maanantai 17. tammikuuta 2022

Perennojen hankikylvöt

Olen muutamana vuonna tehnyt perennojen hankikylvöjä, ja tykkään siitä, miten helposti niillä saa kaunista kukkaloistoa puutarhaan. Lisäksi näiden selkeä etu on se, että purkkeja ei tarvitse hoivata sisällä, jossa kevään mittaan esikasvatettavien hyötykasvien ja kesäkukkien joukko kasvaa kuukausi kuukaudelta. Erityisesti akileija, palavarakkaus, salkoruusu, asteri, kurjenmiekka ja isotähtiputki ovat itäneet minulla hankikylvöinä tosi hyvällä prosentilla, ja monia muitakin perennoja olen onnistuneesti saanut kasvatettua hankikylvöjen myötä. Kylmäkäsittelyn vaativia ja näin hankikylvöihinkin hyvin soveltuvia perennoja ovat edellä mainittujen lisäksi myös mm.  vuokot, esikot, kullerot, kurjenpolvet, ukonhatut, särkynytsydän ja leimut.Tänä vuonna minulla on kokeilussa muutamia uusia perennalajeja, ja mielenkiinnolla odotankin, saanko niistä kukkapenkkien täytettä.

Mm. salkoruusun ja purtojuuren siemeniä. Kuvan ottamisen jälkeen peittelin siemenet vielä ohuella kylvömultakerroksella.

Hankikylvöissä kylvän aina yhtä lajia tai lajiketta purkkiin. Purkit täytyy numeroida hyvin esim. vedenkestävällä tussilla, jotta keväällä tietää, mitä missäkin purkissa on. Kylvöjen yhteydessä kirjaan paperille ylös kunkin purkin sisällön. Hankikylvöt teen ihan normaalisti kylvömultaan, jonka olen kastellut sopivan kosteaksi. Lopuksi vien purkit ulos ja peittelen ne hankeen sellaiseen kohtaan, missä ei kävellä. Ennen lumella peittelyä voi vielä levittää purkkien päälle harson estämään rikkakasvien siemenien kulkeutumista niihin. Sen jälkeen voikin odotella kevättä, lumien sulamista ja siemenien itämistä. Lumien sulamisen jälkeen purkeista huolehditaan samaan tapaan kuin muistakin kylvöistä mm. kastelemalla ja taimien koulimisella.

Purkit täytyy numeroida huolella, jotta vielä lumien sulettuakin tietää, mitä missäkin purkissa on.

 

Tässä listausta tämän talven hankikylvöistäni:
- kirjolupiini 'Formula Mix'
- rohtosuopayrtti
- purtojuuri
- akileija, sekoitus
- akileija 'Oranges and Lemons'
- salkoruusu, musta
- salkoruusu, vaalea
- loistosädekukka
- karhunjuuri
- isotähtiputki
- sinikki 'Blue Star'
- syysvuokko (2 viikkoa sisällä, sitten ulos)
- karhunlaukka (2 viikkoa sisällä, sitten ulos)
- varjolilja (2kk sisällä, sitten ulos)

 Oletko sinä kokeillut hankikylvöjä?

Iloista uutta viikkoa!

2 kommenttia:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...