torstai 14. tammikuuta 2021

Luonnonkivet puutarhassa, osa 1/2

Rakastan luonnonkiviä puutarhassa, ja niitä onkin hyödynnetty meillä monin eri tavoin. Puutarhastamme löytyy mm. kivimuuri, luonnonkivipylväitä, kivikatteisia alueita ja myös upeita, yksittäisiä, katseenvangitsijoina toimivia kiviä. Keräsinkin parin postauksen verran kuvia siitä, millä eri tavoin luonnonkiviä on käytetty puutarhassamme. Tervetuloa kiviselle kierrokselle puutarhaamme!:)

Lähdetään liikkeelle etupihalta, jossa luonnonkiviä on käytetty mm. polun reunustajina ja matalana kivimuurina. Oikeassa reunassa pilkottaa laajempi, kivikatteinen alue.

Etupihan toisessa kulmassa oleva matala kivimuuri päättyy kivikatteisen alueen reunalle.

Kivikatteiselta alueelta ensimmäisen kuvan istutusaluetta päin. Vaalea kivikate peittää mm. rungollisten syyshortensioiden 'Limelight' ja pilarikatajien 'Suecica' ympäristöä. Vaalean kivikatteen ja Vehreän Keitaan rajalla on kapea kaistale isompia, pyöreähköjä luonnonkiviä.

Talon sisääntulon luota kulkee ohuista luonnonkivistä tehty askelpolku kivikatteen halki ensimmäisessä kuvassa näkyvälle hiekkapolulle.

Etupihalla on myös kivikasa, jossa kukkii mm. kivikkosuopayrtti.

Etupihan kivialueet on helpompi hahmottaa ilmakuvasta. Talon edustallakin on vielä toistaiseksi pyöreähköjen luonnonkivien peittämä alue. Siihen haaveilen lähivuosina kuitenkin kivireunaisesta, kohopenkkiin tehdystä istutusalueesta.

Etupihalla autopaikan toisella puolella on myös pieni alue samaa valkeaa kivikatetta kuin yllä olevissa kuvissa. Tässäkin kasvaa keijuangervoja 'Little Princess'.

Talon päädyssä ensimmäisen kuvan heikkapolku jatkuu luonnonkivireunuksineen takapihan terassille.

Terassin reunan ja Pensasryhmän väliin jää kapea kaistale, joka on peitetty erikokoisilla luonnonkivillä.

Terassin Kivikkokasvialueelta löytyy paljon erikokoisia ja -muotoisia luonnonkiviä, joiden raoissa kasvaa mm. maksaruohoa, ajuruohoa ja euroopanalppitähteä. Myös pari pallotuijaa ja rungollinen kartiotuija 'Brabant' mahtuvan alueelle pienen suihkulähdealtaan kera.

Terassilta alas puutarhaan johtavien portaiden toiselta puolelta löytyy samantyylinen Terassin Pieni Kolmio, jossa on samoja kasveja kuin edellisen kuvan isommalla kivikkoalueella.

Samaa aluetta lähempää. Tälläkin puolella tuijien alla on valkea koristekivikate. Kolmion yhteen kulmaan pääsi katseenvangitsijaksi komea, vaalearaidallinen kivi.

Terassin Pieni Kolmio vielä toisesta suunnasta.

 

Luonnonkivipostausteni kakkososassa jatkamme kierrosta mm. liuskekiveyksen, Kivikkolaakson ja metsäpuutarhan alueelle, joista kaikista löytyy ihania luonnonkiviä eri tavoin hyödynnettyinä.

Onko sinulla luonnonkiviä puutarhassasi?

Mukavaa loppuviikkoa!

15 kommenttia:

 1. Hianua ja monipualista kivien käyttyä!
  On, muttei hetikää nuan palio.

  VastaaPoista
 2. Hienot alueet. Meillä on tosi vähän kiviä pihapiirissä eikä ole tullut myöskään ostettua. Mutta aina kun löydän kiven vien sen yhteen ja samaan paikkaan. Meillä on hiekkapitoinen maa mitä on helppo kaivaa.Oletteko ostaneet nuo kivet vai onko omasta takaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaikki kivet ovat omasta pihasta löytyneitä.:)

   Poista
 3. Upeita kivetyksiä, miten pidät kivien välit rikkaruohottomina,kitkemällä vai rondupilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kitken kivikoista rikkaruohot, kuivia puiden lehtiä ja roskia kerään tarvittaessa myös ohuilla grillauspihdeillä, jos en niihin sormin pääse kunnolla käsiksi. Roundupia meillä ei käytetä.

   Poista
 4. Paljon, mukavasti laitettuja kiviä on puutarhassasi. Luonnonkivet sopivat puutarhaan.

  VastaaPoista
 5. Luonnonkivistä saa aikaiseksi vaikka mitä kun käyttää ne hyödyksi eikä pidä jätteenä. Näitä kivijuttuja on kiva tutkia, sillä luonnonkivet ovat omaakin sydäntä lähellä. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 6. Kivet on ihania! Ne sopii moneen tarkoitukseen, tekin olette huomanneet sen ;)

  VastaaPoista
 7. Kiva idea tuo kolmio terassilla💚

  VastaaPoista
 8. Hei, todella ihania ideoita luonnonkivien käyttämisestä puutarhassa, etenkin nuo polunreunukset ovat todella kauniit. Olemme myös innostuneet käyttämään kiviä puutarhassa. Ajattelimme aloittaa kivikoriseinästä, joten sellainen on meillä etsinnässä. https://www.ikitaito.fi/palvelut

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...