maanantai 8. helmikuuta 2021

Versotusta

Meillä on tapana laittaa lasten kanssa näin talvella ikkunan eteen aina vähän versotettavia. Lapset pääsevät itse kylvämään nämä siemenet, ja he seuraavatkin innolla versojen kasvua. Itsekin tykkään versotuksesta, sillä se on todella helppo ja halpa tapa saada vähän lisävihreää esimerkiksi leivän päälle tai salaatteihin. 

Suurinta herkkua näistä versotettavista ovat meillä ehdottomasti herneenversot, jotka laitamme ihan tavallisista ruokakaupan kuivaherneistä kasvamaan. Sinapinsiemenetkin ovat peräisin kaupan maustehyllyltä, vihanneskrassi taas siemenhyllyn valikoimista. Viime vuonna kokeilimme myös maissin versottamista popcorn-pussin maisseista, ja se onnistui yllättävän hyvin. Myös valkosipulinkynsiä tykkään tökkiä multaan tuottamaan herkullista vihersatoa. 

Yleensä olen käyttänyt kasvualustana muutamaan kertaan taiteltua, hyvin kasteltua talouspaperia, joka tarvitseekin tilkan vettä päivittäin pysyäkseen riittävän kosteana. Tällä kertaa versotettavat kasvavat kuitenkin ohuessa multakerroksessa, kun kylvömultapussissa sattui olemaan pienet jämät pohjalla enkä viitsinyt niin vähäistä määrää enää säästää koulimisia tai uusia kylvöjä odottamaan.

Sinapinsiemen itää ja tuottaa satoa todella nopeasti. Tykkään sen vähän jopa pistävästäkin mausta esimerkiksi salaateissa. Taustalla jo herneenversotkin ovat aloittaneet kasvunsa.

Tänä vuonna versotettavamme kasvavat rasiassa, joka on alunperin ollut marketista myytävän sushin. Ajattelin pääsiäisen lähestyessä kylvää lasten kanssa rairuohonkin samanlaiseen rasiaan. Kylvöjen jälkeen pidin pari päivää kantta raollaan rasian päällä, jotta ohut multakerros ei kuivahtaisi niin herkästi. Poistin kannen, kun ensimmäiset versot alkoivat kurkotella sitä.

Vasemmalla vihanneskrassi, oikealla sinapinsiemen viikko kylvön jälkeen. Taustalla herneet alkavat sen sijaan vasta heräillä kasvuun.

Herneenversot ovat meillä suurta herkkua. Myös niiden kasvutapa on kaunis ja koristeellinen, ja ne tuovat kivaa vihreyttä keittiön ikkunalle.

Onko sinulla tapana kasvattaa versoja ruokapöytään? 

Kivaa uutta viikkoa!

6 kommenttia:

 1. Herneenversoja meillä käytetään tuon tuostakin. Kivasti saa vihreää ikkunalle ja kasvaa niin hyvin. Vihanneskrassi on myös tuttujuttu. Tuota sinapinsiementä en ole verottanut, siispä sitä kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Versojen vihreys tosiaan ilahduttaa etenkin näin talvisaikaan. Itse tykkään tuosta sinapinsiemenestä kovasti, kokeile ihmeessä sinäkin.:)

   Poista
 2. Herneestä tykkään, mutta sisäpuutarhalaitteessani kasvatan myös retiisin, kaalin, rucolan ja tatsoin versoja. Vihanneskrassi on ihanaa, siinä on lapsuuden maku ja sitä pitäisikin laittaa (kunhan löydän siemenet). Iduista sinimailanen on suosikkini, mutta sen laittamista niin ikään häiritsee yhä jossain muuttokamojen joukossa olevat idätystarpeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania versotettavia! Minä mietin myös laittaisinko rucolaa seuraavaan versotussatsiin, sillä minulla on jämäpussi sen vanhaksi menneitä siemeniä. Niitä voisi laittaa reilummin, niin ei haittaisi, vaikka itävyysprosentti olisikin huonontunut.

   Poista
 3. Mainitsemiesi lisäksi laitan myös kauraa, koska kissat syövät sen versoja mieluusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on joskus ollut kauraa rairuohon tilalla pääsiäisenä.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...