torstai 20. helmikuuta 2020

Puutarhasuunnitelmia ja -unelmia kesälle 2020

Keväisin olen aina postannut listauksen tulevan kesän puutarhasuunnitelmistani ja –unelmistani. Tämän postauksen tekeminen on aina yksi blogivuoteni kohokohdista, sillä siihen tiivistyvät koko tulevan kesän odotukset ja haaveet. Aloimme jälleen tehdä suunnitelmia jo syksyllä, ja nyt ne vihdoin ovat valmiina. Ensi kesän projektien suunnittelussa käytin taas pohjana viime puutarhavuoden yhteenvetoa, josta keskeneräiset ja tekemättä jääneet projektit suurilta osin siirtyvät tälle vuodelle.Tässäpä suunnitelmiamme tälle puutarhavuodelle:
- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille: Tämä oli jo viime vuoden listallamme, mutta ehdimme silloin ainoastaan lähinnä valmistella varastolle tulevaa aluetta. Varaston edustalle haluaisin pienen puupaloilla katetun alueen ja toivoisin varastonkin luo vehreyttä kasvien muodossa.
- Tähdenlennon polun takaosan istutukset: Takaosastaan Tähdenlennon polku jäi viime syksynä vielä tyhjäksi. Suurin osa kasveista minulla on alueelle jo valmiina muualla puutarhassa odottamassa vain siirtoa lopulliselle paikalleen.
- terassin käsittely: Tänä vuonna terassi täytyy taas käsitellä puuöljyllä.
- talon maalaus: Talon maalaus tulee nyt myös ensimmäistä kertaa ajankohtaiseksi. Tämä vie varmasti aikaa ja rajoittaa sen  vuoksi muiden suurien projektien määrää.
- terassin laajennus: Talon maalauksen vuoksi allasterassin suhteen tyydymme todennäköisesti tekemään tänä vuonna vain perustuksia sen verran kuin ehdimme. Uima-altaan hankkiminen jäänee vasta ensi vuoteen. Aurinkoterassille toivoisin saavani seinäkasvihuoneen.
- lisää hiekkapolkuja metsäpuutarhaan: Syksyllä tätä jo aloitin ja melko pitkälle pääsinkin. Vielä muutama lyhyt polunpätkä jäi puuttumaan.
- puutarhapenkki ja pieni vesiaihe etupihan Vehreälle keitaalle
- kiveys kasvihuoneen eteen istuskelualuetta varten ja istutuslaatikoiden ympäristöön uusi kate. Lisäksi haaveilen vielä yhdestä uudesta istutuslaatikosta, jonka valmistumisen jälkeen pääsisin rajaamaan lopullisen istutuslaatikoiden alueen lasten peleissä ja leikeissä olevasta nurmikentästä jollain tilanjakajalla (esim. kasveilla tai matalalla aidalla).
- hiekkapolku toisen Rinnepenkin laitaan Pensasryhmältä mansikkalaatikoille: Tätä aloin valmistella jo syksyllä, mutta polku jäi vielä vähän kesken.
- sadevesien talteenottojärjestelmä huomaamattomammaksi
- aurinkokellon kasaaminen ja asettaminen paikoilleen: Aurinkokellon toimme tuliaisina viime kesänä Pohjois-Saksasta. Tarkistimme, että kellossa kaikki osat ovat tallella, mutta sen kokoaminen jäi, sillä sille tarkoitettu paikka ei vielä ollut valmis.
- uusi istutusalue talon päätyyn: Tämä istutusalue yhdistäisi etupihan Vehreän Keitaan ja terassin toisessa laidassa olevan Pensasryhmän.
- ”hortensiapolku” ja toinen uusi istutusalue: Viime syksyn alennusmyynneistä istutin näille alueille jo useita kasveja. Tänä vuonna tarkoitus olisi rajata alueet selkeämmin ja levittää nyt ainakin alkuvaiheen ajaksi alueelle kuorikate. Jatkossa tulevina vuosina todennäköisesti korvaan katteen maanpeitekasveilla.
- metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue: Tämäkin alue pääsi hyvin alkuun jo viime syksynä. Alueelle on tarkoitus tulla suuria luonnonkiviä, joiden lomassa on pensaita ja perennoja. Kivet vaativat vielä vähän asettelua, kasveista osa on jo paikoillaan.
- lasten leikkimökin siirto toiseen kohtaan: Tämän toteuttaminen jäänee aivan loppusyksyyn, tai sitten vasta ensi vuoteen.
- nykyistä isompi hyönteishotelli
- osallistuminen Avoimet Puutarhat –tapahtumaan (oman puutarhan ilmoittaminen mukaan ensimmäistä kertaa)
- uusi ilmakuva pihasta

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2021, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- pieni vertikaalinen puutarha
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen ja uusien penkkien tekeminen
- suuri kivipylväs metsäpuutarhaan
- kesäkeittiö
- porraspergola
- paremmat valot terassille ja puutarhaan

Tässä vielä vuonna 2017 otettuun ilmakuvaan merkittynä ensi kesän projekteja. Tänä vuonna on pakko saada uusi ilmakuva, sillä tästä kuvasta puuttuu lukuisia istutusalueita, istutuslaatikoita, iso osa terassista ja kasvihuonekin.

Odotan jo kovasti lumien sulamista, jotta pääsemme puutarhahommiin. Onko sinulla jo ensi kesälle puutarhasuunnitelmia?

Hyvää loppuviikkoa!

18 kommenttia:

 1. Miten ihanan herkkiä alueiden nimiä teidän puutarhasta löytyy: Tähdenlennon polku, Aurinkoterassi, Vehreä keidas.
  Olen aina ihaillut sitä suunnitelmallisuutta, jolla olette puutarhaunelmaanne toteuttaneet.
  Pyörryttävän paljon teillä on suunnitelmia tulevalle kesälle, mutta nuoret jaksavat :D
  Tässä iässä ei hurjasti uskalla suunnitella, mutta haaveillemme tonttiimme rajoittuvan hylätyn mökin ostamista maineen ja sen siivoamista rojusta.
  Ihanaa torstaita Tiiu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Saa nähdä, kuinka paljon saamme noista toteutettua.:) Jos keli olisi hyvä, voisimme aika paljonkin saada aikaan. Tämä suunnittelu ja haaveilu on ihanaa. Kaikkea hyvää viikkoosi!

   Poista
 2. Kunnioitettava urakka taas tälle kesälle. Toivottavasti säät suosivat :) Mukavaa torstai-iltaa!

  VastaaPoista
 3. Kyllä on pitkä lista suunnitelmia, useimmille riittäisi varmasti se talon maalaus yhdelle kesälle :).

  VastaaPoista
 4. Onpas tuossa suunnitelmaa kerrakseen! Suunnittelu on kyllä mukavaa. Minullakin on muutama suunnitelma: kokeilen ensimmäistä kertaa vähän laajempaa esikasvatusta, istutan muutaman ruusun ja pari syreeniä, kylvän nurmikkoa ja paljon kukkia ja laajennan mansikkamaata. Jos oikein innostun, saatanpa nikkaroida kasvihuoneen tyyppistä systeemiä. Tämä kevät on vähän vaarallista aikaa, kun suunnitelmat lähtevät rönsyämään kilpaa lisääntyneen valomäärän kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat tosiaan tapaavat lisääntyä ja rönsyillä, kun kevät lähestyy. Ihania suunnitelmia sinulla!

   Poista
 5. On teillä taas täpinää tiaros. Hengästyyn pelekästä lukemisesta :)

  VastaaPoista
 6. Oi, hienoja suunnitelmia! Hommia koko kesäksi. :)

  VastaaPoista
 7. Henkeä salpaavat suunnitelmat. Kiireinen kesä jälleen teille tulossa.
  Talon pesu ja maalaus meilläkin on tiedossa, muuten en ole ajatellutkaan pihaa. Lähinnä mietin, miten ehdin pihalle ollenkaan🥴

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon olisi tosiaan tarkoitus saada tehtyä. Toisaalta ne hommat, jotka jäävät kesken, voivat hyvin odottaa sitten seuraavaan kesään.

   Poista
 8. Kovasti on siellä suunnitelmia. Toivotaan suosiollista kessee toteutuksille!

  VastaaPoista
 9. Huh-huh alkoi täällä oikein vanhaa huimaamaan :) Jo pelkkä talon maalaaminen on melkoinen urakka varsinkin jos joutuu kelien kanssa veivaamaan. No mutta teitä on siellä selvästikin kaksi nuorta tekijää joten varmasti jaksatte ja ainahan sitä voi jälleen osan siirtää seuraaville vuosille jos aikapula iskee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, keskeneräiset hommat jäävät sitten vain seuraavaan kesään. Toivottavasti sää olisi ensi kesänä hyvä etenkin tuota talon maalausta ajatellen.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...