torstai 20. elokuuta 2020

Lasten hyötytarha

Postailin aiemmin siitä, kuinka lapsemme saivat tänä kesänä ihan omat pikkuiset lavat vanhoista mehiläistarhauskaluston laatikoista ja valitsivat itse, mitä niihin kylvivät. Lasten oma lavatarha on ollut oikea menestys, sillä päivittäin pikkuiset puutarhurimme ovat käyneet tarkkailemassa kasvien kasvua ja napsimassa satoa. Pikkuisten lavojen lisäksi lapsilla on myös yksi suuri ruukku, jossa heillä kasvavat omat tomaattinsa. Sekin oli aiemmin lavatarhan luona, mutta siirsin sen muutama viikko sitten terassille muiden ruukkutomaattien seuraan, jotta se saisi paremmin auringonvaloa. 

Lisäksi muutamassa paikassa kukkapenkkien reunuskasvina olevat kuukausimansikat, Sydänpolun maanpeitekasvina kasvavat metsämansikat ja yksi punainen viinimarjapensas Pionirinteen yläosassa on lasten aluetta, josta he saavat vapaasti kerätä marjoja leikkiensä lomassa ja esim. puurojensa päälle.
 

Pikkupuutarhureiden satoa yhdeltä päivältä: retiisejä, porkkanoita, salaattia, mangoldia, herneitä ja punaherukoita.


Osa retiiseistä virittyi kukkaan, mutta lapset meinasivat kerätä niistä siemeniä talteen ensi kevään kylvöjä varten. Herneiden tukikepit eivät aina tahdo pysyä menossa mukana, kun pikkupuutarhurit käyvät nyhtämässä valmiita palkoja irti.


Australialainen lehtisalaatti on ollut yksi lavatarhan suosikeista.


Kyssäkaalit saavat vielä vähän kasvaa.


Mangoldit ovat huvenneet parempiin suihin jo pikkuisina lehtinä. Niiden takana häämöttävät porkkanat ja kyssäkaalit.

 

Koska tämänvuotiset lavat ovat melko matalat, vain n. 10-15cm, lapset toivoivat ensi vuodeksi vähän korkeampia, jotta voisivat kasvattaa esimerkiksi muitakin porkkanoita kuin vain pyöreitä. Lavatarha on nuotiopaikan vieressä, ja sen alueen uudistamista olemme ajatelleet toteutettavaksi ehkä jo ensi kesänä, joten nyt talven aikana täytyy miettiä myös lasten lavatarhan jatkot.

Mukavaa torstaita!

10 kommenttia:

 1. Lasten lavatarha ❤ Sen minkä lapsena oppii, vanhana taitaa. Odotan jo nyt innolla ensi kesän postauksia puutarhan uusista jutuista. Hyvää viikon jatkoa sinulle ja perheellesi ❤

  VastaaPoista
 2. Ihanaa pienet puutarhurit. Olette saaneet jo maistiaisia. Siitä se suuri innostus kasvaa hiljalleen.Kaunista kesän jatkoa teille kaikille♥

  VastaaPoista
 3. "Minkä piänenä oppii, sen vanhana taitaa." Herkulline saalis :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että jälkikasvulla on omat lavat. Näin voi syntyä elinikäinen kiinnostus puutarhan hoitoon.
  Meillä kun on aina kylvetty avomaalle, lapsilla oli omat nimikkopenkit, joihin he saivat kylvää haluamiaan lajikkeita. Osalla puutarhaharrastus on säilynyt aikuisenakin.
  Mukavaa torstai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että puutarhaharrastus on osalla lapsistanne jatkunut! Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Ihanaa, että lapset ovat ihastuneet omiin lavoihin. Hyvät suunnitelmat myös siementen keräämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän pitkäjänteisesti he ovat jaksaneet lavojaan hoitaa, joten täytyy kyllä ensi kesäksi saada heille vähän syvemmät lavat.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...