miten se kasvaa. On aina kiva, jos saa esikasvatettavien määrää vähän karsittua.

   Poista
 4. Kaikkea on tullut vuosien aikana kasvateltua ja kokeiltua. Onneksi minulla on huono muisti, joten unohdan ne, jotka eivät ole itäneet, pärjänneet, tai miltään näyttäneet. Mutta yksi on, jota en unohda; resedaa en ole koskaan saanut edes itämään. Kokeillut olen useita kertoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo reseda onkin minulle kokonaan uusi tuttavuus. Tosin enpä taida edes kokeilla, jos se on noin huono itämään.

   Poista
 5. Hyvä postaus. Leijonankidat ovat minunkin suosikkejani. Suosin kesäkukissa suorakylvettäviä, kun tilasta on aina puute ikkunalaudoilla. Ihanaa, pian tämäkin kausi taas käynnistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suorakylvettävät ovat tosiaan vaivattomampia kuin esikasvatettavat.

   Poista
 6. Olipa kattava listaus! Kiva tietää, mitkä ovat osoittautuneet toisilla hyviksi tai helpoiksi kasvatettaviksi. Minulla on tavoitteena tänä vuonna esikasvattaa kukkia vähemmän siemenistä, mutta se riippuu siitä, kuinka kellarissa talvehditaan. Pari leijonankitaa taitaa ainakin heittää henkensä ennen kevättä... Muutama itselleni uusi laji löytyi syksyn alehyllyiltä, joten niitä ainakin on kokeiltava vanhojen tuttujen lisäksi. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusia lajeja on aina hauska kokeilla. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 7. Valtava määrä! Taitaa ne perinteeset kelloköynnös ja jättiverbeena olla suasikkia viäläki, vaikka voivat ollaki aika oikukkahia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättiverbena on minustakin ihana. Kelloköynnöstä en ole vielä testannut, mutta olisi kyllä kiva joskus kokeilla sitäkin.

   Poista
 8. Hienot kuvat.
  On sinulla ollut esikasvatettavaa. Vaan on se niin palkitsevaa <3
  Huomaan, että eri lajit itävät ja muutenkin onnistuvat eri kasvattajilla eri lailla. Saattaa johtua myös vyöhykkeestä.
  Oikein ihanaa uuden kasvukauden alkua!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...