tiistai 30. toukokuuta 2023

Syötäviä koristekasveja: Kuunlilja

Tänä vuonna aion tutustua paremmin syötäviin koristekasveihin. Joitakin näistä, esimerkiksi ruusuja ja orvokkeja, olen käyttänyt jo aiemminkin, mutta suurin osa puutarhamme syötävistä koristekasveista minulla on vielä maistelematta. Viime viikolla aloitimme tutustumisen kuunliljoista, joiden nuoria versoja valmistimme parsan tapaan pikaisesti paistamalla pannulla ja maustamalla ripauksella suolaa. Ne olivat kyllä todella hyvänmakuisia ja niistä tuleekin varmasti jokakeväinen herkkumme! Kuunliljojen lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa myöhemminkin kesällä, mutta vanhojen lehtien maku voi olla kitkerä. Myös kasvin kukat ovat syötäviä. Ravintokäyttöön tulevien koristekasvien osalta kannattaa aina muistaa, että ne tulee kasvattaa samaan tapaan ilman haitallisia torjunta-aineita kuin hyötytarhan kasvitkin.

Nuoria versoja kannattaa kerätä sieltä täältä kasvuston reunoilta, jolloin myöhemmin kasvun edetessä ei edes huomaa, että versoja on tullut napsittua.

Nyt ensimmäisellä kerralla leikkasin jokaiselle perheenjäsenelle vain yhden verson, mutta koska ne osoittautuivat oikeaksi herkuksi, paistamme niitä tällä viikolla lisää isomman satsin. Puutarhassamme on kymmeniä kuunliljoja, joten kerään lehtiä sieltä täältä, ettei mitään kasvia tulisi leikatuksi liikaa.

Oletko sinä maistanut kuunliljaa?

Mukavia toukokuun viimeisiä päiviä!

3 kommenttia:

  1. Vau, ihan uusi tieto! Nuo versot ovat kyllä näyttävät lautasella👌 Tekisi mieli kokeilla, mutta en taida raaskia meidän puutarhan muutamaa kuunliljaa verottaa.

    VastaaPoista
  2. Ei ole tullut maistettua, mutta ehkäpä pitäsi:)

    VastaaPoista
  3. Nyt on tosi moni blogisti kirjoittanut kuunliljoista syömisnäkökulmasta, kiva juttu, sillä sen innoittamana huomenna Eurassa olevassa piha ja puutarhatapahtumassa Ruukinpuistossa toivon menevän perennojen jakotaimina niitä hyvin kaupaksi, kun apupuutarhurini on siellä kartuttamassa kalastusharrastuskassaansa.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...