keskiviikko 26. elokuuta 2020

Reissu mehuasemalle

Jo viime vuonna meillä tuli omenoita sen verran paljon, että jouduin miettimään, mihin ne kaikki käytän. Tuolloin söimme niitä paljon sellaisenaan, lisäksi käytimme niitä ruokiin ja leivontaan, tein omenasosetta ja osan pakastimme paloiteltuna. Tänä vuonna omenoita tulee viime vuotta enemmän, joten niille piti keksiä lisäkäyttöä. Aluksi ajattelin, että tekisin itse omenamehua, mutta lopulta jouduin tästä ajatuksesta luopumaan, sillä aika ei vain yksinkertaisesti riitä. Löysin netistä kuitenkin läheltä mehuaseman, jossa omista omenoista saa kätevästi mehua. Niinpä päädyimme testaamaan tätä ensimmäistä kertaa.

Tässä osa mehuasemalle päätyneistä omenoista. Keräsimme omenoita mehustamista varten yhteensä 21 kg, lajikkeina 'Pirja' ja 'Huvitus'. 'Vuokko' ja 'Punakaneli' tekevät vielä sen verran vähän satoa, että ne tulee syötyä suoraan puusta.

Mehuasemalle täytyi varata aika etukäteen ja tässä yhteydessä myös arvioida, kuinka paljon omenoita sinne on viemässä ja haluaako, että mehu myös pastöroidaan säilymisen parantamiseksi. Ajan varasimme viikko sitten ja viime viikonloppuna keräsimme asemalle vietävät omenat pahvilaatikoihin. Osan keräsimme suoraan puista, osan pudokkaina, joista jatkoon pääsivät vain vähäisiä pintavaurioita kärsineet omenat. Pudokkaat pesimme maanantai-iltana ja seuraavana aamuna mies kävi viemässä omenat mehuasemalle. Noin kymmenen minuutin jälkeen pastöroidut mehut olivat valmiina pusseissa kotiin vietäväksi. 21 kg:sta omenoita tuli valmista mehua vähän vajaa 15 litraa. 

Eilen illalla maistelimme mehua omenapuiden katveessa.

Tämä palvelu on kyllä todella näppärä ja mehu oikein maistuvaa, joten aiomme ottaa tämän vuosittaiseksi tavaksi. Omenoita jäi vielä reilusti yli syötäväksi sellaisenaan, soseiksi, leivontaan ja pakastimeenkin. Jonkin verran ajattelin niitä kuivatakin. Koska omenapuumme ovat vielä nuoria, vasta 8–vuotiaita, satomäärämme varmastikin lisääntyvät jatkossa. Tulevina vuosina voisimme viedä asemalle suurempiakin omenamääriä, sillä tuo mehu on todellista herkkua, monikäyttöistä ja säilyy viileässä pitkään.

 Oletko sinä käyttänyt mehuaseman palveluja? 

Kivaa keskiviikkoa!

9 kommenttia:

 1. Onpas sinulle tullut paljon satoa. Elokuu on ihanaa aikaa. Minäkin olen istutellut kukkasipuleita.

  VastaaPoista
 2. Olen itse keittänyt mehumaijalla mehua omenoista, mutta ei se ole tuon veroista. Meille ei tullut onneksi tänä vuonna kovin paljon omenoita. Piirakoita olen paistanut. Mukavaa elokuun loppupuolta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Omenapiirakkaa minäkin olen tehnyt nyt melkein joka viikko. Se on aika nopeaa herkkua. Mukavaa viikonloppua!<3

   Poista
 3. Edellisessä meillä oli isot omenapuut joiden satoa vietiin mehuasemalle. Hyvinä vuosina saatiin ihanaa vaaleanpunaista mehua, omenoita kuskattiin n. 80kg kerralla. Se oli parasta mehua ikinä. Tämän kodin puut ovat vielä niin pieniä ettei saada kuin vähän omppuja, tänä vuonna Pirja teki esim. vain pari omppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, olette kyllä saaneet mahtavan määrän mehua niistä!

   Poista
 4. Tosi raikkaan näköistä mehua!!
  alle 10 omppua omenapuu on tehnyt.
  Miniältä ja pojalta ollaan saatu omppua tänävuona sinnekkään ei tule hyvä kun 2 kg kahteen puuhu.Hilloa olen keittänyt ja lohkona ,esipaistanut fariini sokerin kanssa sellaisia nöttöjä sitten pakkaseen..
  Mukavaa säilöntä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulipa teillä vähän omenoita. Onneksi kuitenkin saitte pojalta ja miniältä niitä. Mukavaa säilöntäaikaa sinullekin!

   Poista
 5. Juuri tällä viikolla vietiin ensimmäisen kerran ikinä omenoita mehuasemalle. 107 kg:sta saatiin mehua reipas 60 litraa :)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...