torstai 4. helmikuuta 2021

Puutarhasuunnitelmia ja -unelmia vuodelle 2021

Alkuvuodesta olen aina postannut listausta tulevan kasvukauden puutarhasuunnitelmistani ja -unelmistani. Tämän postauksen kirjoittaminen on aina yksi blogivuoteni kohokohdista, sillä siihen tiivistyvät koko tulevan kesän odotukset ja haaveet. Näitä suunnitelmia olemme jälleen hahmotelleet jo syksystä alkaen, ja nyt ne vihdoin ovat ainakin pääpiirteittäin valmiina. Pohjana tässä suunnittelussa käytin jälleen viime puutarhavuoden yhteenvetoa, josta keskeneräiset ja tekemättä jääneet projektit siirtyivät melko suoraan tälle vuodelle.

Peittoruusu 'The Fairy'

- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille: Tämä on ollut listallamme jo pari vuotta. Viime vuonna saimme vihdoin piirustukset valmiiksi, ja rakennuksen runko ja lattia valmistuivat. Keväällä on tarkoitus jatkaa seinien ja katon tekemistä. Varaston edustalle haluaisin lisäksi pienen puupaloilla katetun alueen ja toivoisin varaston luo myös vehreyttä kasvien muodossa.

- Tähdenlennon polun takaosan istutukset: Takaosastaan Tähdenlennon polku on edelleen osittain tyhjä. Istutin sinne maanpeitekasveja viime kesänä, mutta vielä niitä mahtuisi lisää.

- talon maalaus: Mies maalasi viime kesänä puolet talosta, nimittäin paahteisen puolen sivun ja päädyn. Tänä vuonna vuorossa on varjoisan sivun ja päädyn maalaus.

- terassin laajennus: Allasterassi taitaa jäädä taas muiden projektien jalkoihin. Perustuksia todennäköisesti yritämme tehdä, mutta voi olla, että sen pidemmälle emme tänä vuonna vielä ehdi.

- puutarhapenkki ja pieni vesiaihe etupihan Vehreälle keitaalle. Lintujen juoma-/kylpyallas minulla siinä jo viime kesänä olikin, mutta haluaisin vähän isomman, pulputtavan altaan.

- sadevesien talteenottojärjestelmän viimeistely: Sadevedenkeräykseen käytettävän IBC-kontin lautakehikko tarvitsee vielä toisen maalikerroksen. Lisäksi kehikolle on tarkoitus tehdä viherkatto, jota on tarkoitus alkaa rakentaa heti lumien sulettua. Haluaisin, että sadevettä saisi hanasta kasvihuoneen lähistöllä, joten tämäkin systeemi olisi tarkoitus viritellä ensi kesänä.

- aurinkokellon kasaaminen ja asettaminen paikoilleen: Aurinkokellon toimme tuliaisina toissa kesänä Pohjois-Saksasta. Tarkistimme, että kellossa kaikki osat ovat tallella, mutta sen kokoaminen on jäänyt, sillä sille tarkoitettu paikka ei vielä ollut valmis. Jospa sen tänä vuonna vihdoin saisimme toimintaan.

- metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue: Tätä aluetta olen parina vuonna vähitellen tehnyt, mutta se on vielä pahasti kesken. Olen käyttänyt aluetta myös valeistutuksessa oleville kasveille, jotka viime kesänä pääsivät siirtymään lopullisille paikoilleen. Nyt tulevana kesänä olisikin hyvä hetki hankkia tähän suunnitellut kasvit. Alueelle on tarkoitus tulla suuria luonnonkiviä, joiden lomassa on pensaita ja perennoja. Kivet vaativat vielä asettelua, kasveista osa on jo paikoillaan, osa täytyy hankkia.

- lasten leikkimökin siirto toiseen kohtaan

- kesäkeittiö: Tämä on tarkoitus tehdä lasten leikkimökiltä vapautuvalle paikalle Pikkukaaren ja Isokaaren väliin. Haaveenani on, että rakennukseen mahtuisi kapea sänky loikoiluun tai vaikkapa päiväuniakin varten. Lisäksi haluaisin kesäkeittiörakennuksen eteen runsaiden istutusten ympäröimän pation, jossa olisi ruokailuryhmä.

- nykyistä isompi hyönteishotelli: Viime kesänä jo aloitimme hyönteishotellia ja saimme sen melkein valmiiksi, mutta täytteet jäivät vielä puuttumaan. Tämä onkin varmaan kevään ensimmäisiä hommia tehdä valmiiksi.

- osallistuminen Avoimet Puutarhat –tapahtumaan (oman puutarhan ilmoittaminen mukaan ensimmäistä kertaa). Tapahtuma on tänä vuonna jo kesäkuussa, ja koronatilanne toki vähän epäilyttää, vaikka ulkoilmassa toki oltaisiinkin. Saa nähdä, täytyykö tätä vieläkin siirtää. Viime vuonna osallistuimme Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -tapahtumaan.

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2022, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- pieni vertikaalinen puutarha
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen ja uusien penkkien tekeminen. Pienestä laavustakin haaveilen tälle alueelle.
- suuri kivipylväs metsäpuutarhaan
- porraspergola
- paremmat valot terassille ja puutarhaan 

Tässä vielä ilmakuvaan merkittynä osa ensi kesän projekteista.
 

Päivä päivältä sormet syyhyävät taas jo enemmän puutarhahommiin, ja odotankin kovasti lumien sulamista, vaikka siihen meneekin varmasti vielä parisen kuukautta. Onneksi osa näistä hommista on sellaisia, että niitä voi aloitella, vaikka lunta vielä olisikin. Esimerkiksi hyönteishotelliin minulla on täytteitä jo kerättynä valmiina, joten niitä voisi laitella paikoilleen autotallissa jonakin päivänä.

Onko sinulla puutarhasuunnitelmia ensi kesälle?

Oikein hyvää loppuviikkoa!

7 kommenttia:

 1. Hieno postaus tulevan kesän puutarhasuunnitelmista. En ole tehnyt itse vielä suunnitelmia puutarhan suhteen, mutta joitain ideoita olen ajatuksissani kuitenkin pyöritellyt. Pitää ottaa sinusta mallia ja alkaa puutarhasuunnitelmissa tosi toimiin!
  Meillä on pihassa ja puutarhassa ihan tolkuton määrä lunta. Odotan sitä, että räystäät alkavat tippua ja tie on loskainen. Se tarkoittaa, että kevät tekee tuloaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänä vuonna lunta tosiaan riittää. Toivottavasti ei tulisi enää kovin paljon enempää.

   Poista
 2. Hienoja suunnitelmia.
  Lyhytjännitteisenä ihmisenä ihailen sitä(kin), että teillä on suunnitelmia jo vuodelle 22.
  Tuo piirustus ja Pellorvon "Koko perheen piha" auttavat minua laittamaan suunnitelmat "kartalle".
  Me myös olemme kaavailleet rakennusten ja aitojen maalausta ensi kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suunnitelmia ja unelmia on niin paljon, että niistä väkisin tipahtaa osa jo vuodelle 2022.:D

   Poista
 3. Ei teiltä tekemiset lopu :)
  Pari "pakkoteherä" rojektia on het keväälle. Lisäksi liuta piänempiä pitkin kesää.

  VastaaPoista
 4. Hyötypuutarhan kylvösuunnitelma on valmis (porkkana, juuripersilja ja valkosipulit jo maassa). Etupihan nurmikon korvaaminen istutuksilla ja lipputangon viereen kivetty ympyrä pihakalusteineen. Venevaja rantaan ja ympäristön siistiminen. Metsäpuutarha ikuisuusprojekti, aina uutta tekemistä riittää.😄🙃🤗

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...