torstai 7. lokakuuta 2021

Jänisvaurioisen omenapuun kuulumisia sillastuksen jälkeen

Postailin talvella siitä, miten omenapuumme 'Vuokko' oli joutunut kaikista suojauksista huolimatta jäniksen kaluamaksi. Keväällä kirjoittelin omenapuun sillastuksesta, ja lupasin palata 'Vuokon' kuulumisiin myöhemmin, kunhan näkisimme, miten sille käy. Toistaiseksi minulla onkin 'Vuokon' suhteen kerrottavana hyviä uutisia, sillä sillastus näyttää onnistuneen! 
 
Omenapuu 'Vuokko' syyskuun -21 lopussa
 
'Vuokko' teki kesän aikana lehtiä ihan tavanomaiseen tapaan ja hyvin myös uutta kasvua. Uusia versoja tuli myös vauriokohdan alapuolelta, emmekä uskaltaneet vielä leikata niitä pois. Ajattelimme nimittäin, että jos latva olisikin menetetty, kokeilisimme kasvattaa vauriokohdan alta vielä uutta. Kesän kuluessa alkoi kuitenkin yhä vahvemmin näyttää siltä, että puu tosiaankin on hengissä eikä tee lehtiä vain varastojensa turvin. Kesäkuussa omenapuu puhkesi kukkaan ja jaksoi tehdä parisenkymmentä isoa omenaakin. Nyt puussa on kaunis ruska, ja sillastukseen käyttämämme versot näyttävät elinvoimaisilta. Näin loppusyksyllä en enää uskaltanut kosteuteen liittyvien sienitautien riskin vuoksi leikata rungosta tulevia versoja, vaan aion tehdä sen ensi keväänä. 
 
Teimme sillastuksen kolmella oksalla, ja näistä ainakin kaksi näyttää toimivilta.

Jännityksellä jään odottamaan, miten 'Vuokko' selviytyy talven yli, ja jos se ensi keväänä on edelleen voimissaan, uskallan ehkä huokaista helpotuksesta. Tänä talvena jänissuojausten kanssa täytyy olla vielä entistäkin tarkempi, jotta vastaavia vaurioita ei tulisi enää jatkossa.

Mukavaa torstaita!

1 kommentti:

  1. Meillä oli viime vuonna verkot, mutta lunta oli niin paljon, että jänikset kalusivat puut verkon yläpuolelta. Haavasuoja-aine taisi auttaa. Onneksi huomasinne tuhot ajoissa.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...