perjantai 8. huhtikuuta 2022

Puutarhamme vaikeat alueet, osa 6/6: Talon kapeat päädyt

Tänään on vuorossa puutarhamme haasteellisimmista alueista kertovan postaussarjan viimeinen osa, jonka aiheena ovat talon päätyihin rinteeseen jäävät kapeat maakaistaleet. Aiemmista postauksistani löytyy juttua kuivasta ja paahteisesta etupihasta, hyötytarhan alueen tiukasta savimaasta, tontin takaosan metsän muuttamisesta puutarhaksiterassin edustan pienestä maakaistaleesta ja puutarhamme rikkakasveista.

Talon toisessa päädyssä on pieneen tilaan mahdutettu sadeveden keräysjärjestelmä, seinäkasvihuone ja kaunista kukintaa.

Toinen talomme päädyistä on ollut meillä työn alla parina viime vuotena. Tämä pääty on kuiva ja paahteinen jo muutenkin, mutta koska alue on rinteessä, sadevesikin valuu herkästi alaspäin kohti terassin vierustan Pensasryhmää. Tässä päädyssä kapean maakaistaleen halki kiemurtelee puutarhapolku läpi "Pikkuniitty"-nimisen istutusalueen, jossa kasvaa kuivan paikan perennoja ja lisäksi niittykukkia. Istutusalueen ja talon väliin jää kapea koristekivikaistale, sadeveden keräyskontti viherkattoineen ja lisäksi seinäkasvihuone, jonka kulmassa on pikkuinen Sammalnurkka. Tähän kapeaan tilaan olemmekin saaneet mahdutettua paljon monenlaista, niin hyötykasveja, kukkaloistoa kuin sadeveden keräysjärjestelmänkin.

Pikkuniitty toissa syksynä kasvien istutuksen jälkeen

Talomme toinen pääty sen sijaan on vielä pahasti kesken. Siellä tontin rajalla on isotuomipihlaja-aita ja sen vieressä nurmikaistaleella kasvavat karviaiset 'Lepaan Punainen' ja 'Hinnonmäen Keltainen' sekä viherherukat 'Venny' ja 'Vilma'. Kapean nurmikon ja talon väliin jää parin metrin levyinen murskeen peittämä rinne, jossa ongelmana on murskeen jatkuva valuminen alaspäin. Tälle alueelle meillä on toiveissa leveät portaat, jotka johtaisivat etupihalta talon nurkalta aina takapihan aurinkoterassille asti. Marjapensaiden ympäriltä aion jossain vaiheessa poistaa nurmikon ja istuttaa sen tilalle maanpeitekasveja, jotka kestävät sen verran tallomista, että marjat saa kerättyä ja pensaat hoidettua. Myös muutamia luonnonkiviä olen suunnitellut laittavani maanpeitekasvien joukkoon tuomaan vaihtelua vihreyden keskelle.

Talomme oikea pääty on samannäköinen kuin vuonna 2017 otetussa ilmakuvassa. Pensasaidan vieressä nurmikolla erottuvat karviais- ja herukkapensaat. Mustalla merkitsemäni alueet ovat valmistuneet kuvan ottamisen jälkeen.


Mitä sinun puutarhassasi on talon päätyjen luona?

Mukavaa loppuviikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...