maanantai 4. huhtikuuta 2022

Unelmana omavaraisempi elämä: Kasvimaan TOP5

Tänään kirjoitellaan taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen merkeissä ja nyt huhtikuussa aiheena ovat kasvimaan TOP5-kasvit. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

 

Meillä kasvimaan kasveja on tähän asti viljelty kymmenessä lavassa, mutta ensi kesästä lähtien niitä kasvatetaan toivottavasti myös mökkipalstalle tulevalla kasvimaalla.

Viiden suosikkikasvin valitseminen oli todella vaikeaa, sillä hyviä vaihtoehtoja on paljon. Päädyin kuitenkin näihin viiteen, sillä näitä on aivan pakko kylvää vuosittain ja tähän joukkoon mahtuu niin juureksia kuin muitakin kasviksia. Tässäpä minun kasvimaani TOP5 (eivät ole paremmuusjärjestyksessä):

- Herne:  Herneet kuuluvat ehdottomasti kesään ja meillä niitä kuluu niin paljon, kuin niitä vain on. Lapset rakastavat napsia herneitä kasvimaalta välipalaksi, ja meille aikuisillekin ne maistuvat. Lisäksi herneitä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaittoon. Silpoydinherneiden lisäksi kasvatan sokeriherneitä, joihin ihastuimme pari vuotta sitten. 

Silpoydinherneiden lisäksi kasvatan sokerihernettä 'Norli', jonka kokonaiset palot ovat todellista herkkua esimerkiksi wokeissa ja erilaisissa kasvispaistoksissa.

- Mangoldi: Mangoldia olen hehkuttanut täällä blogissa jo monesti. Se on helppo kasvattaa ja tosi satoisa. Käytämme mangoldia pinaatin tapaan ja siitä saakin tehtyä mm. herkullisia mangoldilettuja. Pannulla mangoldi paistuu makoisaksi paistokseksi ja tätä paistosta voi käyttää myös piirakan täytteenä. Pienet lehdet sopivat myös salaattiin.

Mangoldin satokausi alkaa jo kesäkuussa salaattiin ja leivän päälle poimittavilla pienillä lehdillä. Viimeiset lehdet ja varret kerään yleensä lokakuussa. Mangoldia säilön samalla tavoin kuin pinaattia ja nokkostakin, nopean keittämisen jälkeen pakastan lehdet ja varret.

- Porkkana: Porkkana on meillä istutuslaatikoiden vakiokasvis. Kylvän sen aina jo syksyllä. Lempilajikkeemme löytyvät oransseista porkkanoista, mutta valkeita ja violettejakin olen kasvattanut. Kylvän porkkanat melko tiheään, jotta pääsemme herkuttelemaan makeilla harvennustaimilla pitkin kesää. Viimeiset porkkanat nostamme myöhään syksyllä pakkasten ollessa jo ovella. Nämä isot porkkanat käytämme yleensä esimerkiksi uunijuureksiin ja kasvissosekeittoihin. 

Porkkanat ovat meillä hyötytarhan peruskasviksia.

- Palsternakka: Palsternakka taitaa olla lempijuurekseni, rakastan sen makua. Kuten porkkanat, palsternakankin kylvän jo syksyllä. Syvissä istutuslaatikoissamme, joissa ei ole kiviä tai muita kovia vastuksia juurille, palsternakat kasvavat komeiksi, kymmenien senttimetrien pituisiksi juureksiksi. Palsternakasta teemme mm. ihanaa palsternakkapyreetä perunamuusin korvikkeeksi ja samettista palsternakkasosekeittoa. Myös uunijuureksissa palsternakka on herkkua!

Palsternakat ja lajikkeesta riippuen myös porkkanat kasvavat pitkiksi syvämultaisessa kasvualustassa.

- Parsakaali: Yllä olevat kasvikset onnistuvat aina hyvin, mutta kaaleista ei koskaan tiedä, minkälainen vuosi niiden suhteen tulee. Parsakaali on lempikaalimme ja nyt parina vuotena olen onnistunut sen kanssa tosi hyvin. Viime vuonna kylvin ensimmäistä kertaa kahta eri lajiketta ('Premium Crop' ja 'Miranda'), jotka tulivat satoikään vähän eri aikaan, ja sen ansiosta satokautemme olikin melko pitkä. Pääkukinnon leikkaamisen jälkeen molemmat lajikkeet tekivät sivukukintoja säiden kylmenemiseen asti. Parsakaali on myös lastemme herkkua, joten sitäkin meillä menisi vaikka kuinka paljon. Toivoisin, että saisinkin sitä kasvamaan myös mökkipalstallemme tulevalle kasvimaalle, jotta satomäärät olisivat vielä suuremmat. Kaalien kasvatuksesta löytyy vielä lisää juttua edellä olevasta linkistä.

Parsakaali on koko perheemme suurta herkkua!

Sittenpä on aika kertoa vielä vähän omavaraisuuskuulumisistamme! Maaliskuun kylvöt, mm. tomaatit, ovat hyvässä kasvussa ja suurin osa niistä on jo koulittukin. Esikasvatuskuulumisiamme postailin äsken tarkemminkin. Huhtikuun kylvöjä tein viime viikonloppuna, ja niistä on luvassa lisää juttua ihan lähiaikoina. Näiden vuosittaisten kylvöjeni lisäksi kylvin tammikuussa kaktusten siemeniä, ja muutamia pikkupiikkipalloja niistäkin on jo kasvanut. Huonekasvien keväthuollonkin tein maaliskuussa. Pajutöitä olen tehnyt pitkin talvea, ja nyt odottelenkin, että lumet sulavat ja pääsen viemään mm. pionituet ja kynttilälyhdyt puutarhaan paikoilleen. Myös nuotiopaikan ehostuksen olemme aloittaneet. Mies nimittäin kaatoi äskettäin kaksi isoa, tiensä päähän tullutta koivua nuotipaikan luota, ja tästä haastavasta kaato-operaatiosta kerroinkin viime viikolla tarkemmin. Viikonlopun aikana puista syntyi jo iso kasa halkoja, joilla saimme vihdoin täytettyä varasto-polttopuuyhdistelmän polttopuuosion. Lisäksi mies kävi kaatamassa metsäpalstaltamme mäntyjä nuotiopaikan luo tulevaa pientä laavua varten.

Esikasvatukset ovat minulla jo hyvässä vauhdissa ja taimet ovat valloittamassa taas koko talon. :D Kuvassa vasemmalla mm. latva-artisokkaa ja narsissitupakkaa, oikealla eri munakoisolajikkeita.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Maaliskuu: Miten lisätä omavaraisuutta?
- Helmikuu: Mehiläistarhausta - mehiläistarhaajan vuosi
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2022
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset 

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:

Vyöhyke 1: Jovela, Kakskulma, Multavarpaan maailma

Vyöhyke 2: Sarin Puutarhat, Pilkkeitä Pilpalasta

Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Kohti laadukkaampaa elämää, Villa Varmo, Luomulaakso, Metsäläisten elämää, Sanni ja farmi

Vyöhyke 4: Korkeala

Vyöhyke 7: Korpitalo

Aurinkoista huhtikuuta!

12 kommenttia:

  1. Todella komeaa satoa! Noista porkkanoista ja palsternakoista olen oikein kateellinen. Palsternakka on täälläkin superherkkua. Kerran onnistuin saamaan yhden kelvollisen kokoisen juuren siitä. Siinäkin meni talven yli seuraavan kesän alkuun, ennen kuin se oli riittävän kokoinen. Minullakin on kohopenkit, mutta niissä ei varmaan ole riittävän hyvä multa ja kastelukin tahtoo unohtua. Mangoldia täytyy kokeilla, jostain syystä en ikinä muista hankkia sen siemeniä.

    VastaaPoista
  2. Tuli ihan nälkä kun lueskeli mitä palsternakasta voisi valmistaa. Palsternakka on jotenkin meillä jäänyt huomiotta.

    VastaaPoista
  3. Kyllä sinulla on taimet jo pitkällä! Minä vasta harkitsen, kun entuudestaan tiedän, että maa on pitkään niin kylmää ja sisällä ei tilat tahdo riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kevät alkaisi jo vähitellen edetä tai tulee ahdasta täälläkin.:)

      Poista
  4. Teidän kasvimaa on oikein kukoistanut. Minulla esikasvatettavat hyötykasvit tomaattia ja paprikaa lukuunottamatta tuntuvat aina kuukahtavan viimeistään ulos istutuksen jälkeen. Siksipä suosikkejani ovat suorakylvettävät porkkana ja herne. Myyntipuheesi ansiosta täytynee kokeilla mangoldia. Kukkakaalia haluaisin kasvattaa, mutta sen taimet olen aina onnistunut tappamaan. Mukavaa viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Porkkana ja herne ja muutkin suorakylvettävät ovat kyllä käteviä. Kokeile ihmeessä mangoldia!:) Mukavaa viikkoa sinullekin!<3

      Poista
  5. Herne, palsternakka, parsakaali... sinun suosikkilistallasi olikin eri kasveja kuin monella muulla! On kyllä todella vaikeaa valita vain viittä. Kaikki ihanat kasvikset - tule, kesä, jo!

    VastaaPoista
  6. Herneet ovat ihania tuoreeltaan syötyinä!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...