maanantai 11. tammikuuta 2021

Yhteenvetoa viime kesästä: Tomaatit

Esikasvatusajan ollessa käsillä ajattelin taas kerrata viime vuonna kasvattamieni hyötykasvien onnistumista ja pohtia, mitä lajeja/lajikkeita kannattaa kylvää jatkossakin ja mitä ei. Vastaavanlaisen yhteenvedon tein jo aiemmin chileistä ja paprikoista, ja nyt vuorossa ovat tomaatit. Vuosittain olen lisännyt kirsikkatomaattien määrää kasvihuonetomaattien kustannuksella, ja viime vuonna suurin osa tomaateistamme olikin jo pieniä tomaatteja tekeviä lajikkeita. Sama suuntaus jatkuu varmasti tulevinakin vuosina, sillä nämä pikkuiset tomaatit ovat meillä kyllä tavallisia tomaatteja suositumpia.

Kirsikkatomaatti 'Supersweet 100' F1

- runkotomaatti 'Green Envy': Kokeilin ensimmäistä kertaa. Vain pari siementä iti, mutta niistä kasvoi vankat taimet. Pienehköt, vihreät, erittäin maukkaat tomaatit. Kylvän toistekin.

- runkotomaatti 'White Zebra': Tämäkin oli kylvövuorossa ensimmäistä kertaa. Kasvoi hyvin ja tuotti satoa mukavasti. Vaaleankellanvihertävät, hyvänmakuiset tomaatit, jotka ovat kauniita esim. salaatissa tai leivänpäällä. Voisin kylvää uudestaankin.

- runkotomaatti 'Boar's Tooth': Uusi tuttavuus, joka iti hyvin. Pienet, puna-vihreä-raidalliset, pitkulaiset tomaatit. Hyvänmakuinen. Varmasti kylvän joskus uudestaan.

- runkotomaatti 'Ildi': Vain yhden taimen sain lopulta kasvihuoneeseen asti, mutta se tuotti mukavasti pieniä, makeita, keltaisia tomaatteja. Kylvän toistekin.

- kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight': Tätä olen kasvattanut jo useana vuonna. Maistuvat, makeat tomaatit ja runsas sato. Kuuluu vakiokylvöihini.

- kirsikkatomaatti 'Supersweet 100' F1: Tämä oli kylvössä nyt toista kertaa eikä pettänyt tälläkään kertaa. Todella makeat, maukkaat kirsikkatomaatit, hyvä sato. Ehdottomasti jatkoon!

- kirsikkatomaatti 'Red Cherry': Tästäkin minulla on kokemusta jo usealta vuodelta. Runsas, maukas sato. Kylvän jatkossakin.

- kirsikkatomaatti 'Tiny Tim': Luottotomaattilajikkeemme, joka tosin sai nyt tiukat haastajat parveketomaateista. Maukas, todella satoisa ja kypsyi jälleen ensimmäisenä. Sopii hyvin kasvatettavaksi myös ruukussa esim. terassilla.
 
Kirsikkatomaatti 'Tiny Tim'

- kirsikkatomaatti 'Sweet Million' F1: Kuuluu jo vakiokylvöihini. Hyvänmakuinen, makea, satoisa, punainen kirsikkatomaatti.

- amppelitomaatti 'Romello': Kasvatin pari vuotta sitten ensimmäisen kerran ja tämä lajike ei pettänyt nytkään. Helppohoitoinen, sai rönsyillä vapaana korkeassa ruukussa, ei tarvitse tukea. Kukki runsaasti ja teki paljon pieniä, maukkaita tomaatteja. Satokausi alkoi varhain ja kesti todella pitkälle syksyyn. Pääsee vakiokylvöjeni listalle.

- pensastomaatti 'Hoffmans Rentata': Lähti kasvuun mukavasti, mutta satoa alkoi tuottaa melko myöhään, vaikka olikin kasvihuoneessa. Melko matala, pärjäsi tukikepin kanssa. Punainen, hyvä perustomaatti.
 
Parveketomaatti 'Balconi Yellow' (keltainen), parveketomaatti 'Balconi Red' (pienemmät punaiset), kirsikkatomaatti 'Tiny Tim' (isommat punaiset)

- parveketomaatti 'Balconi Yellow': Kokeilin ensimmäistä kertaa ja ihastuin täysin. Iti hyvin, matalat kasvustot, joihin riittivät tueksi tukikepit. Keltaiset pikkutomaatit. Erittäin runsas sato, satokausi alkoi varhain ja kesti pitkälle syksyyn. Yksi viime vuoden suosikeistani.

- parveketomaatti 'Balconi Red': Myös tämä oli kokeilussa ensimmäistä kertaa ja oli varsin samanlainen kuin edellinenkin, tosin tomaatit olivat punaisia. Ehdottomasti jatkoon tämäkin!
 
Mikä on sinun suosikkitomaattilajikkeesi? 

Hauskaa uutta viikkoa!

6 kommenttia:

 1. Tässäpä oli hyvä tietoisku tomaateista. Kiitos tästä.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin lähes kaikki kasvihuoneen tomaatit ovat kirsikkatomaatteja!
  Pitääkin tarkistaa tarviiko tilata lisää siemeniä, vai jäikö viime vuodelta riittävästi.

  VastaaPoista
 3. Balcony Yellow on hyvä keltainen kirsikkatomaatti, maukas ja ohutkuorinen. Muita keltaisia en kasvata. Oma suosikki on kuitenkin virolainen nimetön lajike ja toinen luumutomaatti Mandat H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo luumutomaatti onkin minulle uusi lajike. Täytyy pistää mieleen, kiitos vinkistä!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...