keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Yhteenvetoa viime kesästä: Hyötykasvit

Postailin aiemmin yhteenvetoa viime kesänä kasvattamistani chileistä ja paprikoista, tomaateista ja kesäkukista. Nyt vuorossa onkin katsaus viime kesän loppuihin hyötykasveihin. Suurin uusi ihastuksemme viime kesänä oli varmaankin punajuuri. Tänä vuonna aionkin kylvää punajuuria useaa lajiketta. Epäonnistumisiakin taas oli muutamia, ja pari lajia on sellaisia, joita harkitsen, viitsinkö enää kylvää uudestaan.

Mm. kesäkurpitsaa 'Diamant' F1, patty pan -kurpitsaa 'Sunburst' F1, tomatilloja 'Purple', basilikaa ja erilaisia papuja.


- mangoldi 'Bright Lights': Suorakylvö. Iti ja kasvoi hyvin, satoisat. Kaunis kelta-punaruotinen siemensekoitus. Punaruotiset mangoldit ovat mielestämme maukkaampia, mutta keltaisetkin ovat ihan hyviä. Kylvän jatkossakin.

- mangoldi 'Rhubarb Chard': Suorakylvö. Tämäkin iti ja kasvoi hyvin, helppohoitoinen, vaivaton. Ehdottomasti lempimangoldimme.

- mangoldi 'Winter': Suorakylvö. Valkoruotinen mangoldi. Voimakaskasvuinen, mutta virittyi runsaasti kukkaan ja sato jäi lopulta pienemmäksi kuin kahdesta edellisestä. Miedomman makuinen kuin kelta- ja punaruotiset.

- punajuuri 'Chioggia': Suorakylvö. Iti hyvin ja teki makeita, hyvänlaatuisia punajuuria. Kasvatin punajuurta nyt toista kertaa ja viime kesänä rakastuimme tähän. Ehdottomasti jatkoon!

Punajuuria 'Chioggia', lisäksi porkkanoita 'Sugarsnax 54' F1 ja 'White Satin'.

- kaskinauris 'Enon Kanta': Esikasvatin, sillä siten olemme saaneet paremman sadon kuin suorakylvönä. Iti jälleen hyvin ja teki melko kookkaitakin nauriita. Tällä kertaa kirvat ja pienet toukat eivät vaivanneet nauriita. Koko perheen herkkua, kylvän jatkossakin.

- nauris 'Goldana': Kuten edellinen.

- lanttu 'Wilhelmsburger': Kokeilin jo kolmatta vuotta peräkkäin, ja jälleen jäimme ilman satoa. Iti hyvin, mutta kirvat tuhosivat taimet taas, vaikka kuinka yritin torjua niiden hyökkäystä. En tiedä, viitsinkö enää yrittää.

- retiisi-sekoitus: Suorakylvö. Iti ja kasvoi hyvin, sato oli todella runsas. Punaiset retiisit olivat minusta maukkaimpia. Meille iski alkukesästä oksennustauti juuri kesken parhaimman retiisisadon, ja sen jälkeen en näitä enää itse pystynyt syömään. Tämän vuoden saatan pitää retiisistä taukoa, mutta ehkäpä ne ensi vuonna taas maistuisivat.

- retiisi 'Eiszapfen': Suorakylvö. Iti ja kasvoi erittäin hyvin, todella satoisa. Valkoinen, pitkulainen lajike, joka ei ollut yhtä maukas kuin tavallinen punainen ja pyöreä lajike.

- japaninotakilokki: Suorakylvö. Ei taaskaan itänyt, vaikka kylvin useampaan kertaan. Tätäkin olen nyt parina vuonna jo kokeillut monilla kylvöerillä, ja täytyy tunnustaa, että alan turhautua yrittämään enää.

- uudenseelanninpinaatti l. lamopinaatti: Suorakylvö. Iti ja kasvoi tosi hyvin, itse asiassa paremmin kuin parina viime vuonna ja satoa riitti hyvin pakastimeenkin asti. Viime vuosi oli tavallisenkin pinaatin suhteen hyvä, joten pinaattia meillä piisaakin varmasti kesään asti, vaikka sitä melko ahkerasti käytämmekin. Kuuluu vakiokylvöihini.

Uudenseelannin pinaatti l. lamopinaatti teki mahtavan sadon. Tässä siitä vain osa.

- rukola: Helppo kasvattaa, nopeakasvuinen, satoisa, hyvänmakuinen. Kylvän vuosittain.

- maustebasilika 'Ordinary': Esikasvatin. Iti hyvin, lempibasilikamme. Satoa tuli jälleen runsaasti ja riitti kuivattavaksikin. Kuuluu vakiokylvöihini.

- basilika 'Large Leaved': Muistuttaa paljon yllä olevaa basilikaa niin kasvultaan kuin maultaankin, mutta lehdet ovat selkeästi isommat. Kylvän vuosittain.

- basilika 'Emily': Myös tämä muistuttaa maultaan ja kasvutavaltaan kahta edellistä. Kasvatan basilikoja aina yhdessä suuressa ruukussa, ja ilman nimikylttiä 'Emily' olisi vaikea erottaa 'Ordinary':sta. Kylvän jatkossakin.

- basilika 'Dark Opal': Punalehtinen basilika, jota kylvän osittain juuri lehtien kauniin värin vuoksi tuomaan kontrastia muiden basilikoiden vihreyteen. Maultaan vähän edellä olevia voimakkaampi, ei mielestäni ihan yhtä hyvä kuin muut kasvattamani basilikat.

- sokerimaissi 'Golden Bantam': Esikasvatus. Iti nopeasti ja kasvoi hyvin, voimakaskasvuinen. Toissa kesänä jäimme ensimmäistä kertaa ilman satoa, kun kukinta alkoi niin myöhään, mutta viime kesänä saimmekin sitten ennätyssadon. Tosi makeat maissinjyvät. Kuuluu vuosittaisiin kylvöihini.

- tomatillo 'Purple': Esikasvatus. Lähti jälleen mukavasti kasvuun, kukki runsaasti ja satoa tuli muutamasta taimesta upea määrä aina säilöttäväksi asti. Rakastuimme tähän toissa kesänä ja tätä on pakko kylvää vuosittain.

- parsakaali 'Premium Crop' F1: Esikasvatin. Parsakaalia olen kasvattanut parina vuonna, mutta viime vuonna saimme vihdoin ensimmäistä kertaa kunnon sadon: useita, maukkaita, kookkaita parsakaaleja. Ehdottomasti kylvän jatkossakin.

Parsakaali 'Premium Crop' teki useita hyvänkokoisia kukintoja.
 
- ruusukaali 'Roodnerf': Esikasvatin. Kokeilin ensimmäistä kertaa. Iti hyvin, kaaliperhoset eivät hakeutuneet tähän niin hanakasti kuin esim. punakaaliin. Satoa tuli mukavasti aina myöhäiseen syksyyn asti. Jatkoon!

- kukkakaali 'Erfurter': Esikasvatin. Jos viime kesä oli hyvä parsa- ja ruusukaalien suhteen, oli kukkakaalin kanssa sen sijaan taas nihkeämpi vuosi. Toissa vuonnahan sain tästä tosi hyvän sadon, nyt sato jäi yhteen pikkuiseen, vaikkakin hyvänmakuiseen kukkakaaliin. Kylvän jatkossakin.

- punakaali 'Rotkopf': Esikasvatin. Iti jälleen hyvin. Kaikista viime kesänä kasvattamistani kaaleista tämä oli kaaliperhosten suosikki, vaikka harsot suurimmilta tuhoilta kaaleja suojasivatkin. Tosin aiempina vuosina olen kasvattanut myös keräkaalia, jonka kimppuun kaaliperhoset ovat iskeneet vielä innokkaammin. Hyvä peruspunakaali. Kylvän jatkossakin.

- kyssäkaali 'Delikatess Weiss': Suorakylvö. Iti ja kasvoi hyvin, satoa tuli mukavasti ja ötökätkään eivät nyt olleet riesana. Kylvin useita eriä, jonka ansiosta satokausi oli pidempi. Yksi perheemme suosikeista, jota kylvän vuosittain.

- pinaattikiinankaali l. pak choi: Esikasvatus. Lähti jälleen hyvin kasvuun, mutta lopulta kaikki taimet kuolivat kirvatuhoihin. Sama kohtalo niillä oli toissa vuonnakin. Kokeilen vielä uudestaan.

- kurpitsa 'Big Max': Esikasvatus. Kasvatin ensimmäistä kertaa. Tyttökukkia sai odottaa tosi myöhään, ja tuntuikin, että kasvukausi loppui viime kesänä sen vuoksi vähän kesken. Poikakukkia söimme kuitenkin pitkin kesää täytettyinä ja friteerattuina. Pari kohtalaisen kokoista kurpitsaa lopulta saimme. Kylvän uudestaankin.

- kesäkurpitsa 'Diamant' F1: Esikasvatus. Toissa vuonna kylvin ensimmäistä kertaa ja silloin tämä nousi kerrasta suosikiksemme. Helppo kasvattaa, todella satoisa. Jatkoon!

- myskikurpitsa: Esikasvatus. Tätä olen kylvänyt aiemminkin useissa erissäkin, mutta olemme aina jääneet ilman satoa. Viime kesänä saimme yhden, aivan pikkuisen kurpitsan, joka tosin oli oikein makoisa. Ehkä kokeilen vielä joskus.

- patty pan -kurpitsa 'Sunburst' F1: Esikasvatus. Lempikurpitsani. Helppo kasvattaa. Tekee runsaasti keltaisia, kiekkomaisia kurpitsoja, joita riitti säilöntäänkin. Kylvän vuosittain.

- härkäpapu 'Triple White': Kasvoi hyvin, tuotti satoa mukavasti. Vakiohärkäpapumme.

- salkopapu 'Blauhilde': Kylvin ensimmäistä kertaa ja ihastuin tähän lajikkeeseen oikein kunnolla. Kasvoi rehevänä, tuotti valtavan sadon, jota päätyi pakastimeenkin runsain mitoin. Lisäksi kasvusto on todella kaunis punasävyisten lehtien ansiosta ja tuo hauskaa vaihtelua hyötytarhan vihreyteen. Tämä sopisi ihan hyvin köynnösseinällekin tuomaan väriä. Ehdottomasti jatkoon!

 

Violetti salkopapu 'Blauhilde' teki upean sadon. Puna-vihreät palot ovat papua 'Catarino', vihreät pensaspapuja 'Prelude' ja 'Processor'.

- salkopapu 'Neckargold': Tätä olen kylvänyt nyt jo ainakin kolme vuotta, välillä taimet kasvavat kituen, välillä eivät lainkaan, mutta kertaakaan emme ole saaneet satoa. Nyt taidan jo luovuttaa tämän lajikkeen kanssa.

- pensaspapu nimetön: Todella hyvä papulajike. Runsas, maukas sato, melko suuret pavut.

- pensaspapu 'Prelude': Iti jälleen mukavasti, kasvoi hyvin. Erityisen hyvänmakuinen. Kylvän jatkossakin.

- pensaspapu 'Processor': Iti hyvin, sato oli jälleen kohtalaisen hyvä. Jatkoon tämäkin!

- papu 'Catarino': Toin siemenet matkamuistona Portugalista. Todella kauniit, vaaleanpunavalkoiset palot ja pavut. Satoakin tuli mukavasti. Kylvän uudestaankin.

- silpoydinherne 'Onward': Kasvoi hyvin, satokausi alkoi varhain. Hyvät, makeat herneet. Helppo kasvattaa, suorakylvö. Kuuluu jokakesäiseen kylvövalikoimaani.

- silpoydinherne 'Kelvedon Wonder': Pääosin kuten edellinen. Tuli satoikään pari viikkoa edellistä myöhemmin. Todella maukkaat herneet. Tätäkin kylvän vuosittain.

- silpoydinherne 'Kleine Rheinländerin': Tätä kokeilin ensimmäistä kertaa. Todella paljon kahden edellisen kaltainen, hyvänmakuiset herneet, pitkä satokausi. Jatkoon!

- sokeriherne 'Norli': Kylvin nyt toista kertaa ja tällä kertaa tämä onnistui loistavasti. Satoa tuli kauan ja runsaasti, sitä riitti pakastimeenkin asti. Erityisesti ihastuimme tähän wokattuna. Ehdottomasti jatkoon!

- avomaankurkku 'Delikatess': Esikasvatus. Kylvin tätä lajiketta ensimmäistä kertaa. Iti hyvin, tuotti mukavasti n. 10cm pituisia, maukkaita kurkkuja. Kylvän uudestaankin.

- avomaankurkku 'Rhensk Druv': Esikasvatus. Luottokurkkuni, joka kasvaa hyvin ja tekee maukkaita pikkukurkkuja pitkään. Sopii hyvin kasvatettavaksi myös ruukussa esim. terassilla.

- avomaankurkku 'Konsa' F1: Esikasvatus. Iti ja kasvoi hyvin. Kurkut ohuita, sormenpaksuisia, hyvänmakuisia. Sato jäi niukemmaksi kuin kahdella edellisellä. Kokeilen joskus uudestaan.

- avomaankurkku 'Beth Alpha': Esikasvatus. Hyvänmakuinen avomaankurkku, joka kuuluu myös vuosittaisiin kylvöihini. Tämäkin sopii hyvin ruukkukasvatukseen.

- pikkelikurkku 'White Mini': Esikasvatus. Ihana, uusi tuttavuus. Pienet, n. 8cm pituiset, erittäin maukkaat kurkut. Runsas sato, pitkä satoaika. Sopii hyvin säilöttäväksi esim. suola-/etikkakurkkuina. Ehdottomasti jatkoon!

Korissa valkeita pikkelikurkkuja 'White Mini' ja isompia vihreitä avomaankurkkuja 'Beth Alpha', lisäksi herneitä, papuja, keräsalaattia 'Market Favourite'. Lautasella mm. ämpäriperunoita violetteja kaskinauriita 'Enon Kanta' ja keltaisia nauriita 'Goldana'.

 

- kesäsalaatti 'Market Favourite': Suorakylvö. Yksi vakiosalaateistamme. Itää hyvin, satoisa. Kylvän vuosittain.

- jäävuorisalaatti: Kokeilin ensimmäistä kertaa. Viime vuonna kylvämistäni salaateista paras. Rapea, maukas, hyvä sato. Ehdottomasti jatkoon!

- tatsoikaali: Tämäkin oli kokeilussa ensimmäistä kertaa. Iti hyvin, mutta lopulta sato jäi varsin niukaksi. Kokeilen tänä vuonna uudestaan.

- japaninkaali l. mizuna: Tämäkin oli uusi kokeilu. Iti kohtalaisesti, mutta sato jäi melko niukaksi. Uusi yritys tänä vuonna.

- lehtisalaatti 'Red Salad Bowl': Suorakylvö. Kaunis, punaisenkirjava, hyvä perussalaatti. Kuuluu vakiokylvöihini.

- pinaatti 'Bazaroet': Laitoin syyskylvönä. Helppo kasvattaa, sato oli jälleen todella hyvä. Ainakin meillä on kasvanut syksyllä kylvettynä paremmin eikä virity kukkaankaan niin helposti kuin keväällä kylvettynä. Tämän vuoden pinaatit kylvin taas jo viime syksynä. Kylvän joka vuosi. 

Pinaattia 'Bazaroet' ja kaskinauriita 'Enon Kanta


- porkkana 'Nantes 2': Laitoin syyskylvönä suoraan istutuslaatikkoon. Iti hyvin, paksut, lyhyehköt, hyvänmakuiset porkkanat.

- porkkana 'Nantes 6 Fancy': Kuten edellinen. Näissä lajikkeissa en juuri huomannut eroa.

- naposteluporkkana 'Sugarsnax 54 F1': Tämänkin kylvin edellisenä syksynä. Nopeakasvuisempi kuin kaksi edellistä, todella makeat porkkanat. Suosikkiporkkanamme. Kylvin taas jo syksyllä tämän vuoden porkkanat.

- porkkana 'White Satin': Kylvin keväällä. Iti ja kasvoi hyvin. Valkoiset, kauniit porkkanat, jotka olivat kuitenkin selvästi mauttomammat kuin oranssit lajikkeet.

- kesäporkkana 'Oxheart': Tämän kylvin keväällä. Pyöreät, pienehköt, maukkaat porkkanat. Sopii matalaankin multatilaan.

- palsternakka 'Guernsey': Kuuluu vakiosyyskylvöihini. Yksi suosikkijuureksistamme! Todella helppo kasvattaa syyskylvönä, ei juuri kaipaa hoitoa. Jälleen runsas sato. Kylvin taas viime syksynä siemenet tätä vuotta varten.

- tilli 'Pikant': Tämänkin kylvin syksyllä. Helppohoitoinen, hyvin itävä perustilli. Meillä kylväytyy välillä myös itse.

- mustajuuri 'Duplex': Kylvin sekä syksyllä että keväällä. Iti huonosti, ei satoa. Kokeilen ehkä joskus vielä uudestaan.

- mustajuuri 'Lange Jan': Kuten edellä. Toissa vuonna mustajuurisatomme oli pari pikkusormeakin pienempää pötkelöä, ja se on toistaiseksi ainoa satomme. Ehkä yritän vielä joskus uudestaan.

Mitä hyötykasveja sinä kylvät vuosittain?
Entä löysitkö viime kesänä jotain uutta lajia/lajiketta, johon ihastuit? 
 
 Mukavia tammikuun viimeisiä päiviä!

6 kommenttia:

 1. Kunnioitettava hyötykasvilista sinulla.
  Olet todella innostunut kokeilemaan eri lajikkeita.
  Minä olen pidättäytynyt 1 lajikkeeseen per kasvi.
  Porkkana, punajuuri, mustajuuri, palsternakka, mustajuuri, mangoldi, salkopapu, pensaspapu, silpoydinherne, härkäpapu, tomaatti, kasvihuonekurkku, avomaan kurkku, Kesäkurpitsa, spagettikurpitsa, fenkoli, latva-artisokka, jäävuorisalaatti, lehtisalaatti, tammenlehtisalaatti, basilika, purjo. Ehkä tässä tuli jo kaikki vuosittain kylvämäni. Lisäksi istutan valkosipulia, sipulia ja perunaa. Monivuotisia itsestään nousevia ovat raparperi, piparjuuri, maa-artisokka, parsa, lipstikka ja yrtit. Kaalien, lantun ja nauriin kasvatuksen olen nykyisin ulkoistanut tyttärelleni, jolla on näille sopivampi maa.

  VastaaPoista
 2. Mukava suaha omasta puutarhasta syötäviä ja säilöttäviä kesän mittaan! Siulla onkin runsas valikoima ollu viime kesänä. Miulla ol kasvamassa perinteisii ja ylleisii. Peruna, porkkana, sipulii kahtalaista. Punajuurta, pinattii, tillii, salattia ussiimpoo ja yrttejä. Hernettä, sammoo Enon Kanta naurista ja nyt jo sain uuvet siemenet kesäks. Avomuankurkku, kasvihuonekurkku. Tomatteja er lajikkeita, chili ja paprika. Kesäkurpitsa ja retiisi.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus!
  Tallensin luettelon itselleni ja aion käydä sen tarkasti läpi.
  Kiitos!:)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...