tiistai 18. tammikuuta 2022

Yhteenvetoa viime kesästä: Hyötykasvit

Olen viime viikkoina postaillut taas kokemuksiani viime kesän chileistä ja paprikoista, tomaateista ja kesäkukista. Nyt vuorossa on vielä katsaus loppuihin hyötykasveihin. Viime kesänä erityisen ihastuksen kohteenamme olivat mm. erilaiset punajuurilajikkeet sekä mizuna, joka teki hienosti satoa pitkin kesää. Pettymyksiäkin mahtui taas mukaan, sillä esimerkiksi papusato jäi jostain syystä pienemmäksi kuin yleensä.

 

Mm. patty pan -kurpitsaa 'Sunburst' F1, parsakaalia 'Summer Purple', basilikaa 'Ordinary'

 

- silpoydinherne 'Onward': Suorakylvö. Kasvoi hyvin, satokausi alkoi varhain. Hyvät, makeat herneet. Helppo kasvattaa. Kuuluu jokakesäiseen kylvövalikoimaani.

- silpoydinherne 'Kelvedon Wonder': Pääosin kuten edellinen. Tuli satoikään pari viikkoa edellistä myöhemmin. Todella maukkaat herneet. Tätäkin kylvän vuosittain.

- silpoydinherne 'Kleine Rheinländerin': Todella paljon kahden edellisen kaltainen, hyvänmakuiset herneet, pitkä satokausi. Jatkoon!

- sokeriherne 'Norli': Tähän ihastun vuosi vuodelta enemmän ja tällä kertaa varasinkin sille aiempaa isomman kylvöalan. Satoa tuli kauan ja runsaasti, sitä riitti pakastimeenkin asti. Erityisen hyvää wokattuna. Ehdottomasti jatkoon!

- tilli 'Pikant': Kylvin syksyllä. Helppohoitoinen, hyvin itävä perustilli. Meillä kylväytyy välillä myös itse.

- pensaspapu 'Processor': Esikasvatin. Iti hyvin, sato oli jälleen kohtalaisen hyvä. Jatkoon!

- pensaspapu 'Prelude': Esikasvatin. Iti jälleen mukavasti, kasvoi hyvin. Erityisen hyvänmakuinen. Kylvän jatkossakin.

- papu 'Catarino': Esikasvatiin. Olen tuonut tämän pavun siemenet matkamuistona pari vuotta sitten Portugalista. Todella kauniit, vaaleanpunavalkoiset palot ja pavut. Satoakin tuli mukavasti. Kylvän tänäkin vuonna.

Kyssäkaali 'Delikatess Weiss' ja papuja 'Catarino'
 
 

- salkopapu 'Blauhilde': Esikasvatin. Lempisalkopapuni. Kasvoi rehevänä, tuotti valtavan sadon, jota päätyi pakastimeenkin runsain mitoin. Lisäksi kasvusto on todella kaunis punasävyisten lehtien ansiosta ja tuo hauskaa vaihtelua hyötytarhan vihreyteen. Yhden taimen istutin myös ihan koristetarkoituksessa terassin viherseinää kiipeilemään. Kauniit vaaleanlilat kukat. Ehdottomasti jatkoon!

- härkäpapu 'Triple White': Esikasvatin. Kasvoi hyvin, tuotti satoa mukavasti. Vakiohärkäpapumme.

- keräsalaatti 'Market Favourite': Suorakylvö. Yksi vakiosalaateistamme. Itää hyvin, satoisa. Kylvän vuosittain.

- jäävuorisalaatti: Rapea, maukas, hyvä sato. Ehdottomasti jatkoon!

- japaninotakilokki: Suorakylvö. Ei taaskaan itänyt, vaikka kylvin useampaan kertaan. Tätä olen nyt jo ainakin kolmena vuonna kokeillut monilla kylvöerillä, enkä yhtään taimea ole saanut. Nyt luovutan, en aio enää kokeilla tätä.

- pinaattikiinankaali l. pak choi 'Summer Breeze': Esikasvatus. Lähti jälleen hyvin kasvuun, mutta lopulta kaikki taimet kuolivat kirvatuhoihin. Sama kohtalo niillä oli parina aiempana vuonnakin. Kokeilen silti vielä uudestaan.

- japaninkaali l. mizuna: Iti tosi hyvin ja teki runsaasti satoa pitkin kesää. Yksi viime kesän ilonaiheista uusissa kylvökokeiluissa. Jatkoon!

- tatsoikaali: Iti jälleen hyvin, mutta lopulta sato jäi taas varsin niukaksi.

- parsakaali 'Premium Crop' F1: Esikasvatin. Parsakaalia olen kasvattanut nyt kolmena vuonna ja saimme jälleen tosi hyvän sadon. Pääkukinnon jälkeen teki runsaasti vielä sivukukintoja, joista riitti syötävää pakkasiin asti. Ehdottomasti kylvän jatkossakin.

- parsakaali 'Summer Purple': Esikasvatin. Tätä lajiketta kokeilin nyt ensimmäistä kertaa, ja ihastuin kerrasta. Tämäkin teki hyvän sadon, tuli satoikään pari viikkoa ennen yllä olevaa parsakaalia. Kukinnot pitkävartisemmat kuin edellisessä. Teki satoa pakkasiin asti. Ehdottomasti jatkoon!

Parsakaalia 'Premium Crop' F1 ja 'Summer Purple'

 

- punakaali 'Rotkopf': Esikasvatin. Iti jälleen hyvin. Hyvä peruspunakaali. Vaikka suojaankin kaalit aina verkolla kaaliperhosilta, jokunen perhonen oli silti päässyt kaalien kimppuun. Kaaliperhoset eivät kuitenkaan ole olleet niin hanakoita punakaalin kimppuun kuin seuraavan keräkaalin, ja sen vuoksi tätä suosinkin keräkaaliin verrattuna. Kylvän jatkossakin.

- keräkaali 'Ditmarsker': Esikasvatin. Keräkaalia kasvatin nyt vuoden tauon jälkeen. Kaaliperhosia oli verkoista huolimatta, mutta silti saimme satoa. Hyvänmakuinen. Kylvän taas joskus.

- kukkakaali 'Erfurter': Esikasvatin. Yleensä olen tästä kukkakaalista saanut hyvän sadon, mutta nyt se jäi jostain syystä niukaksi. Aiempien hyvien kokemusteni vuoksi kylvän ehdottomasti jatkossakin.

- ruusukaali 'Roodnerf': Esikasvatin.Iti hyvin, kaaliperhoset eivät hakeutuneet tähän niin hanakasti kuin esim. keräkaaliin. Satoa tuli mukavasti aina myöhäiseen syksyyn asti. Jatkoon!

 - kyssäkaali 'Delikatess Weiss': Suorakylvö. Iti ja kasvoi hyvin, satoa tuli mukavasti ja ötökätkään eivät olleet riesana. Kylvin useita eriä, jonka ansiosta satokausi oli pidempi. Yksi perheemme suosikeista, jota kylvän vuosittain.

Kyssäkaali 'Delikatess Weiss' ja punajuuri 'Cylindra'
 

 

- uudenseelanninpinaatti l. lamopinaatti: Suorakylvö. Iti ja kasvoi tosi hyvin ja satoa riitti hienosti pakastimeenkin asti. Kuuluu vakiokylvöihini.

- mangoldi 'Rhubarb Chard': Suorakylvö. Tämäkin iti ja kasvoi hyvin, helppohoitoinen, vaivaton. Ehdottomasti lempimangoldimme.

- mangoldi  'Bright Lights': Suorakylvö. Iti ja kasvoi hyvin, satoisat. Kaunis kelta-punaruotinen siemensekoitus. Punaruotiset mangoldit ovat mielestämme maukkaampia, mutta keltaisetkin ovat ihan hyviä. Kylvän jatkossakin.

- basilika 'Dark Opal': Punalehtinen basilika, jota kylvän osittain juuri lehtien kauniin värin vuoksi tuomaan kontrastia muiden basilikoiden vihreyteen. Maultaan vähän alla olevia basilikalajikkeita voimakkaampi, ei mielestäni ihan yhtä hyvä kuin muut kasvattamani basilikat.

- basilika 'Ordinary': Esikasvatin. Iti hyvin, lempibasilikamme. Satoa tuli jälleen runsaasti ja riitti kuivattavaksikin. Kuuluu vakiokylvöihini.

- basilika 'Large Leaved':  Muistuttaa paljon yllä olevaa basilikaa niin kasvultaan kuin maultaankin, mutta lehdet ovat selkeästi isommat. Kylvän vuosittain.

- basilika 'Emily': Myös tämä muistuttaa maultaan ja kasvutavaltaan kahta edellistä. Kasvatan basilikoja aina yhdessä suuressa ruukussa, ja ilman nimikylttiä 'Emily' olisi vaikea erottaa 'Ordinary':sta. Kylvän jatkossakin.

Basilikat 'Emily', 'Ordinary', 'Large Leaved' ja etualan 'Dark Opal'

 

- rukola: Helppo kasvattaa, nopeakasvuinen, satoisa, hyvänmakuinen. Kylvän vuosittain.

- pinaatti 'Bazaroet': Laitoin syyskylvönä. Helppo kasvattaa, sato oli jälleen todella hyvä. Ainakin meillä on kasvanut syksyllä kylvettynä paremmin eikä virity kukkaankaan niin helposti kuin keväällä kylvettynä. Tämän vuoden pinaatit kylvin taas jo viime syksynä. Kylvän joka vuosi.

- porkkana 'Nantes 2': Laitoin syyskylvönä suoraan istutuslaatikkoon. Iti hyvin, paksut, lyhyehköt, hyvänmakuiset porkkanat.

- porkkana 'Nantes 6 Fancy': Kuten edellinen. Näissä lajikkeissa en juuri huomannut eroa.

- naposteluporkkana 'Sugarsnax 54 F1': Tämänkin kylvin edellisenä syksynä. Nopeakasvuisempi kuin kaksi edellistä, todella makeat porkkanat. Suosikkiporkkanamme. Kylvin taas jo syksyllä tämän vuoden porkkanat.

- porkkana 'White Satin': Kylvin keväällä. Iti ja kasvoi hyvin. Valkoiset, kauniit porkkanat, jotka olivat kuitenkin selvästi mauttomammat kuin oranssit lajikkeet.

- palsternakka 'Guernsey': Kuuluu vakiosyyskylvöihini. Yksi suosikkijuureksistamme! Todella helppo kasvattaa syyskylvönä, ei juuri kaipaa hoitoa. Jälleen runsas sato. Kylvin taas viime syksynä siemenet tätä vuotta varten.

Punajuuria 'Egyptiläinen Litteänpyöreä' ja 'Chioggia', palsternakkaa 'Guernsey', porkkanoita 'Nantes 2', 'Nantes 6 Fancy' ja 'White Satin'. Kerä- ja punakaalin viimeiset sadot, samoin parsakaalien.


 

- avomaankurkku 'Hokus': Esikasvatus. Iti vähän nihkeästi. Pari taimea sain ulos asti, mutta niiden sato jäi niukaksi. Kokeilen joskus uudestaan.

- avomaankurkku 'Konsa' F1: Esikasvatus. Iti ja kasvoi hyvin. Kurkut ohuita, sormenpaksuisia, hyvänmakuisia. Kylvän uudestaankin.

- avomaankurkku 'Delikatess': Esikasvatus.  Iti hyvin, tuotti mukavasti n. 10cm pituisia, maukkaita kurkkuja. Jatkoon!

- avomaankurkku 'Rhensk Druv': Esikasvatus. Luottokurkkuni, joka kasvaa hyvin ja tekee maukkaita pikkukurkkuja pitkään. Sopii hyvin kasvatettavaksi myös ruukussa esim. terassilla.

- avomaankurkku 'Beth Alpha': Esikasvatus. Hyvänmakuinen avomaankurkku, joka kuuluu myös vuosittaisiin kylvöihini. Tämäkin sopii hyvin ruukkukasvatukseen.

Kurpitsoja 'Eso', 'Big Max' ja kesäkurpitsaa 'Diamant' F1 sekä 'Black Beauty', mangoldia 'Rhubarb Chard'

 

- kesäkurpitsa 'Diamant' F1: Esikasvatus. Toissa vuonna kylvin ensimmäistä kertaa ja silloin tämä nousi kerrasta suosikiksemme. Helppo kasvattaa, todella satoisa. Jatkoon!

- kesäkurpitsa 'Black Beauty': Esikasvatus. Tämä lajike oli kokeilussa ensimmäistä kertaa. Helppo kasvattaa, teki hyvää satoa. Kylvän uudestaankin.

- patty pan -kurpitsa 'Sunburst' F1: Esikasvatus. Lempikurpitsani. Helppo kasvattaa. Tekee runsaasti keltaisia, kiekkomaisia kurpitsoja, joita riitti säilöntäänkin. Kylvän vuosittain.

- kurpitsa 'Eso': Esikasvatus. Tätä olen kasvattanut kolmena kesänä ja aiempina jäänyt ilman satoa. Nyt saimme useita pyöreitä, hyvänmakuisia kurpitsoja. Kylvän varmasti uudestaankin.

- myskikurpitsa: Esikasvatus. Tätä olen kylvänyt aiemminkin useissa erissäkin, mutta olemme aina jääneet ilman satoa. Toissa kesänä saimme yhden pienen kurpitsan, samoin viime kesänä. Kurpitsoiden maku oli tosi hyvä, mutta vaivaan nähden sato on kuitenkin jäänyt sen verran niukaksi, että nyt taidan pitää tästä taukoa.

- jättikurpitsa 'Big Max': Esikasvatus. Kasvatin ensimmäistä kertaa. Tyttökukkia sai taas odottaa tosi pitkään. Poikakukkia söimme kuitenkin pitkin kesää täytettyinä ja friteerattuina. Tällä kertaa ehdimme tyttökukkien odottelusta huolimatta saada myös useita mukavan kokoisia kurpitsoja. Kylvän uudestaankin.

- punajuuri 'Cylindra': Suorakylvö. Iti hyvin, teki pitkiä, paksun porkkanan muotoisia punajuuria. Hyvänmakuinen. Jatkoon!

- punajuuri 'Egyptiläinen litteänpyöreä': Suorakylvö. Hauskat nimensä mukaisesti litteänpyöreät punajuuret. Maukkaat, teki hyvin satoa. Kylvän uudestaankin.

- punajuuri 'Chioggia': Suorakylvö. Iti hyvin ja teki makeita, hyvänlaatuisia punajuuria. Kasvatin punajuurta nyt toista kertaa ja tämä on suosikkilajikkeemme. Ehdottomasti jatkoon!

Punajuuri 'Egyptiläinen Litteänpyöreä' ja 'Cylindra', tilliä, ilmasipulia, parsakaali 'Premium Crop' F1

 
 

- kaskinauris 'Enon Kanta': Esikasvatin, sillä siten olemme saaneet paremman sadon kuin suorakylvönä. Iti jälleen hyvin ja teki melko kookkaitakin nauriita. Tällä kertaa kirvat ja pienet toukat eivät vaivanneet nauriita. Koko perheen herkkua, kylvän jatkossakin.

- nauris 'Goldana': Kuten edellinen.

 

Mitkä yksivuotiset hyötykasvit ovat sinun suosikkejasi? 

Iloa päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Kiitos, auttaa oman kylvösuunnitelman tekemisessä. Onnea alkavalle puutarhavuodelle!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...