tiistai 19. tammikuuta 2021

Vihersisustusta

Yhteistyössä Huiskula

Meillä on talon ylätasanteella lipasto, jonka päällä on ollut milloin mitäkin. Jossain vaiheessa siinä kökötti pari matalaa traakkipuuta, jotka kuitenkin siirtyivät myöhemmin isompiin, lattialla oleviin ruukkuihin olohuoneeseen. Sen jälkeen lipastoa ovat somistaneet erilaiset koriste-esineasetelmat, ja viimeisimmäksi siinä oli joulun aikaan koristeltu kynttilälyhty. Tasanne valkeine seinineen on kuitenkin mielestäni kaivannut viime aikoina nimen omaan huonekasveja, ja päätinkin vähän vihersisustaa siellä.

Kasvit viihtyvät yleensä ryhmänä, sillä esimerkiksi ilmankosteusolot ovat silloin suotuisammat. Itsekin tykkään usean huonekasvin rykelmistä, sillä niiden hoito on helpompaa verrattuna tilanteeseen, jossa yksi on siellä ja toinen täällä. Lisäksi kasviryhmät ovat minusta hauskan näköisiä. Niinpä keräsin lipaston päällekin useita kasveja.

Lipaston päälle pääsi paavonnukkumatti, joka kohottaa lehtensä ylöspäin ja kääntää ne suppuun iltaisin. Tällä lajikkeella on kauniit, punaiset lehtisuonet. Paavonnukkumatti viihtyy puolivarjossa, tasaisen kosteassa mullassa ja tykkää sumuttelusta.

Toinenkin raitalehtinen kasvi löytyy joukosta, nimittäin tämä suloinen maija. Sekin viihtyy puolivarjossa, tykkää säännöllisestä kastelusta ja sumuttelusta.

Keihäsanopinkieli herätti heti lasten huomion hauskalla ulkonäöllään. Sen pitäisi olla helppohoitoinen ja monenlaisiin olosuhteisiin sopeutuvainen. Se viihtyy valoisalla paikalla, mutta pärjää myös melko varjoisassa, jos kastelu pidetään niukahkona.

Kukkivia huonekasveja minulla ei entuudestaan ole, ja tämä flamingonkukka oli ihana uusi tuttavuus. Sen vaaleanpunaiset kukat ovat lähes sävy sävyyn maijan lehtien raitojen kanssa. Flamingonkukkakin viihtyy hajavalossa, puolivarjossa, ja se istutetaan hapahkoon, ilmavaan kasvualustaan, esim. orkideamultaan. Kasteluveden olisi hyvä olla kalkitonta, jos mahdollista. Tämäkin kasvi tykkää sumuttelusta.

Joukon jatkeeksi pääsi vielä kirjavalehtinen juoru, joka pitää valoisasta paikasta. Jos tämä hajavaloa useasta eri suunnasta saava paikka ei ole sille tarpeeksi valoisa, siirrän sen jatkossa ikkunan ääreen. Juorua kastellaan kerralla runsaasti ja annetaan sitten pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välissä.

 

Mikä on sinun lempihuonekasvisi?

Iloa päivääsi!

5 kommenttia:

 1. Raitalehtiset kasvisi ovat ihania. Minulla ei tällä hetkellä kovin montaa viherkasvia ole. Ikkunalautojen alla on sähköpatterit, joista kasvit eivät tykkää ollenkaan.
  Blogissani on sinulle haaste, jos haluat ottaa sen vastaan: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/01/puutarhanakymia-haaste.html

  VastaaPoista
 2. Kyllä olen ihaillut nyt palmuvehkaani, niin kiiltävät lehdet ja helppohoitoinen, uutta kasvua tekee.
  Peperomia rotundifolia, pennimuori, on myös viihtynyt talven hyvin.
  Mutta tuo sun vaaleanpunainen flamingonkukka näyttää niin kivalta. En ole ennen nähnyt vaaleanpunaista.
  Viherkasvit antavat kyllä paljon iloa, ja myös harmeja, kun niihin joku ötökkä pesiintyy :)

  VastaaPoista
 3. Kivoja nua maijat. Niitäki on mulla joskus ollu, mutta niiton tullu sen jäläkihin palio lisää erilaasia. Hm....taitaa anopinkiäli viärä voiton.

  VastaaPoista
 4. Love your beautiful plants...love Ria...🍀💕🍀

  VastaaPoista
 5. Upea asetelma, nuo punaiset värisävyt useammassa kasvissa nousee hienosti esille. Itse jouduin ostamaan pienen kasvilampun omalle asetelmalleni, kun ne oli vähän sisemmällä huoneessa.

  Iloa tammikuuhusi :D

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...