perjantai 7. tammikuuta 2022

Yhteenvetoa tehdystä ja tekemättömästä - vuoden 2021 puutarhaprojektit

Meillä oli jälleen viime vuonna pitkä lista puutarhasuunnitelmia ja -haaveita, ja niistä monet toteutuivatkin, mutta osa taas jäi vielä odottamaan tulevia vuosia. Nyt vuoden vaihduttua on hyvä aika taas miettiä, mitä kaikkea kuluneena vuonna tulikaan tehdyksi ja toisaalta, mitä jäi vielä tekemättä.

 

Viime vuonna meillä tapahtui paljon erityisesti metsäpuutarhan puolella. Kuvassa oikealla näkyy polttopuu-puutarhavarasto, taustalla pilkottaa lasten leikkimökki, jonka siirsimme viime keväänä nurmikentältä kesäkeittiön tieltä tälle uudelle paikalle metsäpuutarhaan.

Alkuperäinen listani viime keväältä:

"- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille: Tämä on ollut listallamme jo pari vuotta. Viime vuonna saimme vihdoin piirustukset valmiiksi, ja rakennuksen runko ja lattia valmistuivat. Keväällä on tarkoitus jatkaa seinien ja katon tekemistä. Varaston edustalle haluaisin lisäksi pienen puupaloilla katetun alueen ja toivoisin varaston luo myös vehreyttä kasvien muodossa.
- Tähdenlennon polun takaosan istutukset: Takaosastaan Tähdenlennon polku on edelleen osittain tyhjä. Istutin sinne maanpeitekasveja viime kesänä, mutta vielä niitä mahtuisi lisää.
- talon maalaus: Mies maalasi viime kesänä puolet talosta, nimittäin paahteisen puolen sivun ja päädyn. Tänä vuonna vuorossa on varjoisan sivun ja päädyn maalaus.
- terassin laajennus: Allasterassi taitaa jäädä taas muiden projektien jalkoihin. Perustuksia todennäköisesti yritämme tehdä, mutta voi olla, että sen pidemmälle emme tänä vuonna vielä ehdi.
- puutarhapenkki ja pieni vesiaihe etupihan Vehreälle keitaalle. Lintujen juoma-/kylpyallas minulla siinä jo viime kesänä olikin, mutta haluaisin vähän isomman, pulputtavan altaan.
- sadevesien talteenottojärjestelmän viimeistely: Sadevedenkeräykseen käytettävän IBC-kontin lautakehikko tarvitsee vielä toisen maalikerroksen. Lisäksi kehikolle on tarkoitus tehdä viherkatto, jota on tarkoitus alkaa rakentaa heti lumien sulettua. Haluaisin, että sadevettä saisi hanasta kasvihuoneen lähistöllä, joten tämäkin systeemi olisi tarkoitus viritellä ensi kesänä.
- aurinkokellon kasaaminen ja asettaminen paikoilleen: Aurinkokellon toimme tuliaisina toissa kesänä Pohjois-Saksasta. Tarkistimme, että kellossa kaikki osat ovat tallella, mutta sen kokoaminen on jäänyt, sillä sille tarkoitettu paikka ei vielä ollut valmis. Jospa sen tänä vuonna vihdoin saisimme toimintaan.
- metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue: Tätä aluetta olen parina vuonna vähitellen tehnyt, mutta se on vielä pahasti kesken. Olen käyttänyt aluetta myös valeistutuksessa oleville kasveille, jotka viime kesänä pääsivät siirtymään lopullisille paikoilleen. Nyt tulevana kesänä olisikin hyvä hetki hankkia tähän suunnitellut kasvit. Alueelle on tarkoitus tulla suuria luonnonkiviä, joiden lomassa on pensaita ja perennoja. Kivet vaativat vielä asettelua, kasveista osa on jo paikoillaan, osa täytyy hankkia.
- lasten leikkimökin siirto toiseen kohtaan
- kesäkeittiö: Tämä on tarkoitus tehdä lasten leikkimökiltä vapautuvalle paikalle Pikkukaaren ja Isokaaren väliin. Haaveenani on, että rakennukseen mahtuisi kapea sänky loikoiluun tai vaikkapa päiväuniakin varten. Lisäksi haluaisin kesäkeittiörakennuksen eteen runsaiden istutusten ympäröimän pation, jossa olisi ruokailuryhmä.
- nykyistä isompi hyönteishotelli: Viime kesänä jo aloitimme hyönteishotellia ja saimme sen melkein valmiiksi, mutta täytteet jäivät vielä puuttumaan. Tämä onkin varmaan kevään ensimmäisiä hommia tehdä valmiiksi.
- osallistuminen Avoimet Puutarhat –tapahtumaan (oman puutarhan ilmoittaminen mukaan ensimmäistä kertaa). Tapahtuma on tänä vuonna jo kesäkuussa, ja koronatilanne toki vähän epäilyttää, vaikka ulkoilmassa toki oltaisiinkin. Saa nähdä, täytyykö tätä vieläkin siirtää. Viime vuonna osallistuimme Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -tapahtumaan.

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2022, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- pieni vertikaalinen puutarha
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen ja uusien penkkien tekeminen. Pienestä laavustakin haaveilen tälle alueelle.
- suuri kivipylväs metsäpuutarhaan
- porraspergola
- paremmat valot terassille ja puutarhaan"

Ja tässäpä viime vuoden aikana toteutuneet puutarhaprojektimme:

- Polttopuu-puutarhavarastoyhdistelmää teimme pitkin kesää ja syksyä aina muiden puutarhaprojektien lomassa. Rakennus tulikin muuten valmiiksi, mutta viherkatolta jäivät vielä uupumaan kasvit. Varastopuolen otimme jo käyttöön, polttopuupuoli sen sijaan jäi vielä täksi talveksi tyhjilleen.

- Tähdenlennon polun takaosa sai suunnitellusti kasvitäydennystä.

- Terassin laajennuksen suhteen suunnitelmamme muuttuivat kesän aikana täysin, ja tämän eteen emme tehneetkään viime vuonna mitään muuta kuin uusia suunnitelmia.:)

- Vehreä Keidas sai ihanan kivisen puutarhapenkkinsä. Aiempaa suurempi vesiaihe jäi kuitenkin vielä puuttumaan.

- Sadeveden keräysjärjestelmän maisemointikehikko viherkattoineen tuli valmiiksi. Sen vieressä olevan seinäkasvihuoneen kylkeen syntyi myös varjoisa, pieni Sammalnurkka. IBC-kontilta vedimme letkun isommalle kasvihuoneelle kolmen 150-litraisen tynnyrin luo, joita täytimme aina tarvittaessa. Tynnyreiltä onkin vain muutaman metrin matka kantaa vesi kastelukannulla kasvihuoneelle.

 

Vasemmalla sadevedenkeräyskontti viherkattoineen. Seinäkasvihuoneen oikealla puolella on Sammalnurkka, joka tässä kuvassa jää lumipalloheisin oksien taakse piiloon.

- Aurinkokello jäi vielä kasaamatta

- Tontin reunan istutusalue eteni taas vähitellen, mutta ei tullut vielä valmiiksi.

- Lasten leikkimökin siirsimme jo heti keväällä lumien sulettua tontin takareunaan, ja sen aiemmalle paikalle rakensimme kesäkeittiön. Kesäkeittiössä ehdimme syksyllä yhden yön nukkuakin ja sisustuspuolen saimme sopivasti valmiiksi loppusyksystä, jonka ansiosta sain sisustettua kesäkeittiöstä ihanan tunnelmointipaikan talven ajaksi. Kesäkeittiöön tuli myös aurinkoilmalämmitin. Rakennuksen läheisyyteen perustimme uuden istutusalueen, Patiokaaren.

Kesäkeittiö elokuussa. Patiokaarta ei vielä tässä vaiheessa ole aloitettu, sillä se ulottuu kuvan oikean alareunan kohdalle.

Lokakuu 2021: Patiokaaren luonnonkivireunus on samanlainen kuin taustalla pilkottavassa Pisarassa. Patiokaaren ja Rinnekaaren väliin jäi mutkitteleva nurmipolku.

- Suuri hyönteishotelli jäi vielä kesken.

- Avoimiin Puutarhoihin emme osallistuneet vieläkään koronan vuoksi. Sen sijaan olimme jälleen mukana Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -tapahtumassa.

- Muutamia asioita tuli tehdyksi myös alkuperäisten suunnitelmien ulkopuolelta. Ensimmäinen niistä on Kuutamopenkki, jonka myötä iso kaistale metsäpuutarhaamme sai ihan uuden ilmeen. Alueelle tuli kauniiden varjon lehtiperennojen ja muotoonleikattujen pensaiden ja havujen ryhmä, itse tehty puutarhapenkki, Varjopenkin kivikkoalueen laajennus ja japanilaistyylinen hiekkapeitteinen alue. 

Kuutamopenkki ja hiekkapolut muuttivat metsäpuutarhan ilmettä suuresti. Aiemmin niiden tilalla oli nurmikkoa.

- Myös tontin laitaan kiinanlaikkuköynnöksien peittämän viherseinän luo aloitin uutta kivikkokasvialuetta, joka tosin jäi vielä kesken. Tätäkään ei kuulunut viime vuoden suunnitelmiin.

- Metsäpuutarhaan syntyi kymmeniä metrejä uusia hiekkapolkuja. Ex-tempore-tyyppisesti tein myös askelpolun hyötytarhan lähelle kesäkukkapenkin reunaan.

- Alkuperäisten suunnitelmien ulkopuolelta olivat myös Kantopuutarhan ja Rinnekaaren mehitähtikannot.

Mehitähtikannot koristavat nyt Kantopuutarhaamme ja Rinnekaarta.

- Yksittäisiä puita, pensaita ja perennoja tuli taas istutettua ympäri puutarhaa, osin täydennyksenä vanhoille istutusalueille, osin uusille paikoille.

Tämänkin vuoden puutarhasuunnitelmamme ja -unelmamme ovat jo pitkällä, ja postailen niistä myöhemmin lisää. Äskettäin kyselin teidän lukijoiden toiveita tämän vuoden postausaiheiden suhteen. Jos haluaisit erityisesti lukea jostakin tietystä aiheesta tai toisaalta toivoisit vähemmän tekstejä jostain muusta asiasta, käythän kirjoittamassa toiveitasi Sinun toiveesi -postaukseen.

Iloa päivääsi!

2 kommenttia:

 1. Olen vihreänä kateudesta miten ahkeria olette olleet! Minusta tuntui että koko kesä valui käsistä helteiden takia, mutta teillä on tapahtunut paljon!
  Tuo kesäkeittiö on hieno! Laitathan sisäkuvia sitten kun saatte valmiiksi? Kiitos myös tuosta sadeveden keräyskontti-ideasta, näytän sen puolisolleni vinkiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kesäkeittiöstä on tulossa lisää juttua, kunhan saamme sen ensi kesänä siihen ihan oikeaan käyttöön.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...