maanantai 1. toukokuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Kasvihuoneen monipuolista käyttöä

Tänään kirjoitellaan taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen merkeissä. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Yksi tämän kuukauden aiheista oli kasvihuoneen käyttö, ja siihen tartuin nyt itse. Lisäksi postauksen loppupuolelta löytyy taas juttua omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisestä. Meillä kasvihuonetta käytetään monipuolisesti ympäri vuoden. Keväällä vien kaikki esikasvattamani taimet sinne karaistumaan harsojen alle. Yleensä taimet muuttavat kasvihuoneeseen toukokuun alkupuoliskolla, kun yöpakkasia ei ole lähiaikojen sääennusteessa luvassa. Meillä tällä viikolla on luvattu vielä pakkasöitä, mutta seuraavan viikon pitäisi olla sitten jo lämpimämpi. Niinpä taimien tämänvuotinen muuttopäivä lähestyy. Kasvihuoneessamme on lämmitin, jonka pakkasvahdin avulla säädämme käynnistymään, jos kasvihuoneen lämpötila laskee alle +10 asteen. Tämän turvin olenkin viime vuosina voinut siirtää kaikki taimet kasvihuoneeseen yhdellä kertaa ja olen säästynyt taimien kiikuttamiselta edestakaisin sisälle ja ulos. 

Viime keväänä 9.5. kaikki esikasvattamani taimet olivat jo muuttaneet kasvihuoneeseemme harsojen ja tarvittaessa käynnistyvän lämmittimen turvin.

Joinakin keväinä olen tehnyt kasvihuoneeseen isoihin ruukkuihin myös suorakylvöjä, sillä sinne kylvöt voi tehdä selvästi varhaisemmin kuin avomaalle tai lavatarhaan. Esimerkiksi retiisi ja salaatit ovat onnistuneet tällä tavoin oikein hyvin ja olen saanut niistä ihanaa, varhaista satoa. Parina viime vuonna kasvihuoneen suorakylvöt ovat minulla kuitenkin jääneet muiden kevätkiireiden vuoksi tekemättä.

Kun esikasvatetut taimet löytävät paikkansa esimerkiksi lavatarhassa ja kesäkukkaistutuksissa, jäävät kasvihuoneeseen enää sinne jatkokasvatukseen suunnitellut kasvit. Meillä kasvihuoneeseen ovat vakiintuneet vuosittaisiksi kasveiksi tomaatit, kasvihuonekurkku, sokerimaissi, tomatillo, ananaskirsikka ja vesimeloni. Chilit ja paprikat viettävät lämpimät kesäpäivät ja -yöt kasvihuoneen ulkopuolella pikkupatiolla, jossa ne ovat paremmin säästyneet kirvoilta. Kylminä jaksoina siirrän niidenkin ruukut kasvihuoneen suojiin. Viime kesänä kasvatin kasvihuoneessa ensimmäistä kertaa munakoisoja, ja jatkossa nekin kuuluvat kasvihuoneemme jokakesäiseen valikoimaan. Alle olevalta, maaliskuussa julkaisemaltani videolta pääset kurkistamaan kasvihuoneen suosikkikasvejani vielä tarkemmin mm. lajiketietoineen.


Kun syksyllä kelit viilenivät ja oli aika tehdä kasvihuoneen viimeinen sadonkorjuu, teimme aiemmin kasvihuoneestamme siivouksen jälkeen tunnelmallisen oleskelutilan talveksi. Kun rakensimme kesäkeittiön toissa vuonna, tuli siitä uusi oleskelutilamme talveksikin, ja nyt kasvihuoneemme toimii talvisin esimerkiksi ruukkujen ja hyötytarhan metallisten kasvitukien talvisäilytyspaikkana.

Kasvihuonetta voi käyttää myös tunnelmallisena oleskelutilana.

Omavaraisuussuunnitelmien osalta eteneminen on meillä ollut edelleen melko hidasta. Tammi-, helmi- ja maaliskuun kylvöni ovat jo melko isoja taimia. Huhtikuun kylvöistäkin osan olen jo koulinut, mutta esimerkiksi kasvihuonekurkut ja talvikurpitsat ovat vielä koulimatta. Maakellaria olemme päässeet taas talven jälkeen jatkamaan, kun maa on vihdoin sulanut ja kaivaminen lapiopelillä onnistuu. Pihan puuvartisten hyötykasvien kevätleikkaukset sain hoidettua ja kalkitus ja kevätlannoituskin on nyt tehty. Lisäksi teimme jo kevään ensimmäisen käynnin mehiläistarhoille ja lisäsimme sokerilientä kylmien kelien varalle niihin pesiin, jotka olivat liemensä jo lähes käyttäneet.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Huhtikuu: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön
- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Krutbacken, Jovela

Vyöhyke 2: Päivänpesän elämää, Oma tupa, tontti ja lupa, Urban Farming, Sarin Puutarhat

Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Metsäläisten elämää, Villa Varmo, Torpan tyttö, Evil Dressmaker

Vyöhyke 4: Korkeala, Mustikkamaitoa

Vyöhyke 7: Korpitalo

Ihanaa alkanutta kevättä ja kauniita toukokuisia päiviä!

6 kommenttia:

  1. Oi, mikä ihana viidakko siellä onkaan jo! Itse olen ollut sangen uppiniskainen, enkä ole vienyt vielä mitään kasvihuoneeseen juurikin noiden sääennusteisiin palanneiden yöpakkasten vuoksi. Kun pääsimme menneen talven yli kertaakaan sähköpattereita päälle napsauttamatta, olen uppiniskaisesti kieltäytynyt käynnistämästä lämmitintä myöskään kasvihuoneelle ja se kostautuu nyt sisätiloissa kaikkialle levittäytyneinä esikasvatteina. Sen siitä saa, kun pitää periaatteestaan kiinni, mutta perästä tullaan! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nopeasti taimet onneksi ottavat kasvussa kiinni, kun sitten pääsevät kasvihuoneeseen.:)

      Poista
  2. Olet hurjan taitava kuvaaja. Ihastelen aina kuviasi.

    VastaaPoista
  3. Vieläkin lupaa yöhalloja tänne itä-Pirkanmaalle, vaikka päivälämpötilat huitelee yli kahdenkymmenen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin oli lämmin jakso välissä, mutta nyt on taas viileämpää ja hallan vaara lähiöinä.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...