tiistai 26. tammikuuta 2021

Kirjaesittely: Kasvikset uuteen kasvuun

Näin talvella, kun puutarhassa ei vielä voi hyötyviljellä, kiinnostus kääntyy sisätiloissa kasvatettaviin hyötykasveihin. Etenkin tammi-helmikuussa ikkunalaudalla ja kasvivalojenkin alla on vielä hyvin tilaa, kun esikasvatukset ovat vasta alkutaipaleella. Sainkin Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi kiinnostavan kirjan, Kasvikset uuteen kasvuun (Melissa Raupach ja Felix Lill, 2020, Minerva Kustannus Oy, 126 s.). Suurkiitos Minervalle kirjasta!


Kirjan ensimmäisessä osassa perehdytään kasvien kasvun perusasioihin, mm. valon, lämmön, kasvualustan ja hoidon perusteisiin. Lyhyesti käydään läpi yleisiä ohjeita myös mm. koulimiseen, lannoittamiseen ja talvettamiseen. 

Toinen osa sisältää yhteensä 21 eri hyötykasville jatkokasvatusohjeet. Käsiteltyjä kasviksia ovat mm. kiinankaali, peruna, piparjuuri, punajuuri, inkivääri ja basilika. Kustakin kasvista kerrotaan ensin lyhyesti yleistä tietoa mm. sen viljelyhistoriasta. Sen jälkeen annetaan napakat, selkeät jatkokasvatusohjeet kuvien kera ja lopuksi opastetaan kasvin sadonkorjuuta ja käyttöä. Valon, lämmön ja kastelun tarve sekä jatkokasvatuksen vaikeusaste on kullekin kasvikselle ilmoitettu vielä tähtimerkinnöin (1-3 tähteä).

 

Jatkokasvatusohjeet kullekin kasvikselle on esitetty selkeästi.

Kirjan lopussa annetaan vielä vinkkejä epäonnistumisten varalle. Lyhesti käydään läpi muutamia tuholaisia ja kasvitauteja sekä neuvotaan niiden torjunnassa. Myös valonpuutetta, polttovauriota, kloroosia ja juuriston huonoa kasvua käsitellään ja kerrotaan, miten niitä voisi välttää.

Kasvikset uuteen kasvuun on kiinnostava, uutta näkökulmaa tarjoava kirja, joka sopii myös ikkunalaudalla tai parvepuutarhassa viljelijälle. Kirjan neuvojen avulla muuten biojätteisiin päätyvistä kasvinosista voi kasvattaa itselleen vielä uutta satoa. Ainakin itse aion kokeilla saada kasviksia uuteen kasvuun näillä vinkeillä.

Oletko sinä kokeillut jatkokasvattaa kasviksia?

Iloista tiistaita!

1 kommentti:

  1. Kiinnostavaa tuo jatkokasvatus.
    Kevättalvella ole tökännyt multaan ruukkusalaattien jämät. Niistä ainakin saa toisen sadon. Muuta en ole kokeillut.
    Mukavaa illan jatkoa!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...