torstai 7. tammikuuta 2021

Yhteenvetoa tehdystä ja tekemättömästä - vuoden 2020 puutarhaprojektit

Meillä oli jälleen viime vuodelle pitkä lista puutarhahaaveita, joista moni toteutui, mutta osa jäi vielä odottamaan vuoroaan. Nyt vuoden vaihduttua on hyvä aika vetää yhteen, mitä kaikkea kuluneena vuonna tulikaan tehdyksi, ja toisaalta, mitä jäi vielä tekemättä.

Kasvihuoneen edusta ja hyötytarhan alue kokivat viime vuonna suuren muutoksen, sillä sinne syntyi liuskekivetty istuskelualue, uusi kukkapenkki Pisara, muutama istutuslaatikko lisää ja matala aita kesäkukkapenkin kera.

Alkuperäinen listani viime keväältä:

"- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille: Tämä oli jo viime vuoden listallamme, mutta ehdimme silloin ainoastaan lähinnä valmistella varastolle tulevaa aluetta. Varaston edustalle haluaisin pienen puupaloilla katetun alueen ja toivoisin varastonkin luo vehreyttä kasvien muodossa.
- Tähdenlennon polun takaosan istutukset: Takaosastaan Tähdenlennon polku jäi viime syksynä vielä tyhjäksi. Suurin osa kasveista minulla on alueelle jo valmiina muualla puutarhassa odottamassa vain siirtoa lopulliselle paikalleen.
- terassin käsittely: Tänä vuonna terassi täytyy taas käsitellä puuöljyllä.
- talon maalaus: Talon maalaus tulee nyt myös ensimmäistä kertaa ajankohtaiseksi. Tämä vie varmasti aikaa ja rajoittaa sen  vuoksi muiden suurien projektien määrää.
- terassin laajennus: Talon maalauksen vuoksi allasterassin suhteen tyydymme todennäköisesti tekemään tänä vuonna vain perustuksia sen verran kuin ehdimme. Uima-altaan hankkiminen jäänee vasta ensi vuoteen. Aurinkoterassille toivoisin saavani seinäkasvihuoneen.
- lisää hiekkapolkuja metsäpuutarhaan: Syksyllä tätä jo aloitin ja melko pitkälle pääsinkin. Vielä muutama lyhyt polunpätkä jäi puuttumaan.
- puutarhapenkki ja pieni vesiaihe etupihan Vehreälle keitaalle
- kiveys kasvihuoneen eteen istuskelualuetta varten ja istutuslaatikoiden ympäristöön uusi kate. Lisäksi haaveilen vielä yhdestä uudesta istutuslaatikosta, jonka valmistumisen jälkeen pääsisin rajaamaan lopullisen istutuslaatikoiden alueen lasten peleissä ja leikeissä olevasta nurmikentästä jollain tilanjakajalla (esim. kasveilla tai matalalla aidalla).
- hiekkapolku toisen Rinnepenkin laitaan Pensasryhmältä mansikkalaatikoille: Tätä aloin valmistella jo syksyllä, mutta polku jäi vielä vähän kesken.
- sadevesien talteenottojärjestelmä huomaamattomammaksi
- aurinkokellon kasaaminen ja asettaminen paikoilleen: Aurinkokellon toimme tuliaisina viime kesänä Pohjois-Saksasta. Tarkistimme, että kellossa kaikki osat ovat tallella, mutta sen kokoaminen jäi, sillä sille tarkoitettu paikka ei vielä ollut valmis.
- uusi istutusalue talon päätyyn: Tämä istutusalue yhdistäisi etupihan Vehreän Keitaan ja terassin toisessa laidassa olevan Pensasryhmän.
- ”hortensiapolku” ja toinen uusi istutusalue: Viime syksyn alennusmyynneistä istutin näille alueille jo useita kasveja. Tänä vuonna tarkoitus olisi rajata alueet selkeämmin ja levittää nyt ainakin alkuvaiheen ajaksi alueelle kuorikate. Jatkossa tulevina vuosina todennäköisesti korvaan katteen maanpeitekasveilla.
- metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue: Tämäkin alue pääsi hyvin alkuun jo viime syksynä. Alueelle on tarkoitus tulla suuria luonnonkiviä, joiden lomassa on pensaita ja perennoja. Kivet vaativat vielä vähän asettelua, kasveista osa on jo paikoillaan.
- lasten leikkimökin siirto toiseen kohtaan: Tämän toteuttaminen jäänee aivan loppusyksyyn, tai sitten vasta ensi vuoteen.
- nykyistä isompi hyönteishotelli
- osallistuminen Avoimet Puutarhat –tapahtumaan (oman puutarhan ilmoittaminen mukaan ensimmäistä kertaa)
- uusi ilmakuva pihasta

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2021, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- pieni vertikaalinen puutarha
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen ja uusien penkkien tekeminen
- suuri kivipylväs metsäpuutarhaan
- kesäkeittiö
- porraspergola
- paremmat valot terassille ja puutarhaan"

Ja tässäpä viime vuoden aikana toteutuneet puutarhaprojektimme:

- Polttopuu-puutarhatarvikevarasto-yhdistelmän piirustukset saimme valmiiksi, samoin perustukset. Rakennuksen rungon ja lattian ehdimme myös tehdä, mutta seinät ja katto jäivät vielä puuttumaan. 
 
Polttopuu-varastokompleksi jäi viime vuonna vielä kesken.
 
- terassin käsittelin puuöljyllä ja mies maalasi talosta puolet, nimittäin paahteisen puolen sivun ja päädyn, joissa maalaustarve alkoi olla varjoisaa puolta ajankohtaisempi
- Allasterassi ei juurikaan edennyt. Sopiva allas on edelleen etsinnässä. Sen sijaan toivomani seinäkasvihuoneen sain, mutta se tulikin talon päätyyn.
- metsäpuutarhaan syntyivät suunnitellut hiekkapolut
- viime vuoden ehdottomasti suurin projektimme oli kasvihuoneen edustan ja sinne johtavan polun liuskekiveys. Lisäksi alueelle syntyi uusi kukkapenkki, Pisara, ja lavatarhaan neljä uutta istutuslaatikkoa, joista yksi parsalle ja toinen maa-artisokalle. Loput kaksi on varattu yksivuotisille hyötykasveille. Lavatarhaa rajaamaan lasten leikeissään käyttämästä nurmialueesta tein matalan aidan, jonka edustalle tuli kesäkukkapenkki. Istutuslaatikoiden alue sai myös uuden hiekkakatteen edellisen vaalean koristekiven tilalle.
 
Kuvassa etualalla luonnonkivireunainen, uusi istutusalue, Pisara. Vasemmassa reunassa näkyy värikäs kesäkukkarivistö matalan aidan edustalla.
 
- Sadevesien talteenottojärjestelmän päivitys eteni suunnitellusti. IBC-kontti löysi paikkansa talon päädystä ja sai ympärilleen lautakehikon, joka tosin tarvitsee vielä yhden maalikerroksen. Myös kehikon viherkatto jäi kesken.
- Talon päätyyn uuden seinäkasvihuoneen ja sadevesien keräyspisteen luo syntyi uusi istutusalue, "Pikkuniitty", johon osan perennoista kasvatin siemenistä, osa oli ostotaimia. Istutusaluetta halkoo luonnonkivien reunustama, kiemurteleva polku, jota pitkin pääsee etupihalta takapihan terassille. Etupihalle vaalean koristekiveyksen halki tein lyhyen askelpolun ohuista luonnonkivistä.
 
"Pikkuniitty" on rinteeseen tehty, kapea istutusalue talon toisessa päädyssä. Hiekkapolku kiemurtelee alueen halki.
 
- Hortensiapolun viereen tulivat myös uudet istutusalueet, Rinnekaari ja Pikkukaari. Lisäksi lähistölle luumupuiden ympäristöön syntyi Isokaari
 
Rinne-, Iso- ja Pikkukaari ovat keskenään hyvin samantyylisiä alueita kuorikatteineen, oksankarahkoineen, luonnonkivineen ja pensaineen. Kuvassa Rinnekaaressa kasvava syyshortensia 'Magical Fire', jonka taustalla kukkii tarhakurtturuusu 'Snow Pavement'.


- nykyistä isompaa hyönteishotellia aloitimme, mutta se jäi vielä kesken.
- Avoimet Puutarhat -tapahtumaan emme vielä valitettavasti päässeet osallistumaan, mutta sen sijaan osallistuimme Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -tapahtumaan puutarhamme videoesittelyllä. Se olikin ensimmäinen video, jonka olen puutarhastamme kuvannut.
- ystäväperheen vierailun yhteydessä saimme myös uudet ilmakuvat puutarhastamme
- yksittäisiä puita, pensaita ja perennoja tuli taas istutettua ympäri puutarhaa, osin täydennyksenä vanhoille istutusalueille, osin uusille paikoille.
 
Ilmakuvista hahmottaa selkeästi puutarhan muutoksen vuosien varrella.

Tämänkin vuoden puutarhasuunnitelmat ja -unelmat ovat jo pitkällä ja postailen niistä myöhemmin lisää. Äskettäin kyselin teidän lukijoiden toiveita tämän vuoden postausaiheiden suhteen. Jos haluaisit erityisesti lukea jostakin tietystä aiheesta tai toisaalta toivoisit vähemmän tekstejä jostain muusta asiasta, käythän kirjoittamassa toiveitasi Sinun toiveesi -postaukseen.

Iloa päivääsi!

9 kommenttia:

 1. Paljon suunnittelua ja myös toteutunutta. Nostan peukkua ja hattua👍🏻👒

  VastaaPoista
 2. Olipas teillä hurjasti suunnitelmia ja hienosti niitä toteutettu! Me ostimme vanhan omakotitalon tänä kesänä ja ensi vuonna olisi tarkoitus aloittaa pienimuotoista remppaa. Ulkorakennus ainakin kaipaa teollisuusmaalausta ja puutarha polkuja ja istutuslaatikoita.

  VastaaPoista
 3. Hurjasti olette saaneet aikaan.
  Kiitos ilmakuvasta. Sen avulla saa muodostettua kokonaisnäkemyksen teidän puutarhasta ja siitä, miten mikäkin alue puutarhassanne sijoittuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmakuvien avulla puutarha on tosiaan paljon helpompi hahmottaa kokonaisuutena.

   Poista
 4. Paljon olette saaneet tehtyä. Meilläkin on tulevalle vuodelle aikamoinen lista jo rustattu. Isoimpana ehkä pihaan nouseva teräskaarihalli puolison traktoreille. Itse keskityn lähinnä puutarhan laittoon. Tuollainen hyönteishotelli kiehtoisi itseäkin, onko helppohoitoinen?

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...