maanantai 15. toukokuuta 2023

Terveisiä mökkipalstalta

Kävimme viikonloppuna talven jälkeen ensimmäistä kertaa mökkipalstallamme. Jännityksellä odotimme, missä kunnossa muun muassa viime syksynä istuttamamme pensasmustikat ja omenapuut ovat. Toki suojasimme ne syksyllä verkoin esimerkiksi jäniksiä ajatellen, mutta lumia emme talvella pystyneet käydä poistamassa verkkojen ympäriltä. Niinpä puuvartisten tilanne oli täysi mysteeri viime viikonloppuun saakka. Sekä marjapensaat että hedelmäpuut olivat kuitenkin koskemattomia ja verkot olivat tehneet tehtävänsä. Kasvimaalla sinne syksyllä istuttamani talvivalkosipulien kynnet olivat lähteneet jo hyvin kasvuun, samoin ilmasipulit. Parsoista ei vielä näkynyt merkkejä, mutta toisaalta ne eivät ole ehtineet nousta kotipihallammekaan.

Pensasmustikoilla oli melko heppoiset verkot suojanaan, mutta ajattelimme niiden riittävän pienille taimille niiden jäädessä kuitenkin lumen alle. Verkot olivat onneksi pysyneet paikoillaan ja jänistuhoja ei tullut, mutta ensi talveksi nämäkin täytyy suojata jo korkeammilla verkoilla.

Mökkipalstalla mies kaatoi muutamia puita pilkottavaksi myöhemmin klapeiksi. Minä tein omenapuiden ja herukoiden hoitoleikkaukset ja laajensin kasvimaata. Myös ensimmäiset siemenperunat pääsivät multiin harsojen alle. Lisäksi aloittelin kevään suorakylvöjä porkkanalla ja palsternakalla. Seuraavalla käyntikerralla täytyy vielä laajentaa kasvimaata lisää, jotta pääsen jatkamaan suorakylvöjä ja myöhemmin istuttamaan esikasvattamiani taimia.

Vajaan kymmenen neliömetrin kokoinen kasvimaamme on jo täynnä perunoista, talvivalkosipuleista, ilmasipuleista, parsasta ja porkkanoista. Niinpä sitä täytyy laajentaa taas lisää.

Ilmasipulit ovat hyvässä kasvussa.

Myös talvivalkosipulit ovat nousseet hienosti.

Olen tästä mökkipalstan kasvimaasta tosi innoissani, sillä sen myötä saamme lisättyä satomääräämme ja myös omavaraisuuttamme hyötykasvien suhteen huomattavasti. Mökkipalstastamme osa on nimittäin muhevaa peltomaata, joten saamme melko vaivattomasti laajennettua kasvimaata vielä reilusti. Viime vuonna kasvimaa jäi lähes pelkästään perunoille ja sipulille, joten tänä kesänä pääsemme ensimmäistä kertaa hyödyntämään palstan kasvimaata selvästi laajemmalla valikoimalla. Palailen palstan kuulumisiin pian, kun käymme siellä seuraavan kerran!:)

Kaunista alkanutta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...