tiistai 11. tammikuuta 2022

Talvetettavien kuulumisia

Syksyllä postailin talvetukseen ottamistani kesäkukista ja ananaskirsikoista ja ajattelinkin nyt vähän käydä läpi niiden kuulumisia. Vuosittaisiin talvetettaviini kuuluvat pelargonit ja nyt parina vuonna olen talvettanut myös verenpisaroita. Ne molemmat ovat  viihtyneet hyvin olohuoneessamme ikkunan ääressä kasvivalojen alla. Yleensä yksittäisiä menetyksiä talven aikana tulee, mutta ne saa aina hyvin paikattua keväällä pistokaslisäyksen myötä. 

Pelargonit selviävät talvet hyvin kasvivalojen alla olohuoneessamme.

Myös ananaskirsikat ovat olleet muutaman vuoden kokemuksella helppoja talvetettavia sisällä kasvivalojen kera. Tälläkin kertaa ne kypsyttelivät viimeiset hedelmänsä joulukuussa, jonka jälkeen leikkasin kasvit alas n. 15cm:n tapeille. Nyt uutta kasvua on jo tullut taas mukavasti. 

Ananaskirsikoita kasvatan samoista taimista aina muutaman vuoden ajan. Vuosi sitten otin edellisistä talvetuksessa olleista ananaskirsikoista pistokkaita, joilla korvasin sitten emokasvit. Ensimmäiset taimet kylvin siemenestä joitakin vuosia sitten.

Koruköynnös viettää myös talvensa isossa ruukussaan huoneenlämmössä kasvivalojen alla. Sen siemensatoa keräsin marras-joulukuussa ja pari viikkoa sitten vähän lyhensin sen versoja ja leikkasin kuivia latvoja pois. Talvetuksen ansiosta saan terassimme viherseinän luo rehevää kasvua jo heti alkukesästä, kun muut köynnökset vasta pikkuhiljaa kurottelevat tukia pitkin kohti yläilmoja.

Koruköynnös aina vähän ränsistyy talvetuksen aikana, mutta keväällä uuden kasvun myötä se vihertyy nopeasti, kun samalla leikkelen kuivuneet osat pois.

Aiemmin olen talvettanut myös mm. lumihiutaletta ja murattia, mutta niiden selviämisprosentti on ollut selvästi heikompi kuin näiden vakiotalvetettavieni. Talvetusolosuhteet meillä eivät ole optimaaliset, sillä joudun tosiaan talvettamaan kaikki kasvit huoneenlämmössä, ja talvisin sisäilma on kuivaa, vaikka kasvit suihkepullosta saavatkin virkistystä. Toivon mukaan jossain vaiheessa saisin vähän viileämmän talvetustilan, joka mahdollistaisi talvetettavien kasvien määrän lisäämisenkin.

Talvetatko sinä joitain kesäkukkia tai hyötykasveja?

Mukavaa tiistaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...