maanantai 11. toukokuuta 2020

Etupihan pikkuinen askelpolku luonnonkivistä

Meillä etupihalla alkaa ulko-oven toiselta puolelta seinustalta valkoisen koristekivikatteen peittämä alue, jonka takana on Vehreä Keidas. Aiemmin kulku Vehreälle Keitaalle on ollut vain koristekivikatteen poikki, mutta kaipasin reittiin lisää selkeyttä. Niinpä ajatuksena oli tehdä askelpolku koristekivikatteen halki.

Aluksi etsimme pyöreitä betonisia askelkiviä, mutta sopivia ei täälläpäin ollut myynnissä. Sitten ajattelimme tehdä laatat itse betonista, mutta onneksi emme siihenkään ryhtyneet. Nimittäin muistin lopulta, että meillähän on omalta pihalta kaivuuhommien lomassa löytyneitä litteitä, laattamaisia kiviä tontin takaosassa matalan kivimuurin luona. Ne ovat löytyneet jo vuosia sitten ja unohtuneet sinne kivipaljouden keskelle odottamaan hyvää sijoituspaikkaa. Luonnonkivet sopivatkin tälle alueelle paljon paremmin kuin betonilaatat, sillä etupihalla on luonnonkiviä hyödynnetty muutenkin monella eri tavalla. Tässäpä pari kuvaa pikkuisesta askelpolustamme:

Uskomatonta, miten suuren muutoksen muutaman kiven lisääminen sai aikaan. Nuo litteät kivet luovat nyt selkeän kulkureitin ovelta taustalla näkyvälle Vehreää Keidasta halkovalle hiekkapolulle.

Kivien asennus oli varsin nopea projekti, ja ylijääneelle vaalealle koristekivellekin oli paikka valmiina etupihan toisella laidalla Viherseinäpenkin edustalla olevien keijuangervojen 'Little Princess' alla.

Betonitöitä, mm. -laattoja vaikkapa raparperin lehtien avulla, haluaisin vielä joskus puutarhaamme tehdä, mutta niiden paikka tulee sitten aikanaan olemaan takapihan puolella. Onko sinun puutarhassasi askelkivipolkuja? Jos on, mistä materiaalista ne on tehty?

Tähän lopuksi on vielä seitsemännen hyvän mielen arvonnan tulosten aika. Arvonta toteutettiin nytkin perinteisenä lappuarvontana, ja onnettarena toimi tällä kertaa nuorin lapsemme. Kaunista kukkaloistoa siemensetin muodossa voitti Päden paja. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Suloista uutta viikkoa!

14 kommenttia:

 1. Kyllä luonnokivi aina betonin voittaa, kauniit askeleen paikat nuo litteät kivet💚 Meillä on muutama lyhyt polun pätkä joille olen asetellut astinkiviä mutta toinen niistä pitäisi ehdottomasti muuttaa luonnokiville. Nyt siellä on itse valetut pyöreät laatat jotka ei kyllä oikein sovi kokonaisuuteen. Betonilaattoja meillä on ihan talon läheisyydessä mutta lähempänä tontin laitoja luonnollisuus olisi valttia👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin haluaisin askelpolkuja lisää. Ainakin tuonne metsäpuutarhan puolelle voisi jossain vaiheessa sellaisen tehdä.

   Poista
 2. Hienot askelmat tuli ja hyvä juttu kun pystyy hyödyntämään jo itsellä olemassa olevaa materiaalia-

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen askel polku! Meillä on paljon luonnonkivipolkuja jotka osittain ovat peittyneet nurmen alle. Suunnitteilla on myös betonikivipolku. Saapa nähdä miten sopii yhteen kivikkorinteen kanssa.

  VastaaPoista
 4. Soli äkkiää tehty, ku sai oivalluksen. Ja viälä ilimaaseksi. Askelpoluusta tuli kiva yksityyskohta lisää puutarhahan.
  On, luannonkivistä, istutusten keskellä. Nimitän niitä hyppykiviiksi. Nurmikollon pätkä itte valettuja pyäreetä askelkiviä ja looratarhas raparperilaattoja. Niitä pitääs teherä viälä muutama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinulla onkin paljon erilaisia askelkiviä puutarhassasi. Minullakin on Kaaripenkissä juurikin tuollainen hyppykivi, josta yletyn kitkemään penkin keskiosat.

   Poista
 5. Hauska idea! Varsinkin lapsista on varmasti hauska hyppiä kiveltä toiselle - miksei aikuisistakin!

  Oman puutarhan polut ovat ainakin toistaiseksi nurmikkoon tallautuneita reittejä. Tykkäisin ehkä itsetehdyistä betonilaatoista tai kivistä, jostain, jolla on kiva kävellä myös paljasjaloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin kulkureitit ovat aiemmin olleet näitä tallautuneita polkuja, joista tänä kesänä osa saa laatat, osa hiekkapeitteen.

   Poista
 6. Hieno kivipolku ja edullisesti.
  Meillä on joitakin polkuja betonilaatoista, mutta ne eivät nykyisin enää ole kaikkein tarkoituksenmukaisemmilla paikoilla. Tarttis' tehdä jotain ;)
  Meillä tuli tänään räntää.
  Toivotaan viikosta aurinkoista tästä eteenpäin.

  VastaaPoista
 7. Hyvä polku tuli. Litteät luonnonkivet sopivat tuohon hienosti.
  Minulla on kolme polkua kukkapenkkejä halkomassa, litteät kivet toimivat niissä parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta! Nuo kukkapenkkejä halkovat polut ovat kyllä käteviä penkkien hoitoakin ajatellen.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...