keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Mehiläispesän jakaminen

Nyt alkukesän aikana mehiläistarhauksessa meillä on ollut taas ajankohtaisena jaokkeiden tekeminen. Lisäksi vanhoihin pesiin suositellaan vaihtamaan emo aina kahden-kolmen vuoden välein, sillä muutoin muninta heikkenee, ja vanhan emon pesä on myös parveiluherkkä. Niinpä tilasimme parikymmentä uutta emoa näitä kumpaakin toimenpidettä varten. Ostoemot on pariutettu jo valmiiksi saman mehiläisrodun kuhnurien kanssa, jolloin vältetään sekarotuiset, äkäiset ja parveiluherkät kannat.

Mehiläispesässä olevia kehiä nostetaan tarkasteltavaksi tähän tarkoitettujen pihtien avulla.

Ostoemot tulevat pienissä rasioissa, joissa niillä on kaverina muutamia seuramehiläisiä.  Kuningatar on näitä muita mehiläisiä hieman kookkaampi, mutta tunnistamisen helpottamiseksi se on lisäksi merkitty pienellä värinapilla. Rasiassa mehiläisillä on ravintonaan sokeria, ja ne pärjäävät niissä joitakin viikkojakin, kunhan rasioita ajoittain vähän suihkuttaa suihkepullosta vedellä.

Tilattuja kuningattaria. Sinisellä täplällä merkitty kuningatar erottuu tässä kuvassa ainakin toisena vasemmalta olevassa rasiassa.

Mehiläispesän jaokkeen tekemisessä osa pesästä otetaan ja siirretään toisaalle. Uusi kuningatar lisätään pesään aikaisintaan muutaman tunnin kuluttua, jotta vanhan emon haju häviäisi ja mehiläiset ottaisivat uuden sitten suopeina vastaan. Jos kuningattaren lisää jo heti jaokkeen teon yhteydessä, työläiset voivat ajatella sitä tungettelijana ja tappaa sen. Uusi kuningatar muutaman toverinsa kera syö itsensä ulos rasiastaan sokerin läpi ja pääsee sitten pesään munintapuuhiin. 

Pesässä on kuhinaa.

Emorasia asetetaan esimerkiksi ohuen risun avulla roikkumaan kehien väliin, ja lopulta kuningatar vapautuu rasiasta pesään munimaan. Jaokkeessa on kaksi munittua kehää hoitajamehiläisineen, yksi hunajakehä ja siitepölyä. Loput kehät ovat rakennettua kennostoa odottamassa munintaa ja siitepölyn ja meden keräystä.

Kaksi vanhaa pesää ja näistä otetut uudet jaokkeet.

Palailen lähiaikoina taas mehiläiskuulumisiimme, viimeistään silloin, kun hunajan sadonkorjuu on käsillä. Ja jos sinulla heräsi kysymyksiä mehiläistarhauksesta, vastailen niihin mielelläni!:)

Kaikkea hyvää päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa aikamoiselta taiteilulta. Pitää olla paljon tietoa, että pystyy hunajatuotantoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihan totta, että tietty perustieto täytyy olla. Siinä sitten ajan myötä vielä lisäksi oppii tekemällä.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...