maanantai 3. tammikuuta 2022

Unelmana omavaraisempi elämä: Suunnitelmia vuodelle 2022

Tänään on vuorossa vuoden 2022 ensimmäinen omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jossa kirjoitellaan tällä kertaa tämän vuoden omavaraisuussuunnitelmista. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala

Lavatarhan ja isomman kasvihuoneen ympäristöstä on toistaiseksi tullut suurin osa sadostamme. Etualalla monivuotiset yrtit kasvavat Buried Pot Gardenissa, oikealla on mataliin lavoihin perustettu mansikkamaa ja kasvihuoneen oikealle puolelle ja taakse jäävät omenapuut, raparperit ja maa-artisokat.

Tällä kertaa en nyt tähän tarkempaa esittäytymistä kirjoittele, sillä vuodentakaisesta postauksestani löytyy melko ajantasainen esittely minusta, perheestäni ja puutarhastamme. Muuten omavaraistelumme jatkuu samankaltaisena kuin ennenkin, mutta nyt meillä tosiaan on myös toinen metsäpalsta, jonka mökin pihapiiriin on tarkoitus tehdä kasvimaata ja istuttaa myös monivuotisia hyötykasveja.

Hyötykasvien kasvatusta olemme laajentamassa loppusyksyllä hankkimallemme metsäpalstalle, jossa on myös pihapiiri mökkeineen, saunoineen ja grillikatoksineen.

Tämän vuoden puutarhaprojektimme ovat vielä osittain suunnittelun alla, ja postailen niistä lähiaikoina tarkemmin. Keräsin tähän nyt muutamia omavaraisteluun liittyviä suunnitelmiamme ja toiveitamme tälle vuodelle, mutta nämäkin todennäköisesti tarkentuvat, kunhan saan tuon tämän vuoden varsinaisen puutarhasuunnitelmalistauksen tehtyä. Tässäpä kuitenkin alustavaa listaa omavaraisteluun liittyen:

- polttopuu- ja puutarhavaraston viherkaton viimeistely
- mökkimetsäpalstallemme kasvimaan perustaminen ja myös monivuotisten hyötykasvien istuttaminen. Herukkapensaita siellä jo n. 25 onkin, joten aiemmasta moninkertaistuvalle herukkasadollekin täytyy keksiä käyttöä.
- tänäkin vuonna haaveilen jälleen edellisiä kasvukausia suuremmasta sadosta. Toivon myös säilöntään jäävän taas aiempaa enemmän kasviksia. Monivuotisista kasviksista maa-artisokkaa ja parsaa meillä jo kasvaa, ja tänä kesänä haluaisin edelleen lisätä monivuotisten kasviksien lajimäärää.
- pieni maakellari sadon säilömistä varten (tosin voi olla, että tämä jää vasta seuraavaan vuoteen)
- hunajan suhteen toivon taas edellisvuotta parempaa satoa, tosin viime vuoden reilut 1000kg oli jo niin mahtava sato, että riippuu tosi paljon keleistä ja pesien talvehtimisesta, pystyykö sitä paremmaksi vielä tänä vuonna pistämään. Toivoisin myös mehiläisistä olevan edelleen selvää pölytyshyötyä puutarhamme kasveille.
- aurinkosähkön tuoton säilyminen vähintään viime vuoden tasolla. 
- kesäkukkamme aion jälleen kasvattaa siemenistä ja lisätä talvetuksessa olevia pelargoneja, tulikruunua ja murattia pistokkaista.
- syksyllä aion kerätä vielä enemmän oman puutarhan siemeniä talteen
- sienestyksen lisääminen edelleen
- kalastuksen lisääminen
- villiyrttien hyödyntäminen vielä entistäkin monipuolisemmin. Tähän saimme viime vuonna jo hyvää potkua Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta -koulutuksen siivittämänä, ja opimme käyttämään monenlaisia villiyrttejä ihan uusilla tavoilla. Nyt jo odotan, että keväällä pääsen jatkamaan perehtymistä villiyrttien maailmaan.
- metsäpalstojen hoitotöiden jatkaminen, koko vuoden polttopuut omasta metsästä, harvennuksesta syntyvästä rankamäärästä osan hyödyntäminen esim. lahopuutarhassa (suurimman osan rangoista jätämme metsään maatumaan), mäntytukeista laavun rakentaminen
 
Seuraavien kuvien tunnelma mielessä suuntaamme taas tulevaan kasvukauteen:
 
Erilaisia kurpitsoita, ilmasipulia, mangoldia
 
 
Patty pan -kurpitsaa 'Sunburst', tomaatteja, basilikaa, parsakaalia, ilmasipulia, vesimelonia

Hunajan sadonkorjuuaikaan

Metsän satoa: suppilovahveroita, kantarelleja, mustatorvisieniä, herkkutatteja, karvarouskuja, lampaankääpiä
 
Sitten vielä lyhyesti omavaraisuuskuulumisiamme! Kylvösuunnitelmat ovat minulla jo pitkällä ja niistä kirjoittelen ihan lähiaikoina tarkemmin. Vuoden ensimmäisiä kylvöjä tein viikonloppuna ja jatkan niitä vielä tällä viikolla. Sen jälkeen niistä on luvassa oma postauksensa. Viimeisen kuukauden aikana olemme käyneet usein uudella metsäpalstallamme, jossa olemme mm. harventaneet kuusikkoa, tehneet polttopuita ja suunnitelleet ja mittailleet tulevan kasvimaan paikkaa. Näistä metsänhoito- ja suunnittelupuuhista postailinkin viime viikolla.

Lisää omavaraisteluaiheisia postauksiani muutaman viime vuoden ajalta löydät internet-version sivupalkista tunnisteella "omavaraisuus".


Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Apilankukka, Jovela , Kakskulma, Multavarpaan maailma

Vyöhyke 2: Sarin puutarhat, Kohti laadukkaampaa elämää, Pilkkeitä Pilpalasta

Vyöhyke 3: Tsajut, Mikä Itä, Rakkautta ja maanantimia, Caramellia

Vyöhyke 4: Korkeala

Vyöhyke 5: Korpikuusen tila

Vyöhyke 7: Korpitalo


Hyvää alkanutta vuotta ja iloa ja valoa tammikuuhun!

P.s. Äskettäin kyselin teidän lukijoideni toiveita tämän vuoden postausaiheiden suhteen. Jos haluaisit erityisesti lukea jostakin tietystä aiheesta tai toisaalta toivoisit vähemmän tekstejä jostain muusta asiasta, käythän kirjoittamassa toiveitasi Sinun toiveesi -postaukseen.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa, toiveiden ja suunnitelmien täyttämää uutta alkanutta vuotta 2022 <3 Omavaraistelulistasi on inspiroiva ja innostava.

  VastaaPoista
 2. Wau mitkä suunnitelmat, kuulostaa aivan huikealta! Itseäni kiinnostaa tuo aurinkosähkö-asia. Olet saattanut siitä jo blogissa kertoakin, mutta en ole ehtinyt tutkimaan niin tarkasti. Itseäni mietityttää että onko aurinkosähköstä todellista hyötyä talviaikana vai jääkö hyöty lähinnä kesäkuukausien varaan? Monet tuntuvat kritisoivan sitä että esim lämmityskaudella aurinkosähkön hyöty on olematon koska talvella ei Suomessa aurinko juuri paista. Käyttäjäkokemukset siis kiinnostavat siltä osalta.

  VastaaPoista
 3. Voi että, oma metsäpalsta kuulostaa ihanalta!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa ihanan monipuoliselta! Mahtava on myös hunajan määrä ollut, paljonko sulla on pesiä? Mehiläistarhaus kiinnostaisi minuakin.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...